"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Parkolóház a mennyből?

2017-08-14
Lesz egy új parkolóház a kerületben, ami nagy valószínűséggel nem egy előre elhatározott koncepció alapján történő városfejlesztési elem. Pedig ilyen, az élhető környezet segítő létesítményekre szükség van.

Arról ugye lehet vitatkozni, hogy a nagy közönségsikerrel zárult budapesti úszó- és vízilabda-világbajnokságra épült uszodát, a Duna Arénát pont akkorára, pont annyiból és pont oda kellett építeni, amekkorára, ahova és amennyiből végül megvalósult. Mindenesetre jelzésértékű, hogy üzleti alapon végül egy cég se vállalta az üzemeletetést, így az állam kénytelen lesz maga viselni a terheit, ha már egyszer felhúzta.

De most nem is ezen szeretnék elmélkedni, hanem arról, hogy az uszoda ideiglenes, immár feleslegessé vált lelátói Kőbányán landolnak, és a Hungexpón P+R parkolóházat alakítanak ki ezekből.

Ebben ugyebár nincs semmi kivetnivaló, indokolt is a létrehozása, hiszen a vásárváros egész évben jelentős gyalogos- és autóforgalmat generál, és a kiállítások idején bizony az Albertirsai út mentén, az Örs vezért tér és a Pongrác úti lakótelep környékén is alig lehet parkolóhelyet találni. Az megint más lapra tartozik, hogy ez a parkolóház-létesítés vajon egy újabb, felülről – a helyi önkormányzat megkerülésével – a kerületbe pottyantott „fejlesztés” vagy éppen a kőbányai önkormányzattal, a Hungexpóval és a fővárosi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal közösen előre egyezetett „bővülés”.

Hajlok arra, hogy ez megint csak egy adhoc-intézkedés volt, amihez a kerületi vezérkar kénytelen jópofát vágni. Már csak azért is, mert képviselőként nem láttam nyomát annak, hogy a tudatos várostervezés és -fejlesztés jegyében bármiféle parkolóház-koncepció lenne a kerületben.

Pedig volna értelme egy ilyennek, és még egy-két (vagy több) parkolóház megépítésének. Hogy a Kőbányát átszelő, itt meg-megálló kocsik vagy éppen az itt lakók esetleg egyre több autói férőhelyhez jussanak, és ne a maradék zöldfelületeket használják várakozóhelynek. Az urbanizáció már csak ilyen: anno a lovaskocsit is felváltotta az autó, és a növekvő városi lakosság egyre több autót halmoz fel. Ehhez pedig alkalmazkodni kell, akár a parkolóházakkal is. És bizony ez olyan, hogy az átlagnál több pénzeszközt kellene erre fordítani az élhető környezet kialakítása érdekében.

Már ha valóban minőségileg is szeretnék fejleszteni a kerületet az illetékesek, nem csak utólag reagálni a valahol máshol eldöntött ügyekre.
Hírek