"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Szerecsenmosdatás következik?

2016-04-05

Miközben az nem volt megalázó, hogy a kőbányai városvezetés lepattant az egyik minisztériumról a jogszabály-felülvizsgálat kezdeményezésével, addig a jegyző szerint az illegális szemetelés kapcsán felesleges ugyanezt meglépni, mert úgysem sikerülne. A szemetelés „hullámán” viszont fényesíthetik a nagy semmit.„A néhány nappal ezelőtti képviselő-testületi ülésen olyan érzésem volt, hogy javasolhatok én bármi előremutatót, azt dafke nem fogadja meg a városvezetés, de csak azért, mert a kezdeményezője én magam vagyok. Nyilván azért, mert én lennék a gonosz ördög, aki mindig csak rosszat akar, és az sem igaz, amit kérdez.

Szóval, a Hortobágyi és a Nemes utcák találkozásánál lévő illegális szemétlerakó kapcsán – ahol egyébként a mostanában oly’ gyakran szóba került ebek itt nem garázdálkodnak, hanem éppen, hogy elég mostoha körülmények között tartja őket a „gondos gazda” – kérdeztem a hivatal illetékesét. Voltam olyan nagyvonalú, hogy feladtam a magas labdát, hogy a széles nyilvánosság előtt magyarázza el a jegyző, hogy ebben az ügyben miért nem az önkormányzatot kell a lakosságnak pokolba kívánnia, amiért közel másfél éve nem, vagy csak alig történik valami. El is mondta, hogy a lassú központi bürokratikus eljárás az oka mindennek.

Ugyanakkor bátorkodtam javasolni, hogy legyen kezdeményező a polgármester, és lépjen, tegyen ez ellen: éljen felterjesztési jogával, kezdeményezzen jogszabály-változtatást, kerüljön több hatáskör például a jegyző kezébe, hogy akár ilyen környezetvédelmi problémában is eljárhasson.

Ám mint kiderült, nem mer lépni saját kormánya ellen értelmes megoldási javaslattal. A jegyző szerint azért nem, mert nincs értelme, hiszen inkább a kormányhivatalokat erősítik, mintsem a helyi önkormányzatokat – ezzel ugye burkoltan elismerte, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszerében az önkormányzat manapság semmit sem ér –, meg amúgy sem lenne rá szakember, aki képes lenne helyben elbírálni ilyen és ehhez hasonló kényes ügyeket. Így aztán nem is kell megpróbálni, mert fejjel mennének a falnak.

Vagy lehet csak azért mondott nemet, mert én javasoltam?

Nincs üldözési mániám, de van egy ilyen színezete ennek. Ugyanis néhány hete a polgármester volt olyan bátor, hogy a repülőtéri zajmérés ügyében kezdeményezett a szakminiszternél jogszabály-felülvizsgálatot, és a jegyzői gondolatmenet alapján ezt sem kellett volna megpróbálni, mert évek óta nem lehet eredményesen fellépni a repülőtér jogszerűtlen működése ellen, kikényszeríteni, hogy betartsa, betartassa a vonatkozó regulákat. És így is lett: a tárca lepattintotta magáról a kőbányai kezdeményezést. Borítékolható volt a végeredmény, kár volt beleszaladni a pofonba. Vagy ezt nem látták előre? Nálam viszont látják?

Érdekes.
Viszont, ahogy érzékelem, a felvetésem legalább arra jó volt, hogy a polgármester megint hős lovagként szerepelhessen. Szombati facebookos bejegyezésemben utaltam rá, elég fondorlatos módon hirdetett meg e hét csütörtökre rendkívüli lakossági fórumot a polgármester éppen a Hortobágyi utcai szemetelés kapcsán, és, ha jobban belegondolok, a semmi fényezése várható, amiből persze ő jöhet ki jól.

Feltehetően szakértő meghívottakkal körbejárják a témát, és mindenki elmondja, hogy senki sem hibázott, minden a törvényes rendnek megfelelő volt, a vállalkozó a patás ördög. A rapid módon összetrombitált fórum – amennyiben nem lesz hőbörgő, hangosan és kellemetlenül kérdező, a történetben nagyon is érintett lakos – barátságos hangulatban lezajlik, majd a polgármester nyilatkozathalmokat tesz arról, hogy kőkeményen dolgozik a hivatal és most már sínre van téve ez a dolog.

Mindezt rögzíti a hű önkormányzati média: be lehet mutattatni általuk a tettrekész polgármestert, aki képes (volt) a kormányhivatali illetékestől a rendőrkapitányig mindenkit odacsődíteni, és le lehet adni a győzelmi jelentéseket. Mármint arról, hogy a kőbányai csapatok harcban állnak a NER teremtette bürokráciával, és már közel a végső diadal.

Csak az nem fog kiderülni, hogy az illegális szeméttelep felszámolásának, a környezet rendbetételének mi a határideje, kik lesznek a felelősei. Pedig ez lenne a lényeg. És ezt szorgalmazom egy ideje.”

TÉNY+

- A testületin a napirend előtti kérdésem és a válaszok - 8 perc

Hírek