"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Patkány és szemétügyben kénytelen lesz elismerni a közreműködését Kőbánya polgármestere

2019-04-28
A szemét és a patkányok „együtt járnak”. Két nevezetes terület, ahol a Fidesz pénzért, minden szívfájdalom nélkül sikeresen szétvert a fővárosban évtizedek óta működő, sőt hasznot is hajtó szolgáltatást. És ehhez is egy vak hang nélkül asszisztált Kőbánya „látvány emberbarát” polgármestere, aki a hatalommal szemben valahogy „elfelejtette” megvédeni a kőbányaiakat az ismert potenciális életveszélytől. Senki sem tagadhatja ugyanis, hogy a szemétből bőven kijutott és kijut most is nekünk (ami egy másik megoldatlan ügy nálunk), de a szakszerű irtás eddig legalább kordában tartotta a rágcsálókat. A „kevesebb észlelés” meg nagyon nem jelenti azt, hogy rendben van minden: ne feledjük, a zöldfelületekre kitett szemét búvóhelyet is jelent egy ideig. A kőbányai fideszes vezetés– minden fejlődési sikerpropaganda és öntömjénezés ellenére – pedig képtelen (vagy újraválasztásában biztosként nem is akar) úrrá lenni az egyre rendezetlenebb közterületi állapotokon. Ez ügyben is mutatott alkalmatlansága és/vagy a fideszes hatalmat kiszolgáló tudatos „tehetetlensége” egyre reálisabban életveszélynek teszi ki a kőbányaiakat. Ha maradnak ősszel, egyre több lesz a szemét, egyre közelebb várható patkányok hirtelen felbukkanása, a felelős pedig mindig más lesz. Mint eddig bármikor.

Kép: illusztráció Forrás: Pixabay

Elszaporodó illegális hulladéklerakás, akadozó szemétszállítás és lomtalanítás, utcára boruló szelektív hulladékok, fel-felbukkanó patkányok – ez az elmúlt kilenc fideszes kőbányai és budapesti év rendkívül kellemetlen, szó szerint bűzös és undort keltő mérlege.

Mivel minden mindennel összefügg, a mostani kaotikus állapot a narancsszínű fővárosi önkormányzat – amelynek fő döntéshozó testületében ott van a kőbányai polgármester is! – tehetetlenségének, illetve rossz döntéseinek következménye.

Az, hogy felborult a hulladékos közszolgáltatás korábbian kiszámíthatóan és stabilan működő rendszere, többek között a szemétszállító cégek fölé erőltetett, közkeletűen „Állami Kukaholdingnak” nevezett „elvtársi” pénzszivattyúnak is köszönhető. A kilenc év alatt Budapesten sikerült eljuttatni odáig a korábban – az FKF-en keresztül – milliárdokat fialó szeméthasznosítást, hogy az ágazat és cég ma szinte a fennmaradásért küzd. És a fővárosi közgyűlés döntéshozó többsége – hangsúlyozom, benne a X. kerület vezetőjével – soha, egyetlen egyszer sem lépett fel ellene.

Mivel a megcsappanó bevételek miatt az FKF kénytelen volt a szolgáltatás minőségén csökkenteni, az azzal járt, hogy ritkábban járnak a kukásautók, a szelektív gyűjtőket ritkábban ürítik, cserébe viszont – a kis szemét vonzza a nagy szemetet alapon – egyre nagyobb lett a közterületi szeméthalom. Mindemellett a lomtalanítási rendszert sem sikerült korszerűsíteni. A lomtalanítási helyszínekre és más elhanyagolt területekre a hulladékhiénák előszeretettel rakják le az építési és egyéb hulladékokat. (Ezt például a kerületi közterület-felügyelet szinte észre sem veszi, ám a tilosban álló autókra kíméletlenül lecsap.)

Az pedig, hogy egyre több a szemét, együtt járt a patkányok elszaporodásával. Persze ehhez az is kellett, hogy a főváros – benne Kőbánya teljhatalmú urával – szétrombolja az évtizedeken át jól működő patkánymentesítési rendszert. A Budapest mentesítését végző – nem mellesleg kőbányai székelyű – céget mondvacsinált indokokkal kirúgták, helyére pedig egy, a "patkányügyben" szinte semmilyen szakmai referenciával nem rendelkező, ámde feltehetően „baráti” vállalkozást ("konzorciumot") tettek, hogy a keletkező haszon már ott csapódjon le. Csak hát éppen a patkányirtás valahogy gyengébbre sikeredett a nagy bizniszben.

E "konzorcium" felelősségét még csak meg sem említik az illetékesek, a rossz döntésüket pedig be sem ismerik. Viszont a szemétügyben mindenért az FKF-et ütik egyes polgármesterek és egyes kerületi képviselők, holott annak tulajdonosa, a főváros – a budapesti közgyűlés, benne Kőbánya első emberével – a közvetett bűnös.

Mindezek tükrében elég fellengzősnek és nagyzolósnak hat, hogy például a kerületi vezetés „kőbányai zöld forradalmat hirdetett”…

Az elmúlt kilenc kőbányai fideszes év fejlődés helyett, optimista szemszögből, stagnálást hozott, ám ha a valóságot nézem, akkor romlást hozott. Ők maguk tehetnek arról, hogy veszélyhelyzetet okoztak a sorozatos (lehet, hogy tudatos vagy „telenadrág” miatti?) „szerencsétlenkedéseikkel”.

Itt az idő, hogy ez másképp legyen!
Hírek