"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Szabadságot…de kinek is?

2016-01-27

Kőbánya vezetése keményen nekimegy az Európai Uniónak: nem kérnek az átkos kvótarendszerből. A történelem ismétli önmagát, mintha lett volna már egy ilyen „spontán” és „önként” vállalt nyilatkozat.

(Forrás: library.hungaricana.hu  Részlet: Békés megyei Népújság 1971.02.14 címoldal)

„A héten lesz a kőbányai képviselő-testülete idei első tanácskozása, mindjárt egy igen izgalmas napirendi ponttal. Ez a címe: „Állásfoglalás az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta elutasítása tárgyában”. Nagyot nem tévedek azzal, ha azt mondom, hogy ez az állásfoglalás nem önálló kőbányai elhatározásból született, sokkal inkább a pártközpontból előírt, kormány melletti kötelező kiállás teljesítése. Ez is a Habony-művek által kitalált EU-ellenes lejárató, ellenben a menekültáradatot Európa erős embereként szinte önnön testével megállító magyar kormányfőt fényező, belföldi használatra készült kampány része.

Egy régi történet jutott erről eszembe. Angela Davis amerikai baloldali értelmiségi, az 1960-70-es éveinek ismert radikális polgárjogi aktivista volt, akit egy amerikai bíróság, nem politikai nézetei miatt, de elítélt, és világszerte mozgalom indult a kiszabadításáért. Ebben főleg a Szovjetunió és csatlós országai jártak az élen. A tiltakozási hullám tervszerűen 1971-ben vonult át Magyarországon, és szinte mindenhol egy emberként követelték, hogy „Szabadságot Angela Davisnek”.

Abban az időben az Orion gyárban dolgoztam, és itt is egy „spontán megmozduláson”, nemkülönben „önként” kellett követelnünk Angela Davis szabadon bocsátását. Ugyanilyen „őszinte” ez a kőbányai kiállás is a megátalkodott, nemzetállam-tipró EU ellen.

Ahogy annak idején a megátalkodott, az egész világ haladó közvéleményét felháborító amerikai imperialisták is jól összecsinálták magukat a béketábor egységes fellépésétől, úgy nyilván Jean-Claude Juncker Európai Bizottság-elnök is megretten és álmatlan éjszakái lesznek attól, ha olvassa Kőbánya gyújtó hangú elutasító állásfoglalását…”

Érdemes beleolvasni az akkori anyagokba - jelszavak, "hangulatkeltés", vakbuzgóság és a nevetségesség - EZ VAN!
(library.hungaricana.hu gyűjteményéből - a lapok neve és a lapszám a képre mutatáskor jelenik meg!)És még folytathatnám...

Hírek