"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Állandó harc helyett legyen végre béke!

2019-10-30

A háborúskodás, az ellenségkeresés, a hatalom bármi áron való görcsös megtartása – sajnos ez a Fidesz-pártközpont „természetrajza", és ennek megfelelően utasítja cselekvésre a pártkatonákat. Kőbányán is „elmentek a falig", egy meglehetősen sajátos jogi érveléssel próbálnak még utólag egyetlen választókerületet megnyerni, plusz egy képviselőtestületi helyet megszerezni. Ahelyett, hogy befejeznék a harcolást, és nyugalmas közéletet teremtenének.

Kép: illusztráció Forrás: Pixabay

Eltelt több mint két hét az önkormányzati választás óta, amely, ha úgy tetszik, majdnem teljes sikert hozott a kitartó és következetes kampány a kőbányai ellenzéki együttműködés számára. Azért majdnem, mert a jelenlegi állás szerint a következő öt évre a képviselőtestületi helyekből kilencet „megnyert” a csapatunk – szemben a fideszesek nyolc helyével –, egyedül a polgármesteri tisztséget nem sikerült elhódítanom. Ezúton is gratulálok D. Kovács Róbert Antalnak az újabb ötéves ciklusához!

Minden önfényezés nélkül: én legalább ezúton is méltósággal ismerem el, hogy ebben a küzdelemben most jobb volt ellenfelem, eszembe sincs bárkit vagy bármit kárhoztatni ezért, esetleg valamiféle „pótmegoldást” találni arra, hogy megváltoztattassam a választói akarat végeredményét.

Sajnos a „tisztes vereség" elismerése nem mondható el a Fidesz-pártközpontról. Gyanítom, hogy ott találták ki, hogy ahol csak lehet, ahol csak egy szemernyi esély is mutatkozik, ha bármi áron is, de meg kell akadályozni, hogy a „másik oldal” vegye kézbe az irányítást. Kőbányán is ez történt. Korábban három választókerületben (1, 5, 6) támadta meg a fideszes jelölt a központi iránymutatásnak megfelelően a választási végeredményt, ebből kettőben (1,6) jogerősen is az eredetileg megállapított szavazati arányokat hagyták jóvá. Ám az 5-ösben egy sajátos jogi érveléssel támadták meg a legfőbb bírói fórumnál az eredményt: egy választó úgy emlékezett, hogy az ő szavazólapján nem volt pecsét! Ezt a főbírák elfogadták, így október 29-re elrendelték az újraszámlálást. (Csak úgy mellékesen jegyzem meg, nekünk is lett volna okunk molinók miatt nagy vircsafot csapni a kampány idején, de nem tettük…)

Ezen múlik, hogy lesz-e új, más irány Kőbányán!

Szomorú tapasztalni ezt a központi stílust, ezt a halogató, időhúzó taktikát – a magát a demokrácia nagy barátjának tartó kormánypárt nem engedi érvényesülni a demokratikus önkormányzat választás utáni választói akaratot. Ehelyett támad, hergel, mélyíti az ellentéteket a jogi csatározásokkal. Megjegyzem, ezzel a szavazatszámláló bizottsági tagok munkáját is utólag semmibe veszi a Lendvay utcai vezérkar, feltételezve azt, hogy képtelenek voltak a legegyszerűbb szabályokat betartani, a legegyszerűbb matematikai műveleteket elvégezni.

Pedig a kőbányai választópolgároknak elegük van már a kilenc éve tartó folyamatos háborúskodásból, ellenségkeresésből és ellenségeskedésből, nyugalmas közéletre vágynak ők is, ahogy mi, az ellenzéki együttműködés tagjai is.

Ha marad a mi többségünk, megígérhetem, hogy azt fogjuk erősíteni, ami összetart minket, kőbányaiakat, nem azt, ami elválaszt, az határozza majd meg döntéseinket, hogy mi előnyös a kőbányai embereknek, nem pedig az, hogy mi legyen jó másnak!

Hírek