"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Fájdalmas pofon volt a Hős utcai botrány

2017-09-14
Valamit nem jól csinál a helyi vezérkar és polgármester, mert se Kőbánya hírneve, se balhémentes képe nem igazán akar javulni. A sokmilliós propaganda ellenére sem.

A valóság bizony fájdalmas, ha szembe jön, és kiderül, hogy egy-egy sokat hangoztatott „lózung-lufi” nem több üres blöffnél. Ez ugye, mint legutóbbi írásomban céloztam rá, közvetve a Hős utcai balhé kapcsán is világossá vált. Na de akad ennek egy további, amúgy szintén fájdalmas mellékszála – mégpedig, hogy bizony folyamatosan balhés a kerület.

Ha nem is ígérte meg Kőbánya polgármester 2010-es hivatalba lépése óta – a Kedves Vezetőhöz és a fő belügyérhez hasonlóan –, hogy két hét alatt rendet tesz a közbiztonság terén, azért tett rá látványos kísérletet. Más kérdés, hogy ez a mai napig nem sikerült, hiába az egyszínű központi kormányzat és önkormányzat, a rendőrség támogatása. Félreértés ne essék, nem a rendőröket bántom emiatt, ők meglehetősen erős politikai korlátok között dolgoznak. De ugye azt a kőbányai rendőrkapitány legutóbbi beszámolójában számokkal is alátámasztotta, hogy a balhés kép sajnos él, és most a Hős utcai botrány is igazolta ezt. Hiába van a Hős utca környékén a TEK, a Készenléti Rendőrség, hiába tartozik a Harmat utcai kapitánysághoz, az ottani méhkasba senki nem nagyon akart vagy mert belenyúlni – talán mert könnyen learatható dicsőséget nem lehet vele szerezni. És csak az erős médianyomásra történt valami…

Ráadásul helyiek jelezték nekem, hogy a városközpontban fényes nappal füves cigarettától vagy más hasonló tudatmódosítótól elkábult fiatalok rendszeresen ténferegnek a vasútállomás közelében – és ugye innen már csak egy apró lépés valami kisebb-nagyobb balhé elkövetése.

Ha Kőbánya presztízse, közbiztonsága olyan látványosan javult volna, mint ahogy a hivatalosságok a 80 milliós propagandakeretet is elhasználva szajkózzák, akkor a közvélekedésben is „szenzációsan fejlődő Kőbánya” képe élne, és ez a Hős utcai balhé egy véletlenül megesett probléma lenne. Ehelyett az van, hogy Kőbánya megint negatív előjellel került a hazai fő hírfolyamba. Na ennyit is ér a hírnévjavításra fordított sok-sok közpénz.

A hab a torta tetején, hogy az elmúlt hét év „géniusza”, a minden funkciót, minden felelősségi területet, minden döntéslehetőséget magának adató polgármesternek szembesülnie kell azzal, hogy egyszemélyben felelős mindezért. A túltolt propaganda és a Facebook „elkötelezettekkel", trollokkal való megszállása és a vezetés „önhozsannáztatása" komoly hiba.

Mondhatni, házhoz ment a fájdalmas pofonért.

Hírek