"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Óriási melléfogás lett a kőbányai „Stop-Soros” határozat: betámadta a kormányát a helyi fideszes önkormányzat

2018-03-02
Stop-Soros határozatnak indult, de orbitális melléfogás lett belőle. A fideszes „biodíszlet” egy mukkanás nélkül asszisztált ahhoz a döntéshez, aminek eredeti célja szerint látszólag távol tartják a kerülettől a civil szervezeteket és a gazdasági bevándorlókat. A kőbányai szervilizmus a „sorosozás” elhagyásával azonban félrecsúszott: nem a „sorosistákat” negligálták, hanem általánosságban a máshonnan származó munkavállaló-jelölteket, akiknek itthoni alkalmazását ráadásul elősegíti a kormány.

(Kép: illusztráció Forrás: Pixabay)

Mea culpa, mea maxima culpa – muszáj elnézést kérnem ezúton is szeretett kerületem, Kőbánya felkent vezetőjétől, hogy hiányoztam a legutóbbi, február közepi képviselő-testületi ülésről, és már megint nem tudtam informálódni kellő mélységben a helyi ügyekről. De hát van olyan „ellenség”, amivel én sem bírok, és ami az ágyhoz szögez.

De azért a modern világ eszközeit kihasználva igyekeztem követni a tanácskozáson történteket, és hát meglepődve tapasztaltam, hogy a polgármester és a fideszes többség elég sajátosan hajtotta végre a kormányzati/pártbeli ukázt.

Kovács Róbert amióta polgármester, nem egyszer, nem kétszer kritizálta, hovatovább képletesen a földbe döngölte azt az ellenzéki képviselőt, aki esetleg egy-egy ügy vitájába – mivel szorosan összefüggött vele – behozta az országos politikában történteket. Akkor ő minimum a kerület „népellensége” volt. (Emlékszem, olykor én is megkaptam így a magamét.) A polgármester rendre kijelentette, hogy Kőbányán nincs helye a nagypolitikának. Most ő mégis behozta.

Ahogy a régi, daliás időkben az MSZMP központi és politikai bizottsága kötelezővé tette, hogy egy-egy városi tanácsnak bizonyos ügyekről „mit kell gondolnia”, abban milyen döntést kell hoznia, úgy írta elő a Fidesz „központi bizottsága” a Fidesz-vezetésű települési – látszólagosan önálló – önkormányzatoknak, hogy sablonszövegű határozatban ítéljék el a bevándorlásszervező civil („Soros”) szervezeteket; a határozat előterjesztője Kovács Róbert volt, és sikerült több tekintetben is nevetségessé tennie magát és az anyagot szolgai módon, egy pisszenés és különösebb észrevétel nélkül megszavazó „biodíszlet” képviselőtársait. És a Jobbik velük szavazó képviselőjét, amúgy országgyűlési képviselő-jelölt Tubák Istvánt is.

Egyfelől valaki, valamiért (lehet, hogy azért, mert korábban közzétettem a sablonhatározatot?) kigyomlálta a szövegből a Soros-jelzőket és az „illegális migrációt/migránst”, és ezt a következőkre módosította: a testület „elutasítja a gazdasági bevándorlók Magyarországra történő tömeges betelepítését, és azt, hogy településünkön bevándorlásszervező irodát működtessenek”.

Ha a polgármester nem olvasta el előtte, amit aláírt, akkor az a baj, ha meg ő gyomlálta ki, akkor meg az a baj. Mert ugye a fenti szövegből látszik, hogy a hosszú hónapok alatt annyira összekeverték a migráns, bevándorló szavak – és ezek bővített alakjainak – jelentését a nép fejében, hogy már maguk sem tudják mi az eredeti „szakmai” (szótári ) jelentésük. Azzal, hogy a testület a „gazdasági bevándorlókat” utasítja el, voltaképpen nem kíván semmilyen más nációjú munkavállalót a kerületben látni. A gazdasági bevándorló ugyanis ide pénzt jön keresni, direkt munkavállalási céllal, úgy, ahogy magyarok százezrei teszik Angliában. Igen ám, de mi van akkor azokkal az ukrajnai emberekkel, akiknek magyarországi munkavállalását a kormány kifejezetten ösztönzi? Rájuk is nemet mond Kovács, Kőbánya? Vagyis az önkormányzat azt kérte a saját kormányától, hogy ítélje el a kormány önnön magát, és ne akarjon Kőbányára mondjuk a Bajcsyba ukrán nővérkéket küldeni… Hovatovább a kormány ne működjön bevándorlásszervező irodaként és főleg ne finanszírozzon ilyet…

Hanem volna ezzel a döntéssel még egy bibi. A kerületi szmsz szerint minden előterjesztéshez hatásvizsgálatot kell készíteni/mellékelni, mert különben formailag elfogadhatatlan az adott dokumentum. Ehhez az elítélő határozathoz hatásvizsgálatként annyit voltak képesek odabiggyeszteni, hogy: „A kőbányai önkormányzat csatlakozik a kormány azon törekvéseihez, amely Magyarország védelme érdekében az unió által kezdeményezett kötelező betelepítési kvóta megvalósítását kívánja megakadályozni.” (Mondjuk valaki, aki legalább egy kicsit is ismeri az uniós viszonyokat, felszólalhatott volna, hogy sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem az Európai Unió Tanácsa nem fogadott el semmilyen kötelező kvótát, sőt, éppen a magyar kormány volt az, amely 1300 menekültet fogadott be.)

Tehát ez a döntés azért bibis, mert a hatásvizsgálatnak tényekkel, adatokkal alá kell támasztania, hogy miért is lenne indokolt az adott előterjesztés elfogadása, de legfőképpen mit eredményez. A fentebb idézett hatásvizsgálatból éppen ezek hiányoznak, vagyis a kerületi szmsz értelmében elő sem lehetett volna terjeszteni.

Ugyanakkor azért jelzésértékű, hogy az így komolytalanná és nem maradéktalanul jogszerűvé vált előterjesztést ugyanis nem Kőbánya jegyzője, a helyi törvényesség legfőbb őre, hanem az aljegyző ellenjegyezte. Aki meg is kapta a végrehajtást feladatként. Állítólag szegény, csak „rossz időben és rossz helyen volt”.

Nem azért, de ugye ilyenkor kellene a törvényesség másik, egy szinttel feljebbi őrének, a kormányhivatalnak akár közbelépnie. Ah, majd’ elfelejtettem, hogy ez nem fog összejönni, hiszen a budapesti kormányhivatal feje éppen György István, aki meg a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje. Aki mellesleg ugyanúgy pártelőírás-szerűen „helytelenül”, „félreértelmezetten” migránsozik (migránsozott).

Hanem még a gazdasági bevándorlókra visszatérve. A döntéssel lépéskényszerbe is hozta magát az önkormányzat. Ugyanis a jövőben ellenőriznie kellene azokat a munkaközvetítőket és munkavállalóikat is, akik a magasabb fizetés és karrier jegyében jönnek ide például Németországból a Bosch vagy a Continental, Franciaországból a francia tulajdonú Egis vagy a Ceva-Phylaxia, esetleg Dániából a Xellia helyi kirendeltségéhez…

Ennyit a túltolt helyi fideszes önállóságról, hajbókolásról, és az átgondolatlan, előkészítetlen döntés-előkészítésről és -hozatalról…

TÉNY+

Az előterjesztés
http://kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news/188938.pdf?v=4eef5252fa8561c26b8a432a2c3ff976

A mindig kételkedők számára ide másolom az elfogadott határozatokat - szó szerint

1. határozat
"1. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete elutasítja a gazdasági bevándorlók Magyarországra történő tömeges betelepítését, és azt, hogy a településünkön bevándorlásszervező irodát működtessenek."

2. határozat
"2. A Képviselő-testület úgy határoz, hogy a településekre komoly fenyegetést jelentő tömeges betelepítés miatt felkéri Magyarország Kormányát, hogy ha kell, jogszabályokkal lépjen fel mindenféle migrációt szervező, támogató és finanszírozó tevékenység ellen."

Hírek