"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Nevethetnénk, ha nem az emberek pénzéről lenne szó

2014-09-09

A fideszes kerületi vezetés eddig is rosszul használta a közbeszerzés eszközét, most azonban két pályázaton önmagukat is sikerült alulmúlniuk. 260 millió adóforint sorsa volt a tét – kétlem, hogy akkor is így bánnának ezzel a pénzzel, ha maguk dolgoztak volna meg érte!

A Közbeszerzési Értesítőben (2014/101., augusztus 28.) olvasható két izgalmas pályázat eredményhirdetése, amelyeket a kerületi önkormányzat a nyár folyamán írt ki. Mindkettő 130 millió forintról szól, egyaránt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások, és mindkettő eredménye ugyancsak érdekesre sikerült.

Nézzük először a kerületi tulajdonban lévő ingatlanok felújításáról szóló keretszerződést! (17209/2014) Négy építőipari céget kívántak felkérni a munkálatokra. Átfogó megállapodást akartak kötni, hogy az adódó munkákat ennek feltételei alapján fizesse az önkormányzat a jövőben. Az eljárás „természetesen” hirdetmény nélküli, tárgyalásos volt, tehát viszonylag szűk mezőnyből válogatottak – közbeszerzéseink az elmúlt években már csak ilyenek.

Hat ajánlat érkezett a megkeresett vállalkozásoktól, de valami ugyancsak félresikerülhetett, hiszen összesen egy céggel sikerült végül szerződést kötni. A Pest megyei Turán bejegyzett vállalkozással is csak 1.834.154,- forint elköltéséről sikerült megállapodni. Lehet, hogy egy átlátható és tisztességes, nyílt közbeszerzés eredményesebb lett volna?

A másik pályázat (17164/2014) az önkormányzati ingatlanok villanyszerelési munkálatairól szólt, szintén 130 millió forint értékben. Itt egy kőbányai cég nyert a három meghívott ajánlattevő közül, 1600,- forintos egységárral. Hogy mi a furcsa? A Közbeszerzési Értesítő szerint a második legjobb ajánlat és a legdrágább ajánlat (tehát „harmadik helyezett”) egyaránt 1850 forintos egység-díjat tartalmazott. Különös egybeesés?

Természetesen felháborít minden egyes közbeszerzés, amiben az emberek pénzét valódi, átlátható és tisztességes versenyeztetés nélkül költi a fideszes (vagy bármilyen színű) városvezetés. De a mindkét pályázat eredményhirdetésének végén olvasható szabadkozást nem tudtam mosolygás nélkül olvasni:

Szíves elnézésüket és megértésüket kérjük a késedelmes feladásért, tekintettel az apparátus leterheltségére. A jövőben igyekezünk a határidőket betartani.”

Sírjunk vagy nevessünk? Azt hiszem, erre a legjobban a tragikomédia színházi műfaja illik. Akárhogy is, ideje véget vetni az átláthatatlan pazarlásnak!

Hírek