"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Kőbányaiakon vasalják be a hiányt?

2016-06-30
Közel egymilliárdot von el előre láthatólag a központi Fidesz-kormány a fideszes kőbányai önkormányzattól az iskolaállamosítás nyomán. De ezt a pénzt – várhatóan – a kőbányaiakkal fizettetik vissza.

Hát nem lettem sokkal okosabb… Mármint a polgármester válasza után, amit a legutóbbi képviselő-testületi ülés elején feltett azonnali kérdésemre adott. Az iránt érdeklődtem, hogy az iskolák teljes körű államosítása vajon mennyibe is fog fájni a kőbányai önkormányzatnak – merthogy a sajátos magyar megoldás szerint a tanintézmények „einstandolását” a helyhatóságoknak kell megfizetniük a szinte követhetetlen képlet alapján kiszámítandó szolidaritási hozzájárulással.

De, hogy mennyi lesz az annyi, arról – úgy tűnik – fogalma sincs a polgármesternek. Azt mondta, hogy a „legrosszabb esetben” 850 millió forintot von el a Fidesz-kormány a fideszes önkormányzattól, de lehet, hogy „csak” 200-300 millió lesz, mi több, előfordulhat, hogy plusz 200-300 millió forint lesz a „számla”. Sőt – mint mondta – ha a „felhalmozással” együtt nézzük, akkor nullszaldó vagy pozitív szaldó lesz.

Mi van?

Elképesztő dobálózás ez a számokkal.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy egy feladatelvonáshoz – iskolafenntartás – mennyivel járul hozzá önként és dalolva az önkormányzat. Egyébként már az is botrányos, hogy a központi kormányzat az elvett iskolákra saját maga nem akar vagy nem képes pénzt fordítani, inkább ezt az összeget – ami közel 50 milliárd lehet – az önkormányzatokkal fizetteti meg. Vagyis, ha más szemszögből nézzük, a saját iskoláinak költségeit ezután is a helyhatóságok állják – viszont akkor miért nem lehetett náluk is hagyni?

Na de vissza Kőbányára.

Ugyanis 850 millió, de még a 200-300 millió is akkora lyuk, hogy azt valahogy be kell tömködni.

Személyesen a polgármester írta a korábbi lamentálásomra – amelyben azt fejtegettem, hogy miként forintosítják a kutyaszart –, hogy a közigazgatási bírságokból beszedett pár millió forint nem költségvetési tétel.

Ez a 850 millió forint már igenis tétel, ha azt nézem, hogy 19,6 milliárd forint a 2016-os költségvetési főösszeg. A fejlesztésekre igazán büszke polgármester bizonyára ezt a 850 milliót egyéb más fejlesztésekre is fordíthatná – hogy mást ne írjak, csak az általam korábban felvetetteket külön-külön, részben vagy egészben rendbe lehetne rakni ebből, így a kutyás ügy tartós rendezését, a Hortobágyi utcai szeméttelepet, a Törekvés Művelődési Házat, elég lenne a lakáskarbantartási támogatásra, és talán a MÁV-telepre is lehetne fordítani. De nyilván más is kijönne ebből, utca- vagy intézményfelújítás is akár.

Jövőre tehát majd’ egymilliárdot vonnak el parancsszóra, ami ellen hangos és nyilvános kifogással nem élt a városvezetés. Mi lesz 2018-ban vagy a következő helyhatósági választás évében, 2019-ben? Marad még valami pénz helyben vagy elvonnak még?

Ennek a kormányzati iránynak a következménye, hogy egyre kevesebb pénz áll majd rendelkezésre helyben, és ha a megszokott színvonalat akarja tartani a polgármester a kőbányaiaknak (Kőbánya fejlődik, ugyebár), és nem akarja, hogy a hiány a középületek, a közutak és a közterek állapotán „üssön vissza”, akkor a hiányzó forrásokat valahonnan pótolni kell. Nagyon nem marad más, mint a kutyaszar után és más közösségellenes magatartások megszegése után fizetendő közigazgatási bírságból, valamint az egyéb jogcímeken (teszem azt szüzességi adó, kapuadó, szingliadó, gyermeknélküliségi adó, még több parkolási övezetből még több parkolási díj stb-stb.) befolyó pár milliók.

Azaz, a kőbányai polgárokkal fizettethetnek meg mindent…

Azt a polgármesteri logikát pedig végképp nem értem – pedig némi közöm van pénzügyekhez –, hogy ha kiszabnak egy adót (ami elvonás), akkor abból miként lesz nullszaldó vagy pozitív szaldó? Ez józan paraszti logikával csak úgy fordulhat elő, ha Kőbányának az iskolaállamosításhoz mégsem kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie, vagy a kőbányai iskolák vagyonkezelői jogait mégsem vonják el, esetleg ezért még a kormány ad pénzt a kerületnek.

De, hogy mennyi lesz az annyi, arról – úgy tűnik – fogalma sincs, vagy éppen nagyon is van a polgármesternek. A számmisztika csak a ködösítést, a kamuzást erősíti…

TÉNY+

- A legutóbbi testületin feltett kérdésemre a következő választ kaptam:


- a központosításról

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/klik-szintu-kozpontositas-var-az-onkormanyzatokra-1328538

- a pénzügyi "felügyeletről"

http://alkalmazaskozpont.asp.lgov.hu/onkormanyzati-asp-kozpont-felallitasa

Hírek