"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Itthon, Kőbányán

2013-11-27

Otthonom, Kőbánya a legizgalmasabb fővárosi kerület. Gazdag történelme – a Rákos-menti réteken tartott a királyválasztásoktól a múlt század iparosítási hullámáig – mellett sokszínűsége fog meg leginkább. A kertvárostól a reformkort idéző belvároson át a XX. század elején, közepén vagy épp végén épült lakótelepekig minden utca és tér izgalmas történeteket mesél. Számtalan tehetséget adtunk Magyarországnak, Dreher Antaltól Hofi Gézáig. Az iskolapadokban pedig már ott ülnek a következő évtizedek hősei.

A kerület múltjánál csak egy dolog érdekel jobban: közös jövőnk. Sikerül-e tartós fejlesztési pályára állítani a X. kerületet? Ki tudjuk-e használni európai uniós tagságunk előnyeit? Sikerül-e helyzetbe hozni az itt élő, szorgalmas és igyekvő családokat? Tudunk-e újra méltó megbecsülést szerezni a Kőbánya névnek?

Egy biztos, kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra sikertörténetet írjunk. Már földrajzi elhelyezkedésünk is nagy lehetőségeket tartogat. A főváros mértani középpontjában, két metróvonal végállomásától közrefogva, a nemzetközi repülőtér közelségében, gazdag vasúthálózattal – a legfontosabb hozzávalók adottak a gazdasági fellendülés receptjéhez.

A gazdag ipari hagyományok, a nemzetközi összevetésben jól képzett és nem is drága munkaerő, a szabad földterületek is komoly előnyt jelentenek. Aktív városfejlesztési, gazdaságélénkítő programokkal munkahelyek százait, ezreit lehetne itt teremteni.

Mindennek persze csak akkor van haszna, ha az itt élő emberek mindennapjaiban érezhető előrelépést hoz. A gazdasági fejlődés eredményeiből mindenkinek részesülnie kell: ha megfeledkezünk városrészekről, családokról, akkor a fejlődés szükségszerűen törékeny és tiszavirág-életű.

Észre kell vennünk a szépet és a jót Kőbányán, de egy percre sem feledhetjük a nehézségeket és a gondokat. Kőbánya a komoly kihívások kerülete is – de biztos vagyok benne, hogy a városrész legszebb évei még előttünk állnak!

Hírek