"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Nincsen „rongyos” húszmillió

2016-02-08

A MÁV-telephez hasonlóan a Törekvés Művelődési Központ hosszú távú sorsa is kérdéses. Egyelőre csak a rövid távú rendezést tartják fontosnak az érintettek. Pedig nem kellene sokat áldozni rá…

„A több mint százéves Törekvés Művelődési Központot a vasutasok alapították. Vannak olyan értékei, mint például a néptánc, amelyben 3-tól 99 éves korig rengetegen megtalálják örömüket. A ház sorsa annyiban hasonlatos a szomszédos Jancsi-telephez, hogy szintén évtizedekig  a MÁV tulajdona volt, ugyanúgy nem vagy alig költött a fenntartására, és az első adandó alkalommal „túladott” rajta.

Miként a MÁV-telep, úgy ez is a nemzeti vagyonkezelőhöz került egy törvényi rendelkezéssel. Az MNV kikötötte, hogy csak akkor segíti a művelődési házat, annak működését, ha az önkormányzat is ugyanezt megteszi. Bár szó volt arról, hogy esetleg átveszi Kőbánya, végül ez nem történt meg. Véleményem szerint jól tette a városvezetés, hogy nem olvasztotta be a Törekvést a Kőrösi kultúrközpont intézményrendszerébe.

Az önkormányzat éves szinten húszmillió forinttal támogatja a Törekvést, az MNV ugyanennyi tesz hozzá. Viszont ez csak ideig-óráig jó, rövid távú túlélést jelent. A hosszú távú működéshez elsőként a ház elöregedett, korszerűtlen fűtési rendszerét és magát az épületet kellene rendbe tennie a tulajdonos MNV-nek. Amikor három milliárd forint jut egy kazánházra a miniszterelnök felcsúti focisulijában, vagy amikor az Eximbank milliárdos kölcsönt ad tévévásárlásra a nemzeti filmmogulnak, igazán beleférne az államnak, hogy a magyar kultúra egyik „ékkövének” 20 millió forintot adjon például fűtéskorszerűsítésre.

Olvasom, hallom magam is a lózungot, hogy: soha nem látott mennyiségű pénz megy a kultúrának. Igen, valóban, csak a probléma az, hogy ez a soha nem látott mennyiségű pénz Andy Vajna zsebében landol.

Anno az Aczél György-féle tilt, tűr, támogat felosztású kultúrpolitika is tisztességesebb volt a mostaninál…”Hírek