"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Ne beszélj, ne vitázz, csak szavazz!

2016-01-17
Somlyódy Csaba szocialista önkormányzati képviselő szerint azzal, hogy a kőbányai városvezetés novemberben a költségvetési koncepciót igen későn juttatta el hozzá, illetve a képviselőkhöz, a választók 40 százalékát képviselő városatyák véleményeire egyáltalán nem kíváncsi.

Ahogy az állami költségvetés, úgy az önkormányzati büdzsék is egy naptári évre, január 1-től december 31-ig érvényesek. A helyhatóságiak sajátossága, hogy azokat általában az adott naptári év februárja, márciusa körül fogadják el, a hiányzó két vagy három hónapra pedig általában átmeneti költségvetést rendelnek el.

Kőbányán sincs ez másképp. Éveken át törvény kötelezte a képviselő-testületeket a költségvetési koncepció megalkotására, ezzel is segítve a konkrét hivatali tervezést. Egy ideje ez már nem törvényi elvárás, viszont a kerületben megtartották ezt a „jó szokást”. Dicséretes ez a „hagyományőrzés”, más szempontból azonban gondok vannak a helyi eljárással.

– A kőbányai városvezetés a 2015. évi novemberi testületi ülésre terjesztette be a koncepciót. A mostani központosított államigazgatás szerint egyre kevesebb olyan kötelező elem maradt az önkormányzatoknál, amit végre kell hajtanuk, viszont az is igaz, hogy így aztán hibázni sem nagyon tudnak; de akkor sem lenne jó, ha elterjedne az a divat, hogy késve értesülök/értesülünk arról, hogy ezt a kevés feladatot miként is akarja megoldani az önkormányzat. Ugyanis a soros novemberi tanácskozás előtt 12 órával kaptam meg a koncepció anyagát, és feltételezem valamennyi ellenzéki, és talán fideszes képviselőtársaim is így jártak. Az egy nappal korábbi frakcióvezetői találkozón ezt az „akciót” kifogásoltam, és megtettem ugyanúgy az ülésen is. Sajnos sem az ellenzéki, sem a kormánypárti oldalon nem érte el ez senkinek az ingerküszöbét, csak az enyémet. Az nem sokat segít, hogy a polgármester a testületi ülésen jelezte, igazat ad nekem. Fél nappal a döntéshozás előtt ugyanis lehetetlen egy ilyen vaskos szakmai anyagot áttanulmányozni, kielemezni úgy, hogy egyes pontjairól érdemi vitát is lehessen kezdeményezni, esetleg érdemi javaslatot is hozzá lehessen fűzni. Ez azt is jelenti, hogy a fideszes városvezetés lemondott arról, hogy esetleg olyan területeket tudjak feltárni, amik talán az ő figyelmüket elkerülte, viszont ajánlatos lenne foglalkozni velük. Például, hogy a kis- és középvállalkozásokat hogyan tudnánk támogatni, vagy a fejlesztések területén miket kellene előtérbe helyezni. Nem biztos, hogy megfelelő javaslatokat csak kormánypárti képviselők képesek előhozni. Ez a mostani kőbányai eljárás számokra lefordítva azt jelenti, hogy a választók 40 százalékát képviselők véleményeire egyáltalán nem kíváncsi a fideszes vezérkar. Egyre inkább észrevehető, hogy Kőbányán egy szűk mag hozza meg a döntéseket, a képviselő-testület többségi frakciójára csak a gombnyomogatói szerep hárul. Ez minden, csak demokratikus módszer – mondta Somlyódy Csaba.
Hírek