"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Rossz emlékeket idéző megoldás a Hős utcában?

2017-10-15

Alighanem szintet lépett a hihetetlen fejlődés apostolaként tündöklő kőbányai önkormányzati vezetés: hosszútávú, értelmes és emberi megoldás helyett a Hős utcai drogtanya gondját inkább jelképesen a szőnyeg alá dugja. Egy laza gettósítással.
(Fotó: RTL Klub Híradó tudósítás 2017.10.14, benne HírTV Célpont felvétele)

A magát szociálisan érzékenynek láttató kőbányai önkormányzat – a jelek szerint - meglépné azt, amiről magam sem hittem volna, hogy bekövetkezhet: egy számukra kellemetlen övezetet, a hetek óta csak problémát okozó Hős utcai telepet elzárnának fallal a külvilágtól. Most csak egy kerítés, hogy „rend legyen az udvaron”. Aztán…?!

Csak jelzem, a fővárosban utoljára a második világháború idején a nyilaskeresztes és nácibarát Szálasi-kormány vont kerítést egy terület köré: akkor a hetedik kerületben a zsidókat terelték össze.

Annyira parádés megoldást választott erre a polgármester és köre, hogy még a képviselőkkel – így velem sem – osztották meg elképzeléseiket. Látszólag társasházi lakógyűlésen szavaznának a lakók arról, hogy kerítésépítést kérnek az önkormányzattól, ám ez szimbolikus és formális, hiszen a ház tulajdonviszonyaiból következően az önkormányzat akarata érvényesül.

Innen már csak egy lépés, hogy a társasházi lakók majd azt kérik, hogy ugyan már, a helyhatóság segítsen nekik abban, hogy bontsák le az amúgy is romos házakat.

Valahogy emlékeztet ez az irány a MÁV-telepiek helyzetének rendezésére. Igaz, ott nem voltak ennyire drasztikusak, hiszen ott mégsem egy másodrendű állampolgárként kezelt kisebbség él. Ott csak erőteljes, közvetlen nyomásgyakorlással akarják elérni, hogy az ott lakók megszabaduljanak otthonaiktól. Aztán az üresen maradó ingatlanok felszabadításával máris egy értékes területtel gazdagodik az önkormányzat.

Mint látszik, ez a hihetetlen fejlődés Kőbányán.

A fejlesztést, aminek egyes elemeiből aztán összeáll a fejlődés is, lehetne ésszerűen, emberségesen is csinálni, ha már pénz, paripa, fegyver töménytelen mennyiségben a rendelkezésükre áll. Példának okért el lehetne kezdeni ezt a kőbányai drogstratégia felülvizsgálatával – ami elavultnak tűnik, hiszen nem csak a Hős utcába költöztek be drogosok, hanem más kerületi drogzugokba is, és szinte mindenütt a könnyen hozzáférhető „csóródrogot” használják –, aztán lehetne folytatni azzal, hogy a szociálisan érzékenységet nem csak Kőbányán kívüli lakók érzékelhetik, hanem az itt élők is például lakhatási körülményeik javításával, továbbá lehetne folytatni azzal is, hogy  szolgáltató vagy kulturális vagy ipari „negyedként” akarna funkcionálni a jövőben. Mert már jó ideje nincsenek konkrét, jövőbemutató intézkedések, csak olyan látszatkezelések – például virágágyás-átadás –, amelyek sorába kiválóan illik a Hős utcai gettósítás…

Hírek