"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Új kőbányai fizetésletörő szomszédok

2018-11-13
Ugyan hivatalosan nekünk, magyaroknak most utálni kell az ukránokat, de azért szívesen látjuk őket, ha itt akarnak dolgozni. Így aztán Kőbányán is egyre több vendégmunkás van. Jelenlétüket megkönnyíti, hogy sok a felszabaduló, lepukkant ingatlan. Mivel lassan a Kőbányán élők egyharmada nem kőbányai, és nincs is ide bejelentve, itt lenne az ideje tervezetten felkészülni a népmozgás kontrolljára. De ezt egy halom aktakukacnak, akik a „nagy fejlesztők” szerepében pózolnak,   felesleges felvetni. Ahhoz az emberekre figyelő, hozzáértő városvezetőnek kell lenni, hogy megértse valaki: most állítják meg a magyar munkavállalók fizetésemelési törekvéseit az üzleti szférában. És Kőbánya a letörők és a normális fizetésre számító magyar munkavállalók közös lakhelye.

Kép: illusztráció

Emlékszik még valaki Lázár János egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi egyszeres miniszterelnöki és kétszeres kormánybiztos migránsriogató bécsi performanszára? Lehetetlen elfelejteni… És arra emlékszik valaki, hogy mi volt erre a Die Tageszeitung német lap reakciója? Az újságíró azt javasolta Lázárnak, hogy a bécsi 10. kerület helyett érdemes lenne Budapest X. kerületébe, Kőbányára ellátogatnia, ahol egyfelől jól láthatók a magyar kormány szociális ridegségének jelei, másfelől ebben a városrészben is magas a külföldiek aránya: népes kínai közösség él itt békében együtt a magyarokkal, és a bevándorlás nem problémát jelent, hanem sokkal inkább segítséget nyújt a szegénység elleni küzdelemben.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert jó lenne előre látni, hogy meddig tart még a kerület szociális leépülése és mikor éri el a lakosságszám-arány azt a határt, amikor már többen lesznek a nem magyar állampolgár külföldiek itt, mint a tényleges magyar állampolgárságú magyar szülöttek. Számítások szerint már ott tartunk, hogy nagyjából egyharmada a kőbányaiaknak ismeretlen/idegen. De a hétköznapi tapasztalat is vastagon alátámasztja a számítást: néhány forgalmas helyi üzletben egyre többen vannak az ukránul beszélő, a magyar szavakat hébe-hóba kinyögő vendégmunkások.

Még mielőtt félreértene valaki: nem „migránsozok”, nem uszítok ellenük – hiszen miért is ne dolgozhatnának itt –, csak a tényeket közlöm. Ráadásul a jelenlétüket is meglehetősen nehéz hivatalosan megmagyarázni. A kormányzati álláspont szerint ugyanis a bitang ukránokat utálni kell, mert elnyomják a kárpátaljai magyarokat, ellenben azért a kárpátaljai magyarok mellett a derék ukránokat is szívesen látjuk dolgozni, hiszen már a képzett, illetve magasan kvalifikált szakemberek inkább a Lajtán túl keresik meg a kenyérre való fizetést. És feltehetően Kőbányára is azért érkeztek, mert itt, helyben vagy valamely más kerületben nincs más alkalmas magyar munkaerő. Vagy inkább ők olcsóbbak?

Azt nem tudom, hogy a Szerhijek és Ihorok hol laknak, de jó eséllyel bárkinek lehetnek a szomszédjai. Egy nem olyan rég megjelent elemzés szerint ugyanis a fővárosi kerületek közül Kőbányán lehet a leggyorsabban eladni a paneleket, azaz annyira lementek itt az ingatlanárak, hogy a kedves ukrán barátaink „fillérekért” vehetnek meg garzonokat, vagy egy élelmes magyar-magyar ingatlan-adásvétel után az új magyar tulajdonos fillérekért akár ki is adhatja nekik bérbe.

Az, hogy a tulajdonosok szabadulnak az ingatlanoktól azt is jelzi, hogy talán mégsem olyan vonzó hely jelenleg Kőbánya, mint amilyennek láttatják a tisztelt vezetőink, hiszen, ha a tulajdonos maradni akarna, akkor minden bizonnyal áldozna rá. Ez a „lábbal szavazás” a legnagyobb kritika, amit egy városvezető és csapata megkaphat…

TÉNY+

Jönnek az ukrán vendégmunkások, az ottani fizetés háromszorosáért csábítják őket Magyarországra
https://orszagszerte.atlatszo.hu/jonnek-az-ukran-vendegmunkasok/
Idézetek a cikkből:
-  „Amennyiért magyar dolgozó nincsen, annyiért az ukrán bizonyít”
-  "Míg Ukrajnában 50-60 ezer forintnak megfelelő hrivnyát vihetnek haza – a túlórákkal együtt –, addig Magyarországon a havi 180-190 ezer forintos kereset, az ingyenes munkásszállás, valamint a havi egy fizetett hazautazás ígérete különösen kecsegtető. Ilyen körülmények között az ukrán vendégmunkások fluktuációjával szinte nem is kell számolni."
-  "A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy nem a magyar kormány által beharangozott kárpátaljai magyarok jönnek hozzánk dolgozni."
-  "Ezeknek az embereknek az esetében munkaerő-lecserélésről lehet szó, ami háttérbe szorítja a magyar munkavállalót a külhonival szemben – erre az egyik helyi nagyvállalat HR-es munkatársa hívta fel az Átlátszó Országszerte figyelmét."

Hírek