"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Mi lesz Kőbányából: lavór vagy vödör?

2017-05-28
Megint sikerült valamit pocsékul kivitelezni, ezúttal a kerület egyik forgalmas közútját. Ilyen lépésekkel halad a jövő felé a kerület. Voltaképpen hét éve nem is ismerjük, merre van ez a jövő.

(Fotó: kobanya.hu)

Mint az közismert, "rohamtempóban fejlődik Kőbánya". Nem győzök én sem ámulni és bámulni, olykor tátva marad a szám - persze nagyon sokszor attól, hogy ez a szédületes iram elég látványos döccenőkkel van tele.

Nem is olyan rég, alig egy éve szinte világraszóló vívmányként adta elő a városvezetés, hogy az észveszejtő rohanásban egy újabb nagyszerű feladat végrehajtását lehetett kipipálni, mégpedig a macskaköves, lyukas, kocsigyilkos Kápolna utca felújítását. Ám az már csak egy szerényebb hírt ért meg, hogy bizony ennek előkészítése és ennek alapján történt megvalósítása borzalmasra sikeredett: kis túlzással lehet előröl kezdeni az egész útfelújítást.

Na, most egy magára valamit is adó vezetés ilyet nem engedhetne meg. Sok más példa mellett ez is azt igazolja, hogy a tudatos, hosszú távú fejlesztési elképzeléseknek híján van az önkormányzat, csak a rövid távú gondolkodás a jellemző, ami a helyhatóságnak sikerpropagandát, másoknak pedig könnyen bezsebelhető pénzt jelent. Az, hogy ilyen selejtes munkák miatt a kőbányaiak szenvednek, nagyjából nem számít…

Némi remény talán adhat a képviselő-testület elé terjesztett, a jövőt tervező Integrált Városfejlesztési Stratégia – emlékeim szerint néhány évvel ezelőtt is olvastam már egy hasonló című összefoglalót, ám abból alig valósult meg valami. Ez talán azt is jelzi, hogy legjobb esetben is stagnálás van, fejlődés a legkevésbé.

Az indok szerint most a „szakpolitikai környezet és a szabályozás változása” miatt kellett újraalkotni az IVS-t, így legalább valamire lehet hivatkozni, hogy igenis van hosszú távú városfejlesztési elképzelés. Valóban, hivatkozásnak jó, de a gyakorlatban ebből korábban sem látszott semmi, pillanatnyi vagy magasabb érdekek mindig közbeszóltak. (Lásd: éppen azt újítják fel vagy építik meg, amire a kormány vagy a főváros juttat pénzt saját elhatározása szerint, az önkormányzat saját erőből alig tesz hozzá valamit a nagy egészhez.)

De ebből a mostani IVS-ből sem derül ki világosan, hogy milyen irányba akarják végre lökni az illetékesek a kerületet. Pedig 2010 óta lett volna idő kitalálni. Egyszerre akar „élhető város”, „lakóhely”, „munkahelyi központ”, „parkváros”,”szolgáltató központ” lenni… Még korábban pedig kulturális központ is akart lenni az előkészítetlen ötletként bedobott Országos Széchenyi Könyvtár ideköltöztetésével.

Mi lesz belőle? Lavór vagy vödör? – mondta volt egykor Kőbánya jeles arca, Hofi Géza egy karambolos autóról szóló paródiájában.

Ezt a kerületre is vonatkoztatni lehetne. Tehát ideje lenne eldönteni. Mert így csak stagnálunk a nagy semmiben és ez már most sokba kerül a kőbányaiaknak.
Hírek