"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Száműzték Patakit

2013-11-27

Megjelent a Kőbányai Magazin októberi számában.

Mennie kellett, száműzte a kerületi Fidesz-többség Pataki István vasmunkás, ellenálló szobrát Kőbánya főteréről, a Szent László térről. A lépés Somlyódy Csaba MSZP-s képviselő szerint beleillik a jobboldal budapesti „takarításába”: a hatalomnak nem tetsző alkotásokat elvitetik, az utcákat átnevezik, és például turulszobrokat állítanak.

Pataki bűne annyi lehetett, hogy Pesti Barnabással az illegális kommunista mozgalomban vett részt, de valójában nem politizált, hanem antifasisztaként a nyilas rémuralom ellen harcolt. A hatóságok elfogták, halálra ítélték, majd 1944 karácsonyán – egy napon Bajcsy-Zsilinszky Endrével – Sopronkőhidán kivégezték.

A régen szintén a nevét – ipszilonnal írva – viselő művelődési házat korábban átnevezték, ahogy a teret is, ahol a szobra állt, Szent László térre változtatták. Kevesen múlott, hogy szobrát egyáltalán szülőházánál, a Bihari úton újra felállíthatták, hiszen a Jobbik eredetileg a szoborparkba száműzte volna. (A fővárosi „kommunistátlanítás” jegyében a Pesti Barnabás utcát már tavaly átnevezték Piarista utcára.

Pataki mellszobrának helyét Lechner Ödön építész szobra foglalja el – ő tervezte a téren álló templomot is.

Hírek