"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

A látványpolitika eredménye: akkor most mi lesz az Északi Járműjavítóból?

2017-06-05
Kis túlzással hétről hétre más ötletet valósítanának meg Kőbányán – na nem a helyi vezetés aktivitását és kreativitását mutatja ez. Sokkal inkább azt, hogy mivel itt nincs erős városfejlesztési irány és erős városvezetés, itt bármit meg lehet csinálni, függetlenül attól, hogy szükség van-e rá vagy sem.

Kép: Eiffel-műhelyház látványterve, Forrás: Operaház/Közti Zrt., Youtube

Önfényezésnek tűnhet, ha azt írom, bezzeg én megmondtam… De sajnos a helyzet az, hogy újból igazolást nyert: megint máshol és mások döntik el, mi kerüljön Kőbányára, „hogyan fejlődjön”.

A minap olvastam ugyanis az egyik hetilapban, hogy az egykori vasúti Északi Járműjavítót most a Városligetből kiebrudalt – a hagymázas múzeumi negyedből kikerült – Közlekedési Múzeum szemelte ki magának új helyszínként. Mondjuk az érdekes lesz, hogy az Operaház ugyanide szánt, elvileg már épülgető háttérbázisa és ez a minden bizonnyal tömegeket vonzó intézmény hogyan fér meg egymás mellett. Már ha előtte nem lesz vezetői féltékenykedés, hogy kinek kell inkább a hely: miután a múzeum igazgatója rokoni szálak okán valamivel közelebb áll a Honi Mindenhatóhoz, így jó eséllyel indulhat az Északiért folytatott küzdelemben… (Megjegyzem, az Operaház bázisa sem valami elképesztő kőbányai kultúrlobbi miatt kezdett az Északiban terjeszkedni, hanem mert a dalszínházi főigazgatónak megtetszett a hely…)

Azt pedig a kerületi propagandalapban vallotta be a kőbányai polgármester, hogy bár ugyan sokat dolgoztak az új Egészségházért, voltaképpen a Kedves Vezető jóindulatán múlott az, hogy lesznek rá milliárdok vagy sem. Lettek, mert a Nagyfőnök azt mondta, „ám legyen”… (Miközben ugye a szocialista parlamenti frakció évről évre javasolt ennek elkülöníteni pénzt az állami büdzsében – mindhiába.)

Ezek is csak azt jelzik, hogy Kőbányán csak az valósul meg, amire mások – a kormány vagy az EU – pénzt adnak, a kerület önerőből jóformán csak annak tud/képes eleget tenni, ami amúgy is feladata lenne; például a rendkívüli fejlesztésekként előadott út- és járdafelújításoknak.

Ám ezeknél sem az a fontos, hogy tartós és használható legyen, hanem, hogy szépen nézzen ki… No, igen… „Azon vagyunk, hogy mielőbb, minél esztétikusabb legyen” – írta volt egy őszinte pillanatában a polgármester a Kápolna utca újbóli felújítása kapcsán. Ez azért sok mindent elárul a helyi irányvonalról.

Nem több ez, mint látványpolitizálás. Csak az számít, ami látható és láttatható, ami mellett számtalanszor lehet pöffeszkedni, jelezni, hogy ez a „szédületes fejlődés” kinek is köszönhető.

Pedig fejlődés, tudatos építkezés nincs, csak adhoc módon Kőbányára pottyantott ötletek megvalósítása, a polgármesternek pedig mintegy gondnokként ehhez muszáj asszisztálnia…
Hírek