"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Közmeghallgatás kérdőjelekkel

2013-12-02

Még mindig több a megválaszolatlan kérdés a Liszt Ferenc repülőtér működésének szabályszerűsége, és engedélyei körül. A környezetvédelmi hatóság emberei nemrég egy „eldugott” közmeghallgatáson mismásoltak.

Tovább gyűrűzik a botrány a Liszt Ferenc repülőtér környezetvédelmi eljárása körül. Beszámoltunk már róla, milyen sok a panasz Kőbányán a reptérre: nagy a zaj, nem a kijelölt légifolyosót használják a gépek le- és felszálláskor, és alacsonyabban repülnek a házek felett, mint az előírást.

Nemrég megismételt lakossági közmeghallgatást tartott Pestlőrincen a környezetvédelmi hatóság. Erre a bíróság kötelezte őket, mert az előző szabálytalan volt. Anélkül, hogy egy meghívót is eljuttattak volna az érintett kerületek lakóihoz, egy külső kerületi rendezvényen, jogászok gyűrűjében „teljesítette” a hivatal a feladatot.

Nem adtak választ arra, hogy miért délelőtt, miért csak egy kerületben volt közmeghallgatás, ellenben kiderült, hogy a kiküldött értesítőket mind a reptérre postázták, nem az állampolgároknak. Többen emiatt ki is vonultak, és bohóckodásnak minősítették a fórumot.

Néhányan tartottak csak ki, akik valahogy mégis megtudták: itt a helyük. Őket a felvonuló hatósági emberek 40 percben fárasztották egy bevezetővel, amelyben paragrafus-felolvasással igyekeztek mindenkit elrettenteni, a rendezvényt érdektelenségbe fullasztani.

Végül záporoztak a kérdések. Kiderült, hogy nincs érvényes környezetvédelmi működési engedélye a reptérnek, ideiglenes van csak, de az sem szabályszerű. De meglesz, ígérték. Már meg is büntették az üzemeltetőt, és bemondtak egy akkora számot, amit akkor szokás fizetni, ha gyorsan hajtunk az M7-esen.

Próbálkoztak még a jelenlévők több kérdéssel, de válasz helyett csak ígéreteket kaptak: nem tudjuk, de megvizsgáljuk. A végén egy nyugdíjas hölgy hozzászólása jellemezte legjobban a hangulatot: „maguk nem a környezetvédelmi hatóság, hanem a reptérvédelmi”. A négy órás semmit mondás után a hivatal emberei elégedett mosollyal távoztak a reptéri képviselők vállon veregetése közepette.

Megjelent a Kőbányai Magazin 2013. Novemberi számában

Hírek