"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Rakoncátlan fideszesek

2016-08-01
Kiderült, mégsem baloldali riogatás az, hogy az önkormányzatok elsorvasztását jelenti a helyhatóságok kiüresítése, hanem valóságos jobboldali probléma! Ám erre a válasz nem a jobbító szándékú megoldáskeresés, hanem a még nagyobb erőfitogtatás.

(Kép: egerhirek.hu)

Olyan meleg hetünk volt, hogy először azt hittem ez ment az agyamra. Aztán elolvastam újra lassabban, de most is csak ugyanazt olvastam. Néhány héttel ezelőtt weboldalamon arról elmélkedtem, hogy a központi vezetés nevéhez méltóan központosít, amit csak tud, elvon az önkormányzatoktól, hatásköröket, vagyont, és persze pénzeket. Ennek következtében az önkormányzatiság kiürül, lassan már csak elöljáróság lesz, ahol a kormány számára megoldhatatlan szociális gondokkal, na meg a büntetésekkel foglalkoznak.

Ezután kaptam a helyi jobboldaltól hideget-meleget… Például, hogy mennyire nem vagyok normális, ha azt hiszem, hogy az elcsaklizott állami juttatásokat majd ezekből a mindenféle büntetésekből fogják kipótolni – ám egyszer csak a kutyák ügye tulajdonképpen emiatt került elő. Kikérték maguknak azt is, hogy szerintem az önkormányzatok kreativitása mostanában általában abban merül ki, milyen változatos jogcímeken képesek helyi pénzbevételi forrást kitalálni.

És akkor, szokásához híven, szeretett miniszterelnökünk ellátogatott Tusványosra. Tudják, ez az a rendezvény, amelyen magára valamit is adó fideszes megjelenik, pláne ha lobbizni is akar valamit. Nos így tettek a kerületi polgármestereink java része is, és ha már ott voltak, hát ők is nyilatkoztak. Na, de mit? Például azt, amit magam is említettem! Hogy veszélyben az önkormányzatiság a túlzott központosítás miatt, lényegében nem hallgatja meg a vezetés a polgármestereket, e nélkül hoz sorozatban településeket érintő fájdalmas döntéseket. Elvonják a pénzt, elvonják az iskolákat, stb-stb. Pedig, ahogy Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere mondta, az önkormányzatok olyanok, mint a testben a sejtek: ha a sejtek nincsenek jól, akkor a test sem érzi jól magát. Majd egy másik kollégája replikázott: jószerivel csak a különböző kitalált szabálysértési büntetések, lehetetlen adókivetések tudják valamelyest csökkenteni az anyagi elvonásokat, így viszont utálják a lakosok az önkormányzatokat.

No, gondoltam, ennek fele se tréfa, hiszen ezt nem egy baloldali politikus, hanem jobboldali polgármesterek, képviselők mondják. De a kőbányai kerületi vezetés jóvoltából – amely szerint nagyon is jó ez a rendszer így – tudom, hogy ezek a fideszes polgármesterek is az én „uszályomba kerültek”, na meg én hergeltem őket a tusványosi kirohanásukra. Mert ugye szerintük az elképzelhetetlen, hogy mégiscsak van alapja annak, amit leírtam.

De a döbbenetem tovább fokozódott, amikor másnap azt olvastam, hogy Egerben, az ottani kutyakitiltó rendelet miatt az egyik fideszes önkormányzati képviselő – aki mellesleg a helyi FIDELITAS elnöke – tiltakozott. Ja, és ez a szervezett a helyszínen demonstrált is a szerintük elavult kirekesztő rendelet ellen. Remélték, megjön a többségében fideszes önkormányzat esze, és a következő testületi ülésén eltörli ezt a meggondolatlan rendeletet.

Kísérteties hasonlóság. Keresnek valami „hajánál fogva” előrángatott jogi hivatkozást, aztán arra ráhúzzák a tiltást. Persze ott sem kérdezték meg erről az érintetteket, csak „eredményt” hirdettek. Aztán persze nagy volt a csodálkozás, hogy ez kiverte a biztosítékot. Sajnos nagy az esélye, hogy a folytatás is hasonló lesz, hiszen Kőbányán is a hatalom első reakciója az volt: „na de mi kutyabarátok vagyunk, na meg adtunk ötmillió forintot erre a célra”. Rákerestem az egri önkormányzat honlapjára, hadd nézzem már meg, mire is fordítják konkrétan ezt az összeget, ha már anyagilag is dotált program. Természetesen ugyanúgy, mint Kőbányán, ott sem volt fellelhető ez. Valószínűleg a megyeszékhelyen is gyorsan összekaparnak pár ürüléktartót, leszúrnak pár helyre táblákat, összedobnak egy kutyaszépségversenyt, és majd ez lesz a nagy ívű kutyás fejlesztési terv. Ha az egrieknek szerencséjük van, talán még Egri kutyás kalauzuk is lesz. Mindenesetre az áthúzott kutya a mai napig ott van az Érsekkert bejárata előtti járdán.

Este néztem a tévében a közszolgálati (párt)Híradót. Vezető hír volt, hogy a Tusványoson elhangzott akolbeli bíráló szavakra reagált a kormány. No nem úgy, hogy meghallgatta a kifogásokat és jobbítana. Meglengette az elégedetlenkedő polgármestereknek, hogy át lehet ám alakítani úgy Budapest közigazgatását, hogy csak 7-8 kerület lesz az eddigi 23-ból! Csak lesz 7-8 olyan megbízható polgármester, akiknek minden jó?

Ez a fenyegetőzés is ismerős ugye? Ha elfogadja a testület a három hónapos türelmiidő-hosszabbítást, akkor nem jelölök ki kutyaútvonalat – szólt Kőbányán a hatalom intelme. Most azon gondolkozom, végül is ki hergeli valójában a lakosságot?

TÉNY+

- A polgármesterek "lázadásáról"
  http://nol.hu/belfold/sajat-helytartoi-lazadoznak-orban-viktor-ellen-1625045
  http://www.thepost.hu/reszletek.php?id=3428
Az egri kutyakitiltásról és a Fidelitas akciójáról
  Cikk:
  http://www.egerhirek.hu/fidelitas-a-kutyabarat-varosert-fotok/ 
  Video:
  http://www.tveger.hu/2016/07/18/fidelitas-legyen-eger-kutyabarat/
Hírek