"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Öt kerület öt pontja a biztonságért

2013-12-20

A bűnözők nem tisztelik a kerülethatárokat, ezért csak városrészek összefogásával lehet eredményesen védekezni ellenük. Öt dél-pesti kerület szocialista képviselői és jelöltjei megállapodtak abban, hogyan dolgoznak a rendért és a biztonságért. Kőbányát Somlyódy Csaba képviselte a közös nyilatkozat aláírásán.

Pintér Sándor belügyminiszter hiába ígérte, hogy két hét alatt rendet tesz, több mint három éve joggal elégedetlenek a helyzettel a dél-pesti polgárok. Sőt: a Fidesz kormányzása alatt a közbiztonság óriási pofonokat is kapott. Rendőreinket, tűzoltóinkat semmibe veszik, elveszik korengedményes nyugdíjukat, közmegbecsülésüket is próbálják a sárba tiporni. Lehetetlen munkakörülmények között kell nap mint nap életeket menteniük, bűnözőket ártalmatlanítaniuk, zokszó nélkül.

Öt kerület, öt pont – így lehetne összefoglalni a Kőbánya, Kispest, Pestszentlőrinc, Rákosmente és Soroksár közbiztonságát javító intézkedéseket, amelyekért a szocialisták az érintett önkormányzatokban és az Országgyűlésben küzdenek.

1.   Minden kerület hozzon létre városőrséget!

Több rendőrkapitányság is létszámhiánnyal küzd a külső kerületekben, és az emberek több járőrt szeretnének látni az utcákon. Ezért saját városőrséggel kell a lehető legjobban tehermentesíteni a rendőröket, és minden környéken garantálni a rendet és biztonságot. Ez a közterület-felügyelet és a mezőőrség bevonásával teljesíthető.

2.   Kiemelt kapitányságokat a külső kerületekbe!

Az öt érintett városrészben 147,5 négyzetkilométeren közel négyszázezer helyben élő polgár, és tulajdonuk biztonságát kell megvédeni. Ezért úgynevezett kiemelt rendőrkapitánysággá kell fejleszteni a helyi rendőri parancsnokságokat.

3.   Több támogatást a térfigyelő kamerarendszereknek!

Mind az öt kerületben működik kamerarendszer, de az üzemeltetésére és a rendszer bővítésére a jelenleginél jóval többet kell fordítani, ha valódi eredményeket akarunk velük elérni. Meg kell könnyíteni az egyes hálózatok közötti információcserét, a kerületeken átívelő nyomozások elősegítéséhez. Az önkormányzatoknak és a parlamentnek is tennivalója van ebben az ügyben.

4.   Illegális hulladék és fakitermelés elleni közös fellépés

Összehangolt akciókkal, a városőrség aktív részvételével és a bejelentések megkönnyítésével vesszük fel a harcot az illegális szemétlerakókkal és a falopásokkal, illegális fakivágásokkal szemben.

5.   A polgárőrségek munkájának támogatása, nagyobb elismerése.

A polgárőrök munkája nélkülözhetetlen segítség, és a helyi állampolgári összefogás, önkéntesség szép példája. Közös képzésekkel, programokkal igyekszünk közelebb hozni az egyes kerületek polgárőreit egymáshoz. A polgárőrök és családtagjaik számára az önkormányzati sport-, rekreációs és kulturális intézmények használatát ingyenessé vagy kedvezményes áruvá tesszük.  

Hírek