"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Összefogást! – Somlyódy Csaba publicisztikája

2014-06-30

Somlyódy Csaba írása

Kőbánya baloldali kerület. Nem csak az évszázados munkás-szociáldemokrata hagyományok mondatják ezt velem, de még csak nem is a tavaszi választáson szerzett ellenzéki győzelem. Kőbánya baloldali, mert többségében olyan családok lakják, akik segítéséről és felkarolásáról a jobboldal rendre megfeledkezik!

Aktuális kormányunk épp most bünteti az egész fővárost a közlekedés-fejlesztési pénzek megvonásával. A kőbányai fideszes vezetésnek ehhez láthatóan egy szava sincs. Engedelmesen végrehajtják a felülről kikényszerített változásokat, miközben saját előremutató kezdeményezést hiába is várnánk tőlük.

Nincs, vagy legalábbis nem látszik tervük, ami munkahelyeket, tisztes fizetéseket hozna. Nem tudni, mit gondolnak az aggasztó egészségügyi helyzetről, a társadalmi különbségek mérsékléséről vagy épp egész városrészek leromlásáról. Négy év akadálytalan kormányzása során megmutathatták volna, de nem éltek a lehetőséggel. Ezért mindenképp irányváltásra, baloldali fordulatra van szükség idén ősszel, hogy megakadályozzuk Kőbánya még súlyosabb leszakadását. Szívós, tudatos munkával helyre kell hoznunk, amit elrontottak vagy elhanyagoltak.

A mai hatalmat azonban nem lesz egyszerű leváltani. A Fidesz – okosan és egyben gátlástalanul – olyan választási rendszert hozott létre, amelyben a baloldali ellenzék csakis együttműködve küldheti ellenzékbe őket. Sehol sem mutatkozott meg ez jobban, mint nálunk, Kőbányán. Áprilisban Burány Sándor egyéniben, a baloldal pedig listán mért vereséget a Fideszre. Összefogásra van szükség most is: lokálpatrióta, baloldali összefogásra. Közös gondolkodásra és kampánymunkára szólítok minden kőbányai polgárt, civil szervezetet és pártot, ha meg tudunk egyezni néhány alapkérdésben.

Mik lennének ezek? Kőbánya gazdasági megerősítése, munkahelyteremtés, az életszínvonal emelése minden család számára. Stabil, tartós növekedési pálya. A társadalmi igazságtalanságok csökkentése, a gazdagok helyett a rászorulók segítése, a közbiztonság szavatolása. Ennyi: nem több és nem is kevesebb. A részletkérdéseken ráérünk novemberben vitatkozni.

Biztos vagyok benne, hogy a kőbányaiak többsége mielőbbi összefogást, a részletkérdések áthidalását várja a baloldal három pártjától. Az egyeztetés elkezdődött, nagyon remélem, hogy mielőbb le is zárul. Rátermett, a kerületet jól ismerő lokálpatrióta jelöltekkel, világos célkitűzésekkel kell nekivágnunk a választásnak. Polgármesterjelöltként ebben a szellemben keresem a lehető legjobb kompromisszumot. Tartozunk ezzel a kőbányaiaknak!

Minden dolgos kézre szükség lesz. A Fidesz bejáratott, adóforintok százmillióival olajozott kampánygépezetével kell megmérkőznünk. Nem elég, ha tudjuk, nekünk van igazunk, ezt be is kell bizonyítanunk minden itt élőnek. Nem elég, ha szimpatizál velünk a többség, arról is meg kell győznünk az embereket, hogy érdemes elmenni azon a bizonyos vasárnapon szavazni. Hiteles alternatívát kell állítanunk, amire jó érzéssel, nyugodt szívvel szavazhat mindenki, akit a Fidesz cserbenhagyott, és szeretne egyről a kettőre jutni. Én ebben hiszek, és ezért dolgozom.

2014. július 17.

Hírek