"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Füstbe ment iskolai 1 milliárd – zokszó nélkül?

2016-11-25

Az üdülőprivatizáció mintájára akár – hosszú távon – az iskolaépületek is magánkézbe kerülhetnek. Haveri kézbe. A kerülettől pedig az állam közel egymilliárdot elvon, és a helyi vezetésnek egy szava sincs hozzá.


Nem tudom feltűnt-e valakinek az a hír, hogy az önkormányzatoktól a Fidesz-kormány által átvett üdülőket nem kívánják visszaadni a helyhatóságoknak, hanem inkább az állam most magánosítani kívánja? Nem nehéz kitalálni, hogy mely kör jöhet szóba vásárlóként – így lesz szépen államiból magánvagyon.

És semmi rosszindulat nem kell ahhoz, hogy azt véljem, ez várhat akár a (most még) iskoláknak helyet adó ingatlanokra is. A legújabb kormányintézkedés nyomán ugyanis az államhoz kerülnek az önkormányzati tulajdonú iskolaépületek is (fenntartásra, mint az üdülők), és mivel a népességszám csökken, idővel egyre kevesebb gyerek fog tanulni, néhány intézmény kiüresedhet, feleslegessé válhat – és akkor nem lesz más hátra, mint a magánosítás. Elvégre egy-egy „lakatlan” exiskolát minek tartson fenn az állam?

Ez megtörténhet a kőbányai iskolaépületekkel is.

A mindenkori képviselő-testület és a mindenkori kerületvezetés – pártszíntől függetlenül – erőn felül költött a helyi oktatási intézményekre, helyesen, mert fontosnak tartotta. Egy most készült kiadvány szerint a jelenlegi vezetés idén 224 millió forintot költött iskolaépület-felújításra, megint csak helyesen.

Ha azt veszem, hogy a kerületnek most 800 millió forinttal kell hozzájárulnia az államnak az épületek átvételéhez, akkor az előbb említett összeget is figyelembe véve, majd’ egymilliárdos veszteség éri az önkormányzatot – merthogy hosszú távon nem a maga javára hasznosul ez a pénz.

És ugye, ha Kőbányán is egyre kevesebb gyereket iratnak majd be az intézményekbe, akkor szépen, lassan üressé válnak. Aztán pedig egy tehetős (haveri) körnek el lehet adni…

Ugyanakkor nem hallom, olvasom, hogy a fideszes kerületvezetés tiltakozna e veszteség ellen! Ezek szerint szerintük jól van ez így. Jól van az, hogy egy „tollvonással” elveszik a kerület, a helyi közösség vagyonát.

Nem hallom, olvasom, hogy a fideszes kerületvezetés valamiféle kártérítés kérne! Ezek szerint nem is kell, nincs szükség erre…


Hírek