"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Várom és megbecsülöm az ellenvéleményt is, ha Kőbányát szolgálja

2014-01-27

Interjú Somlyódy Csaba polgármesterjelölttel

Olyan időszak következik, amikor az emberekre valósággal rázúdul a politika: hangos zűrzavarban kell okos döntést hozni a választásokon. Somlyódy Csabát, az MSZP kőbányai polgármesterjelöltjét kérdeztük, mire számít a következő hónapokban.

Milyen kampányra készüljünk, és főleg: hogyan őrizhetjük meg nyugalmunkat a csatazajban?

Biztos, hogy idén tavasszal is kiélezett választási küzdelem elé nézünk. De azt hiszem négy év folyamatos kampánykormányzása után a legtöbb embernek már csak az fog feltűnni, hogy ellenvéleménnyel is találkozik. Ilyenkor pár hónapig az ellenzék szava is hallatszik, nem csak a kormányoldalé. Viszont azt remélem, az emberek többsége már nem húzza fel magát a kampányidőszakban. A rendszerváltás óta ez a hetedik választási év, már megtapasztaltuk, hogy a csatazaj elültével megy tovább az élet.

Tehát azt mondja, hogy nem kell annyira komolyan venni a választást?

Egyáltalán nem. Az országgyűlési ésaz önkormányzati választás tétje hatalmas, országosan, és Kőbányán is. Én csak azt szeretném, ha a politika nem mérgezné meg a mindennapokat, nem verne éket szomszédok, barátok, ne adj’ isten családtagok közé. Mérlegeljenek, szavazzanak a legjobb jelöltekre, de a hétköznapokban tudjanak beszélgetni, kulturáltan vitatkozni.

Kőbányán miről szólnak a választások?

Arról, hogy nem lehet egész kerületeket büntetni, egész városrészekről lemondani! Kőbánya egész Budapest motorja lehetne, ha vennék a fáradságot, és tudatosan végiggondolnák a fejlesztési irányokat. Az elmúlt négy év legnagyobb vesztesége talán nem is az, hogy egy helyben toporogtunk, hanem, hogy még tervek sem látszanak: hová tartunk, milyen jövőt szánnak a kerületnek és az itt élő hetven-nyolcvanezer embernek. Pedig ehhez kellene szabni már ma is az óvodákat, az iskolákat, a közszolgáltatásokat és a területfejlesztési stratégiát.

Ennek nyoma sincs, miközben négy éven át a kormány, a főváros és a kerület vezetése is a Fidesz kezében volt. Csak épp úgy tűnik, ennél jobban érdekelte őket a hatalom bebetonozása. Ami persze más bajok forrása is.

Miféle bajok?

Évtizedek óta először újra félnek az embernek! Rengetegen joggal féltik az állásukat, a családjukat, s bizony kétszer is meggondolják, szóvá merjék-e tenni a nagyon is látható problémákat. Nem kell baloldalinak lenni, elég egy önálló gondolat, egy meggondolatlan mondat, és máris jön a büntetés. Ennek mindenképp véget kell vetni, mert mindenkire szükségünk van, szükségünk lesz a közös munkában. Én kifejezetten várom és meg is becsülöm az ellenvéleményt, ha Kőbányát szolgálja! Mind itt élünk: sokkal több dolog köt össze minket, mint ami elválaszt.

Megjelent a Kőbányai Magazin januári számában.

Hírek