"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Változik a kutyakitiltó rendelkezés márciusban?

2016-03-06

A múlt hónap a helyi sajtóban és a közösségi oldalakon szinte csak a polgármester és alpolgármestere állatbarátság bizonygatásáról szólt. A polgármesteri roadshown (értesüléseim szerint) már elhangzott, hogy konkrét elképzelésekkel rendelkezik arra, miként is változtassa meg a testület a híres-hírhedt kutyakitiltó rendelkezést. Kőbányán úgy áll a helyzet: ha ő akarja, akkor nincs akadálya. Március 24-én pedig testületi ülés.„Rétestészta módjára nyúlik a kőbányai kutyás sztori. Pedig az átmeneti megoldása nagyon egyszerű – amíg nem rendezik a kutyásokkal a kicsit ködös „Felelős kutyatartás” mibenlétét és a közparkok használatának szabályait, egyetlen módosítással a rendeletből ki lehet venni a bírált rendelkezést. Ez Kőbányán a jelen pillanatban csak a polgármester úr döntésén múlik.

Mint tudjuk, kezdődött az egész azzal, hogy valódi társadalmi egyeztetés nélkül, tehát a saját szabályait is megszegve, terjesztette elő a városvezetés azt a rendeletet, amelynek egy pontja júniustól kitiltja a kerületi parkokból a kutyákat. Majd miután kellően nagy közfelháborodást okozott ez az állattartók körében, elkezdtek tárgyalni az esetleges puhításról. Bár ez utóbbi kijelentés az eddigi 1 találkozó megtartásával némileg erősnek tűnik. (A mai napig nem tudjuk, hogy pontosan kik képviselték a kőbányai kutyásokat és egyáltalán miről tárgyaltak!)

Elterelésként – vastag pénzen fizetett PR csapattal a háttérben - a lényeg helyett a „legállatbarátabb állatbarátokká” kiáltatták ki magukat. (Bocsánat -mutattaták be.) Nem félve, akár személyesen is használni a „baráti közösségeket". Az egyik közösségi csoport még fel is hívta/hívja a kutyatartók figyelmét arra, hogy ne ugráljanak, mert rosszul járhatnak. (..de a lincshangulattal eléritek, hogy mindenféle kedvező jellegű elbírálástól elessetek..)

Engem pedig, aki - a polgármester úr és a helyi fideszes többség szabta adminisztratív korlátozó szabályok miatt – csak szinte kérdezni tudok, politikai haszonszerzéssel, tőkekovácsolással vádoltak, na meg, hogy a téma tulajdonképpen nem is érdekel. Én ebben a sárdobálásban nem kívánok részt venni.

Folyamatosan amellett voltam/vagyok, hogy a józan ész mentén keressük a megoldást. De csak a szokásos arcoskodást és sározást kaptam.

Aztán jött a nagy „változás”: értesültem róla, szinte már konkrét tervei vannak a polgármesternek, hogyan is módosítsa a sokat vitatott kitételt. Ha pedig így van – csaknem 3 hónap elteltével -, gondolom már a márciusi képviselő-testületi ülésre be is terjeszti. Ennyi „állatbarát” nyomulás után ténylegesen is bizonyíthatná, hogy valóban akkora kutyabarát, mint amilyennek mondta magát a kerület legújabb kutyás magazinjában illetve mutatta magát egy, a Facebookon terjesztett fényképen. (Halkan jegyzem meg: úgy tudom, az a kis eb nem is az övé, csak biodíszletnek kellett...)

A jelenlegi helyi szabályok szerint a gyors cselekvésre a polgármesternek már eddig is lehetősége lett volna. Márciusban tehát minden adott arra, hogy gyorsan és mindenki megelégedésére rövidre lehessen zárni a témát, nem kellene a bizonytalanság érzést júniusig – a pont életbe lépéséig – fenntartani a gazdákban.”

TÉNY+

- Állatvédelmi Járőrszolgálat Kőbánya facebook lapja a felül rögzített értesítéssel
("... mindenféle kedvező jellegű elbírálástól elessetek...+)
2016.január 17.
https://www.facebook.com/allatvedelemxker
- A poszt teljes egészében
https://www.facebook.com/allatvedelemxker/posts/1728007680763837

- Kovács Róbert politikusi facebook oldalán a kutyás poszt
2016. január 22.
https://www.facebook.com/kovacsrobertpolgarmester/posts/985979574781382

- Weeber alpogármester úr az Állatvédelmi Járőrszolgálat facebook oldalán
(a sok kutyus és cica között - ez egy megosztás, de a lap adminja fűzte hozzá az ajánlószöveget).
2016. február 24.
Kőbánya Alpolgármestere igazi állatbarát...
https://www.facebook.com/allatvedelemxker/posts/1741895609375044

- Az Önkormányzat saját döntéshozatali szabályai
31/2011. (IX.23.) Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Egységes szerkezet
Hatály:2015.11.21
http://kobanya.hu/index.php?module=regulations&action=getufile&ruid=156

A rendelet/határozat előterjesztésről és döntésről (ahol érdemes keresni)

 • II. Fejezet
  A Képviselő-testület működésének általános szabályai
  • 13. A napirend
   29.§ (4) bekezdés - mikor lehet előterjesztést napirendre tűzetni
  • 14. Előterjesztés
   31.§ - a feltételek
   32.§ (3) bekezdés
   "Az előterjesztés akkor nyújtható be, ha megfelel az előterjesztésre vonatkozó tartalmi és formai követelményeknek, továbbá a kötelező egyeztetési, illetve véleményezési eljárás lefolytatásra került."
   33.§
   "Az előterjesztés formai követelményeit, valamint az előterjesztés egyeztetésére, illetve véleményezésére vonatkozó eljárási szabályokat a polgármester és a jegyző normatív utasításban határozza meg."
Hírek