"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Romokban az oktatás - Megunták Hoffmann Rózsa ámokfutását

2014-04-17

A Fidesz láthatóan vékony jégre tévedt az oktatáspolitikában. 2008-ban még népszavazást szerveztek az ördögtől való egyetemi tandíj ellen. Kormányra kerülve azonban megvalósították azt: lecsökkentették a felsőoktatási keretszámokat, és aki nem fér be az államilag finanszírozott helyekre, annak kötelező az új diákhitellel évtizedekre eladósodnia. Később az országos mamut-méretű központ (KLIK) alá szervezett iskolák működési, tankönyvellátási zavarairól lehetett hallani a hírekben. A középiskolai diákság is kapott pár pofont.

Mostanában a tanárok zúgolódnak egyre hangosabban. Nem is ok nélkül: munkaterheik növelése és szakmai önállóságuk korlátozása után most megalázó és kellemetlen procedúra vár rájuk. Minden korábbi különbséget eltöröltek a tanárok besorolásában. Ez azt jelenti, hogy egy, akár több évtizedes oktatási, kutatói rutinnal rendelkező tanár, ugyanakkora fizetést kaphat, mint egy frissdiplomás pályakezdő.

A tanároknak most elektronikus minősítési rendszerben kell számot kell adniuk tudásukról, hogy magasabb besorolást, és fizetést kaphassanak. Persze nem kell vagyonokra gondolni: többnyire a puszta megélhetésükért küzdenek, hónapról hónapra. Több országosan elismert szaktekintély ezt megtagadta. A minősítési rendszert szégyenletesnek nevezték a tiltakozó pedagógusok. – Lefokozza az idősebb, nagy tapasztalattal rendelkező, az intézményt sokszor a vállukon vivő, meghatározó tanárszemélyiségeket – olvasható közleményükben.

Hogy bajok vannak, azt a Fideszben is pontosan tudják, csak tagadják. Áder János testvére, oktatási szakértő jelentése épp úgy élesen kritizálta az új rendszer, mint Pokorni Zoltán korábbi fideszes oktatási miniszter, vagy épp a mostani vezetés felkérésére készített szakértői jelentés. A Fidesz azonban láthatóan nem akar szembe-
nézni a hibákkal.

Megjelent a Kőbányai Magazin 2014 áprilisi számában.

Hírek