"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Mától hivatalosan is elkezdődött közel 30 ezer feltöltőkártyás kőbányai „eltakarítása”

2017-01-12
A migránsok és a civilek mellé ellenségnek mától felsorakoztak a feltöltőkártyás mobilosok is. Látszólag csak végiggondolatlanul vezetik be az új feltöltős SIM-kártyák vásárlására, főleg ellenőrzésére vonatkozó szabályozást, de sokkal inkább ártanak közel 30 ezer kőbányainak (is), mint sem megóvják őket valamitől.

Ettől a kormánytól nem idegen, sunyi módon, az igen tisztelt médiahatóság az év utolsó napjainak hivatalos dolgok iránti kisebb érdeklődését kihasználva megalkotta a feltöltőkártyás mobilokra vonatkozó rendeletet. És ez olyan jól sikerült, hogy a szolgáltatók a „Boldog újévet” üdvözlet után azonnal elkezdték közölni ügyfeleik felé, hogy hamarosan adategyeztetés miatt jelentkeznek.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a kerületi lakosok (is) kapnak a nyakukba egy új „rendőrséget”, a szolgáltatóból pedig hivatalt csinálnak. Mert ugye a szolgáltatónak a rendelkezés szerint nem azzal kell foglalkoznia, hogy az általa kínált telefon vagy szolgáltatás nagyszerűségéről győzze meg a kőbányaiakat, hanem azzal, hogy ellenőrizze, érvényesek-e a személyi irataik…
Mi közük van hozzá?

És hogyan ellenőrzik? Mindenkit elve gyanúsan méregetnek, hátha hamis igazolvánnyal akarnak vásárolni? Mindenkiben potenciális csalót vagy terroristát keresnek? A szolgáltató számítógépére esetleg be lesz kötve az állami nyilvántartási adatbázis, és abban bogarásznak majd az alkalmazottai? Ez esetleg felveti azt is, hogy illetéktelen fér hozzá a személyes adatokhoz…

Vagy esetleg felvesznek a kormányhivatalba új alkalmazottakat, akiket aztán delegálnak a szolgáltatók összes üzletébe (ez ugye több ezer országszerte!), és majd ők nézik meg, hogy a betévedt vásárló tényleg az, akinek mutatja magát, vagy bűnöző?

És vajon mi van azokkal a SIM-kártyákkal, amelyeket például a riasztókhoz alkalmaznak? Kiket azonosítanak: a gépeket?

A rendelkezés indoklása – a biztonság növelése – teljesen légbőlkapott. A valódi bűnözők ilyen közegben is tudják a megoldást. Egyrészt elmennek valamelyik szomszédos országba, és majd jól bevásárolnak ott – aztán meg röhögnek egyet a szivatáson. Másrészt – már megjelent írásban – ezeket a kártyákat egyszer, egy hívásra használják, majd eldobják. A több éve, mondjuk mamának, papának, gyereknek odaadott kártyát használó meg évente bizonygathatja, hogy létezik és azonos önmagával.

Győzelmi jelentésként hangsúlyozták, hogy az azonosításhoz a magyar állampolgároknak nem kell majd az ügyfélszolgálatokra bemenni. No ezzel aztán igazából veszélybe sodortak közel 30 ezer kőbányait is.

Se szeri se száma már most is a különféle adathalász csalók hívásainak és megkereséseinek. Ezzel az igazolási kényszerrel, mint apropóval szimplán „rászabadítják” a csalókat a kátyatulajdonosokra. Telefonon vagy akár e-mailben hivatalosnak tűnő megkereséssel fordulhatnak a kőbányaiak felé, és könnyűszerrel szerezhetik meg a személyes és/vagy a cégadatokat. Innen meg már egy lépés az adatokkal való visszaélés…

Ez az eszement szabályozás pont nem a lakosok érdekeit védi, sőt, ezzel inkább veszélyeztetett helyzetbe hozzák őket!

Ez van, amikor a kontroll nélküli hatalom folyamatosan rendszabályozni és erőt fitogtatni akar. „Mert megtehetem…” – mint Kőbányán például a kutyakitiltó rendelet esetében is.

Minden hasonlóan ártó és értelmetlen, avítt rendelkezést felül kell vizsgálni, és hatályon kívül kell helyezni. Már csak másfél évig kell tűrni.


TÉNY+

Csütörtöktől teljes szigor jön a feltöltőkártyás mobiloknál
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/holnaptol_teljes_szigor_jon_a_feltoltokartyas_mobiloknal.627671.html

Július elsején megszűnik egy csomó feltöltőkártyás mobilszerződés
http://index.hu/tech/2017/01/11/julius_elsejen_megszunik_egy_csomo_feloltokartyas_mobilszerzodes/

Hírek