"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Kőbányai veszteséglista

2018-10-14
Jó az esély arra, hogy Kőbányán legalább egyvalami megépüljön az ígéretek közül: az óhegyi kilátó. Mert a többinek egyelőre sem híre, sem nyoma sincs. Az építkezésekhez meg pénz kellene, viszont abból egyre többet vesz vissza a Fidesz-kormány.


Kép: illusztráció

Nem tudom, hogy a következő hír eljutott-e a kőbányaiakhoz? Számos település polgármesteri hivatala kapott olyan levelet, amelyben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesít arról, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott, ezévi támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használt összeget szeptember 30-ig utalják át a MÁK számlájára. Teljesen véletlenül a XV. kerületi önkormányzathoz a szeptember végi polgármester-választás előtt vitte ki ezt a levelet a postás.

Hogy Kőbányára is hoztak-e ilyet? Lehet! Ha volt, akkor képviselőként nem tudok róla, és nem azért, mert hanyag lennék, hanem mert eddig a polgármester a testületi tagokat elfelejtette tájékoztatni.

Csak hadd rögzítsem a tényt: mivel az ország jelentős részében fideszes irányításúak az önkormányzatok, az történik, hogy az ország fejlődéséért hihetetlen nagy elszántsággal és még keményebb munkával dolgozó kormány a szimbiózis, az összhang és a közös cél, valamint a magyar nemzet érdekében erőteljesen megvágja a saját párttársai által irányított önkormányzatokat! A Fidesz-kormány ugyanis még amolyan választási ajándékként beígérte és megcímkézve elutalta ezeket a milliárdokat saját büdzséjéből, abban a hitben, hogy Brüsszel később majd úgyis kifizeti. Ám oda is eljutott a hír az EU-s pénzek kreatív hazai lenyúlásáról, ezért nagy az esély arra, hogy a támogatások folyósítását felfüggesztik, így a Kedves Vezető kormánya pedig csak felkészül arra, hogy ne legyen még nagyobb lyuk az állami költségvetésben.

Lehet, hogy ez csak az első ilyen testvéri és barátságos lépés volt a kormány részéről, aztán majd szépen, sorban jön a többi, amelyekben a legkülönbözőbb indokkal el- vagy visszavesznek milliókat, milliárdokat.

A minapi hír szerint elkezdik a Bajcsy-kórház területén építeni az új Egészségházat, így talán ez nem kerül a veszteségek közé – bár az őskőbányai budapesti kormánymegbízott korábbi nyilatkozatában azt ígérte, hogy ez év végén az intézmény már fogadja a betegeket…

Azért van egy szép lista arról, hogy mik azok az elképzelt/megígért építmények – álmok! –, amik akár ennek az elvonásnak köszönhetően, akár más okokból meghiúsulhatnak, meghiúsultak vagy félbemaradhatnak. A teljesség igénye nélkül: 2010 óta várunk a köztemetőnél a virágcsarnokra, várunk a kőbányai termálvizes fűtésre, várunk az újhegyi jégcsarnokra, várunk az Örs vezér téri parkolóházra, várunk a Liget téri összetett közlekedési csomópontra, várunk a Hungexpo és a városközpont közúti összeköttetésére, várunk a Hungexpo és a Nagykörút közvetlen villamos-összeköttetésére, várunk a Mázsa téri uszodára…

Persze könnyen lehet, hogy a sok vágyból csak egy valósul meg: az óhegyi kilátó. Hogy legalább a kilátásunk jó legyen…
Hírek