"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Újratárgyaljuk a kutyakitiltó rendeletet?

2016-11-06

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincs lehetetlen: egy kósza felvetés nyomán kineveznek egy közterületet parknak, ami jó alkalmat ad arra, hogy a szomszédos lakótelepen élő kutyagazdákat vegzálják majd a híres-hírhedt rendelet alapján. Ám ez egyben kiváló lehetőség az érdemi egyeztetésre.


Mostanában elült a vihar a kutyakitiltó rendelet körül, de hamarosan újabb lendületet kaphat, amennyiben egy eddig nem létező területet neveznek ki parkká. Anno a rendeletet két részben kellett tárgyalnia a képviselő-testületnek, és ez a bizonyos terület csak azért nem került bele, mert még nem volt parkká nyilvánítva. Módosulhat tehát a helyi rendeletet és ez lehetőséget ad a normális, kutyásokkal közös szabályozás kialakításra.

És akkor részletesebben…

Még az év elején a rendelet tárgyalásakor vetette fel egyik fideszes képviselőtársam, hogy bizony hiányzik egy közpark neve a rendelet mellékletéből, ami tételesen felsorolja, hogy hova nem mehetnek be az ebek. Ez a Zágrábi/Üllői úti lakótelepnél lévő Kékvirág park – gond ezzel az volt, hogy a körzet képviselőjének fogalma nem volt arról, hogy ilyen nevű közterület nem létezik. Így aztán akkor be sem kerülhetett a felsorolásba…

Ám a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincs lehetetlen: ha egyszer ott parknak kell lennie, akkor idő kérdése és az lesz. És valóban! Mint az a legutóbbi, októberi képviselő-testületi ülésen elhangzott, az illetékesek már „előrehaladottan” dolgoznak a park kialakításán, ami azt is jelenti, hogy hivatalosan is lesz Kékvirág park nevű közterület. (Videó a TÉNY+-ban)

Továbbmegyek: akkor pedig újra elő fogják a híres-hírhedt kitiltó rendeletet venni – és kétségem sincs, hogy megteszik –, hogy a képviselő ötletének megfelelően bele lehessen illeszteni a mellékletbe.

A lakótelepen élő kutyatulajdonosok meg retteghetnek, hogy egyfelől megkapják a csinos eligazító táblákat, másfelől meg, hogy a „Kovács-huszárok” őket is elkezdik vegzálni. Az még nem tiszta, hogy az új közterületből mennyit engednek használni méltányosságból a kutyásoknak, de az eddigi tapasztalatok alapján sok jóra nem számíthatnak.

Már csak azért sem, mert a nevezett képviselőtársam még térfigyelő kamerákat is kért oda a városházától – amelyek segítségével például kiválóan le lehet csapni a renitens gazdákra.

De ha már a testület elé kerül – valószínűleg – az ominózus rendelet, akkor a kitiltó részeket és a közterületi állatmegjelenés szabályait tárgyaljuk és szabályozzuk újra az időközben megszerveződött kutyásokkal közösen!

Ahogy néhány hónappal ezelőtt fogalmaztam: lenne kivel egyeztetni a rendelet kapcsán, most végre valóban lehetne érdemi – nem csak színjáték-szerű – megbeszélést folytatni a valóban elkötelezett kőbányai civil szervezetekkel. Továbbra is hiszem, hogy szükség lenne egy valóban átfogó – és a ténylegesen érintettekkel előzetesen egyeztetett – ebrendeletnek, amely nem csak a blöffökben szabályozza a kutyatartás kérdéseit.

Ez sokkal inkább érdeke a lakosoknak, a kerületnek, mint egy-egy képviselő nem túl szerencsés ötletének a kivitelezése…

TÉNY+

A 2016.októberi Testületin, a Közterület Felügyelet beszámolója napirendi pont tárgyalásakor elhagzottak - rövidítve.

Youtube
Hírek