"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Már egy éve szóltak Kőbánya polgármesterének, hogy baj lesz drogügyben

2017-10-30

Az évek sora alatt hozott összefüggéstelen intézkedésekkel, de főleg a vezetés tehetetlensége miatt jutott el Kőbánya oda, hogy a csóródrogosok kedvelt helye lett. Az egyik bázist talán végre felszámolják, ám hosszú távon még mindig nem látszik, hogy a vezetés hogyan akar úrrá lenni az égető problémán.

(A fotó illusztráció)

Pár nap eltelt már a legutóbbi testületi ülés óta, amelyen bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozóan, hogy Kőbánya jelenlegi vezetése hatalmi arroganciájával és arcoskodásával maga a droghelyzet elszabadulásának okozója. Az első lépést jelentő intézkedésre tett javaslatomat (előterjesztésemet) már napirendre sem engedték venni.

Miután a problémát azért valahogy „kezelnie kellene”, még a testületi előtt fogta magát a vezérkar és a szociális ügyekért felelős alpolgármester vezetésével szívélyes, baráti látogatást tett a szomszédos Ferencvárosban – és tárgyaltak egy jót egymással. Hogy miről, az bizony nem derült ki. Remélem szóba került az, hogy a IX. kerület korábbi intézkedéseivel mintegy rátolta a drogosokat Kőbányára (a VIII. kerülethez hasonlóan). Ebből kifolyólag nyilván arról egyeztethettek, hogy Kőbánya hogyan, mikor, kire tudja továbbhárítani az ügyet.

Persze a továbbhárítás csak látszatkezelés. És azt éppen a polgármester árulta el, hogy a kerület még mindig a „megelőzés/gyógykezelés” párosításban látja a „kiutat”, ahelyett, hogy például a csóródrogokhoz való „hozzáférés szűkítésében” gondolkodna. Na meg persze abban, hogy ne értéktelenedjenek el a kerületi ingatlanok, amelyek ugye olcsóságuk miatt vonzzák a drogosokat.

Magyarul: Kőbánya fideszes többségű vezetésének, főleg a „mindenható” polgármesterének esze ágában sincs erélyesen fellépni az egyre szélesebb körű drogozás ellen.

Világosan bebizonyosodott, hogy ez a vezetés saját tehetetlenségével, hozzá nem értésével, az intézkedések átgondolatlanságával maga okozta a kőbányai droghelyzet súlyosbodását, és még mindig nem lép, csak maszatol. Maximum tárgyalni képesek, "együttműködési megállapodásokat" kötnek és pótcselekvésként kerítéseket húznak és gettósítanak.

Ami azt illeti, azért egy piros pontot megérdemel a vezetés – nehogy az a vád érjen, hogy állandóan kellemetlenkedem és a jót sosem veszem észre. A dicséret azért jár, mert hét év után végre eltakarítják a Liget téri szolgáltatóház-torzót, egyúttal hozzákezdenek a terület rendbetételéhez. A tervek szerint az elbontás után zöldfelületet alakítanak majd ki. Megjegyzem, mindez történhetett volna hamarabb is. A teljességhez ugyanis az is hozzátartozik, hogy anno 2010-ben én javasoltam, hogy a hasznosításra írjon ki a testület tervpályázatot – ebben a polgármester nem hitt, aztán nagy nehezen mégis lett pályázat. A lehetséges hasznosítási megoldások azóta valamelyik íróasztal fiókjában pihentek. Persze tudom, a magyarázat az, hogy idő kellett, míg jogilag rendbe teszik a tulajdonviszonyokat. Csak, hogy ezt az indokot nehéz elfogadni abban a rendszerben, ahol jogszabályok egy-két nap alatt születnek meg.

Mindenesetre az időhúzás hozzájárult ahhoz, hogy a város közepén, a torzó mélyén drogbarlang és elosztóhely üzemeljen. Most már „csak” arra kell megoldást találni, hogy a rendbetett helyen se bukkanjanak fel a „drog barátai”…
Hírek