"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Népliget: homályos sportcélok

2013-11-27

Végh Ferenc írása. Megjelent a Kőbányai Magazin 2013. Októberi számában.

Sok jel mutat arra, hogy a Népliget körül valami „nem kerek”. A kőbányai önkormányzat látszólag a tömegsport jelenlétét erősítené, de a hivatalos iratok valamiféle titokzatos „Fradiváros” koncepció megvalósítását sugallják.

Bára Népliget a főváros legnagyobb közparkja, ennek ellenére hosszú évek óta képtelenek valamilyen funkcióval ellátni az illetékes döntéshozók. Jobb híján magányos futók, kutyasétáltatók kedvelt helye.

Pedig 2008-ban mintha megmozdult volna valami. Az akkori fővárosi közgyűlésben is felmerült, hogy össze kellene vonni az Állatkert és a Vidámpark területét, és ez esetben utóbbi intézmény a Népligetbe költözhetne, mivel a hely alkalmas lenne rá. Az összevonást végül a mostani budapesti közgyűlés hagyta jóvá, ám arról nincs hír, hogy a Vidámpark hová költözik. A Népligetbe biztosan nem, mivel ott mostanában a sportos vonalat erőltetik.

A kőbányai önkormányzat érvényes sportfejlesztési koncepciója a következőket rögzíti: „Kőbánya egyik büszkesége lehetne a Népliget, ami jelenleg kihasználatlan, alulhasznosított, és sokan félnek is sétálni ott egyedül. A fővárosi önkormányzattal együttműködve fontos lenne a Népliget funkcióit kitalálni, egyértelműen adódik a sportcélú hasznosítás megerősítése sportprogramokkal, tömegsport rendezvényekkel. Határidő: értelemszerűen.”

Ennek megvalósulásából még semmi sem látszik, bár a háttérben folyhat munka. Ami viszont – főleg a papírokból – látszik, az egy másfajta sportcélú hasznosítás: a „Fradiváros” koncepció. Tavaly novemberben Almássy Kornél, az FTC jégkorong-szakosztályának elnöke azzal az indokkal kérte Kovács Róbert kőbányai polgármestertől a sportligeti jégcsarnok építésének támogatását, hogy a Ferencvárosi Torna Club jelenleg nem rendelkezik jégkorongcsarnok építéséhez alkalmas területtel, a népligeti sportcentrum ugyanis még nem került át a klub tulajdonába, az ide tervezett Fradiváros koncepció megvalósítása csúszik, á a társasági adókedvezmény kihasználásával nem lehet várni.”

Hogy melyik népligeti sportcentrum lesz/lehet a Fradiváros maga, és mi ez a koncepció? Nem tudni, mert a nagy tervről eddig sem a klub nem közölt hivatalosat, sem az egyesület honlapján nincs erről ismertető. Viszont erős a gyanú, hogy a mostani Vajda Péter utcai, amúgy is az FTC által használt komplexum lehet a kiszemelt. Ez jelenleg a magyar állam, így a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. tulajdona. A fideszes többségű kőbányai képviselő-testület idén márciusi határozata alapján kérelmet adott be az MNV-hez, hogy ingyen át-, illetve tulajdonba vehesse az ingatlant. (Úgy tudni, az MNV nem döntött még az ügyben.)

Az indoklás szerint, „tekintettel arra, hogy a Kőbányai Önkormányzat területén ehhez a létesítményhez hasonló méretű és adottságú sportlétesítmény nincs, ez a létesítmény kiválóan alkalmas lenne arra, hogy a kőbányai lakosság tömegsport-igényeit kiszolgálja, különös tekintette a gyermekek és az ifjúság kulturált sportolási lehetőségeinek megteremtésére.” Ez látszólag a helyi sportkoncepcióba illeszkedne. Ugyanakkor pár sorral arrébb így szól a szöveg: „A jelenlegi használati viszonyok fenntartásával ugyanakkor javasolni fogom a Ferencvárosi Torna Clubbal, illetve az érdekében eljáró szervezettel használati szerződés megkötését, amely az ingatlannal kapcsolatos terhek teljes átadása mellett biztosítaná a létesítmény további használatát, továbbá az Önkormányzat számára meghatározott körben lehetőséget biztosítana a létesítmény közcélú használatára.”

Az „FTC, illetve érdekében eljáró szervezet” kitétel annak függvényében felettébb érdekes, hogy 2011-ben ötmillió forintos alaptőkével jegyezték be az FTC sportegyesület kizárólagos tulajdonában lévő Fradiváros Vagyonkezelő Zrt-t. Nem akarunk feltételezni semmi rosszat, de ha a kőbányai önkormányzaté lesz a terület, azt akár el is adhatja a Fradivárosnak, a klub a saját cégét meg bármikor, bárkinek értékesítheti, vagyis néhány lépésben „átjátszható” az igen értékes ingatlan.

Közben azért érdemes elgondolkodni azon is, hogy a kőbányai önkormányzat miért az FTC, és miért nem a kőbányai klubok, a Kőbánya SC és a Törekvés SE megsegítésén ügyködik ekkora lendülettel.

Összefonódások

Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató az FTC sportegyesület elnöke, Kovács Róbert fideszes kőbányai polgármester a futball-szakosztályt dirigáló FTC Zrt. Focicsapat igazgatótanácsi tagja, Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester a sportegyesület alelnöke, és szintén igazgatótanácsi tag. Az FTC Zrt-t és a Fradiváros Zrt-t Orosz Pál személye köti össze, aki előbbinél vezérigazgató, utóbbinál ügyvezető.

Hírek