"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Állandósult teszetoszaság

2016-06-12

Megint ott tartunk, mint két hónappal ezelőtt, meg mint cirka másfél éve: sem a városvezetői felajánlástól, sem a határozatoktól meg a bírságcsekkektől sem tűnt el a szemét a Nemes utcából. Lenne egy talán életképes megoldás – még mindig.


A Nagy Kutyás Felháborodás közben nem feledkeztem meg a Nemes és Hortobágyi utcákat érintő szemét-ügyről, csak a polgármester úr hátráltatott egy kicsit. Mint az ismert, egy április közepén megtartott lakossági fórumon Pap Sándor alpolgármester – az önkormányzat nevében – vételi ajánlatot tett az illegális szeméttelep ingatlantulajdonosának: félmillió forintot kínált a területért, hogy aztán azt az önkormányzat saját költségből rendbe tegye.

Nos, ezzel kapcsolatban intéztem írásbeli kérdést a polgármesterhez, amire, még ha a jogilag előírt határidőn túl is, de azért megkaptam a választ. Ebből pedig az derül ki, hogy a tulajdonos köszönte szépen a lehetőséget, de nem óhajtotta igénybe venni.

Abban a bizonyos írásbeli kérdésemben azt is felvetettem: létezik-e konkrét terv a szemétlerakók felszámolására és az újra lerakás megakadályozására? Minden tiszteletem a válaszadó Pap Sándor alpolgármesteré, hiszen a Hortobágyi utcai ügyben minden tőle telhetőt megtett, de sajnos a kérdésemre konkrét feleletet nem adott, csupán néhány öndicsérő, a hulladéklerakás megelőzését elősegítő – tényszerűen igaz – „eredményt” sorolt fel. Ebből azt gondolom, hogy nincs ilyen terv. Ezen már meg sem lepődöm…

Viszont most ugyanott tartunk, mint eddig! Az illetékes hatóságok és az önkormányzat oda-vissza ellenőriztek meg bírságoltak, viszont a szemét és a szennyezés maradt, az a sok határozattól meg postai csekktől nem tűnt el, nem szűnt meg.

Pedig volna megoldás, amit én korábban is javasoltam, és amivel valamiért az önkormányzat nem kíván élni. Azt fogalmaztam meg, hogy éljen a kerület a felterjesztési jogával, és kezdeményezze a terület kisajátítását az állami illetékeseknél – ha már ezt a jogot elvették a helyhatóságtól. (És esetleg lehetne jogszabályváltozást kezdeményezni, hogy az ilyen jellegű helyi problémákat helyben oldhassák meg.) Ezt a felvetésemet korábban a polgármester számomra ismeretlen okból elutasította.

Vajon miért? Kitől, mitől fél? Mi lehet az ő, a kerület veszítenivalója? Esetleg annyira mégsem bátor, hogy szembemenjen a NER csápjaival?

A Hortobágyi utca környéke lakói, így én is, csak azt látjuk, hogy ez a rendszer így működésképtelen…

TÉNY+

 - A feltett kérdések (a teljes kérdés itt olvasható):

  • Az ön által adott határidőig (04.30) a szóban forgó szemetes terület tulajdonosa elfogadta-e a megoldási ajánlatot?
  • Amennyiben igen, a veszélyhelyzet felszámolására és az újra előfordulás megelőzésére mit és mikorra tervez a városvezetés?
  • Amennyiben nem, mit tervez tenni a Hortobágyi utca - Nemes utca sarkán lévő illegális szemétlerakó megszűntetésére?
  • Az egyre elharapódzó kőbányai illegális szemétlerakás és újra lerakás problémájának megoldására van-e és max. 1 hónapon belül – akár csak részelemeiben - életbe léptethető tervezetszerű, átfogó megoldási javaslata?

- A kapott válasz teljes egészében

Hírek