"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Jövőre nekiindulnak a Népligetnek is

2016-11-03

Rejtve, a nyilvánosság és a lakosság csaknem teljes kizárásával történik a Népligetbe megépíteni tervezett sportingatlan-komplexum előkészítése, holott egyes hírek szerint jövőre akár már felvonulhatnak a munkagépek. Holott állítólag a polgármester a nyíltság híve.

(Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet - MNO - megtörtént esett a Népligetben - még illusztráció)

Fradiváros néven sport- és szabadidő komplexum megépítése kezdődik jövőre a Népligetben. A napvilágra került tervek alapján kőbányai területeket is elvesznek ehhez. Eddig az egésszel kapcsolatban a fideszes polgármester és a városvezetés mélyen hallgatott, annak ellenére, hogy több éve részt vesznek az előkészítésben. A látható tervezetek alapján – amennyiben Kőbánya korábban nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatos feltételeket – komoly veszteség érheti a kerületet. Az elfecsérelt több évnyi rákészülési lehetőséget elszalasztva, felkészületlenül és amatőr módon vagy éppen nagyon is érdekek mentén bénázza el a kerület vezetése a hasznosítás lehetőségét. A liget esetleg más irányú közcélú fejlesztési lehetőségének meg nem vizsgálása, a komplexum negatív és pozitív hatásainak feltáratlansága és főleg a közel 150 éves Népliget fáit és növényeit – várhatóan – tönkretevő dúlás jelenti az „eredményt” a kőbányaiak számára. Ez egyben a hozzá nem értést is mutatja.

És akkor a részletek.

Egy minapi hír szerint Kőbányán történik a legtöbb fejlesztés a fővárosi kerületek közül – ennek magam is nagyon örülök. Ám az adott hírportálon nem részletezték, hogy mennyi minden volt/lesz és mi mihez képest fejlődik, és főleg azt nem, hogy ebből mennyit állt a központi Fidesz-kormányzat (és olykor a hasonló színű kőbányai önkormányzat által is) sokat szapult Európai Unió és mennyi ment minderre valóban saját, kerületi forrásból.

A részletek híján nem derül ki ebből, hogy a felsorolásban benne van-e a népligeti fejlesztés(ek) ügye.

Pedig ideje lenne tájékoztatni a kerületi lakosokat erről, hiszen a közelmúltban az állami média hírügynöksége tette közzé, hogy a Fradiváros építése 2017-ben már elkezdődik, amihez ráadásul még egy külön vasúti megállóhelyet is kialakítanak majd. Már csak azért is lenne jó valamilyen hivatalos tájékoztatást hallani, olvasni erről, mert a világhálón fellelhető információk egymásnak ellentmondóak. Például az egyik szerint a Fradiváros az Üllői úttól délre terül majd el – éppen csak érintve a Népliget határát –, a másik szerint pedig a Vajda Péter utcától északra és délre fekszik majd, egy harmadik szerint meg az eredeti elképzelések már réges-régen módosultak a tervbe vett budapesti olimpia miatt (amelynek egyes eseményeit szánják a Népligetbe). Figyelemre méltó módon a Fradiváros nagyon közel lesz a kerületi polgármester lakásához – ez a megoldás valahonnan nagyon ismerős… Arról nem is beszélve, hogy az első kapavágást 2014-re ígérték.

Jellemző módon a hivatalos kőbányai média kerüli a témát, eddig csak a kerület egyetlen független hírportálja adott hírt a komplexummal kapcsolatos történésekről. Sehol nem volt ezzel kapcsolatos lakossági tájékoztató sem – pedig ezt a műfajt nagyon szereti (állítólag) a polgármester.

A létesítmény-együttesben a jelenlegi információnk alapján lesz minden: gyeplabdapálya, öttusaközpont, focipályák, sport- és jégcsarnok is. Alapvetően nem lenne ezzel még baj.

A probléma ott kezdődik, hogy nem tudható, hogy ennek az előkészítése, kivitelezése milyen és mekkora környezeti terhet, terhelést jelent a Népliget egészére, a közparkra vagy éppen a közeli lakóterületekre. Mert ha a híreknek megfelelően már 2017-ben, de legkésőbb 2018-ban elindulnak a munkálatok, akkor ugye adott esetben fákat lehet irtani erre való hivatkozással, több tonnás teherautók jöhetnek-mehetnek elszállítva a sittet, földet és hozva a betonelemeket, közben pedig erőteljes zaj- és porszennyezést okozva, aztán felvonulhatnak és zajonghatnak hónapokon (éveken) át a munkagépek.

Azt már a minap taglaltam, hogy milyen (érdek)összefonódások vannak a Fradivárosnál – a huzavona és talán a tájékoztatás hiánya ezzel is összefügghet. A főpolgármester, a kerületi polgármester, a pártigazgató-klubelnök erősen meghatározhatja az irányokat, és azt is, hogy ki mindenki részesülhessen az építkezéssel járó „zsíros falatokban”. Az sem lenne meglepő, ha a kormány kedvenc építőcége kapná a megbízást, amelynek tulajdonosa egyfelől a miniszterelnök kedvenc focicsapatának a tulajdonosa is, másfelől megszerzett már magának fejlesztés előtt álló, ugyancsak olimpiai helyszínnek szánt budapesti területeket.

Csak a kérdések sorakoznak.

Vajon a polgármester milyen felhatalmazással egyezkedett ez ügyben? Milyen érdekeket képviselt a tárgyalások során? (Már ha voltak ilyenek.) A Fradiét, az önkormányzatét vagy a kerületi lakosokét, esetleg a Népliget egészét? Milyen eredmények voltak: éri-e veszteség vagy sem a beruházás miatt Népligetbe látogatókat? Esetleg felmerült-e más irányú hasznosítás lehetősége, erősítve a közpark közcélú funkcióját?

Igazán dicséretes lenne, ha a kerületi polgármester nem egyedül, rejtve – mutyigyanúsan – tárgyalna erről az ügyről, hanem a más képviselők, civil szakértők bevonásával! És legfőképpen: minden egyeztetésről tájékoztassa a nyilvánosságot!


TÉRKÉPEN A FRADIVÁROS (a forrás a TÉNY+-ban található)

1. Térképen a Fradiváros - jobbra a vasút határolja, alul az Üllői út, fenn a Kőbányai út, jobb felső részen látható a Taraliget.
Maga az eredeti sportlétesítmény a sárga vonallala határolt terület. A piros vonallal határolt funkciója ismeretlen (Szabadidősport Parkja?), de a fákra és a zöldfelületre nézve nem feltétlen biztató...


TÉNY+

Ilyen lesz a fradiváros - a látványtervek
http://www.rangado.hu/tartalom/cikk/321244_fotok_ilyen_lesz_a_fradivaros

A fejlesztés hivatalos oldala
http://consultant.hu/hu/nepliget-fejlesztes

Jövőre kezdik - 2,5 milliárdot má rátettek (MTI hír!)
2016.04.27
http://ulloi129.hu/2016/04/27/a-nepligeti-fejlesztesek-is-szerepelnek-a-koltsegvetesi-javaslatban/

Vasútállomás is lesz
2016.07.22
http://ulloi129.hu/2016/07/22/a-kovetkezo-megallo-nepliget-fradivaros/

Térképpel - olimpiai mesterv részeként
2016.01.29
http://ulloi129.hu/2016/01/29/a-nepliget-is-szerepel-a-2024-es-olimpia-mesterterveben/

Hogy fog nagyjából kinézni - azt írják, hogy az olimpiától függetlenül meglesz
2016.02.17
http://ulloi129.hu/2016/02/17/ilyen-lehet-a-nepliget/

KŐBÁNYAI HÍRADÁSOK (kizárólag 10kerkult.hu- válogatás)

Népliget, a senki földje
http://www.10kerkult.hu/kobanya-mindennapok/29-kornyezetunk-kulturaja/9605-nepliget-a-senki-foeldje.html

Szövevényes kőbányai Fradiváros
http://10kerkult.hu/kobanya-mindennapok/9-kepviselotestulet-politika/3802-szoevevenyes-kobanyai-fradivaros.html

Fradi-pláza
http://www.10kerkult.hu/kobanya-mindennapok/8-koz-elet/9470-fradi-plaza-hazugsag-vs-tenyek.html


Hírek