"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Kőbányai problémakezelés: utáltassuk meg egymással az embereket!

2018-11-18
Jogilag minden rendben, tehetetlenek vagyunk – mondja afféle előkelő idegenként a fideszes kőbányai vezetés a Bajcsy kórház körül kialakult parkolási mizéria miatt. Az Egészségház építése miatt parkolóhelyeket számoltak fel, de újak már nem lesznek, a felelősséget meg a kórházra tolja a helyhatóság, és a jog mögé bújik.

Kép: Bajcsy parkoló   Szabados Judit képe  Forrás: Facebook Kőbányai Panaszkönyv

Volt egyszer az a szép emlékű, Kórház a város szélén csehszlovák filmsorozat. Nem is tudom, hogy a főváros közepén lévő Bajcsy kórház körüli történések tragédiába vagy komédiába, esetleg tragikomédiába illőek, de az biztos, hogy simán filmsorozatot lehetne belőle forgatni.

Egy rész talán a parkolási mizériáról szólhatna. Ugyanis a kórház szinte megközelíthetetlen a betegek számára. De nem egyszerűek az okok sem.

Mivel a mostani, Kőbányai úti Egészségház enyhén szólva lepusztult, az épület felújíthatatlan, megérett a bontásra, így pártunk és kormányunk, na meg hőn szeretett vezérünk úgy döntött, hogy a Bajcsy területén legyen az új Egészségház. És ugye ez is kőbányai fejlesztésként, a helyi fideszes vezetés saját találmányaként lett eladva a széles néptömegnek. Azt valamiért mindig elfelejtik hozzátenni, hogy egy új intézmény felhúzását az ellenzék évek óta javaslatokkal is szorgalmazta, az állami költségvetésben különítve el forrást erre – de mindhiába, a kedves fideszes parlamenti képviselők leszavazták. Aztán ugyanők eszméltek, hogy jön a 2019-es önkormányzati választás, kellene valami nagyot dobni ezzel az Egészségház-üggyel.

Nem is olyan régen, milliárdokért egy előző országvezetés új sürgősségi blokkot építtetett a Bajcsyban, az új Egészségház egyelőre csak maketten van – de a makettet már nagy csinnadrattával avatta fel a fővárosi főispán meg kerületi polgármester, jelezve, hogy a kórház területén ez lesz majd, egyszer.

Nosza, készültek is a tervek, jöttek az ígéretek, hogy 2018-ban itt gyógyítani fognak, na de a fránya migránsok, meg a megátalkodott Soros közbelépett Manhattanből. Mert ezek ilyenek: meggátolták, hogy Mészáros „Pénztáros” Lőrinc megfelelő áron felépítse a kőbányaiaknak. Így aztán emelték a tétet, lett már megfelelő mennyiségű milliárd, így oké lett, és sejthetően a mi Lőrincünk csapata nyert is a teljesen jogszerű és szabályos közbeszerzési pályázaton. Ő építi, és kész, persze a gonosz Brüsszel pénzéből. Mondjuk nincs mit ezen csodálkozni, hiszen Orbánisztánban Mészáros cégein kívül még egy alkalmas építőipari vállalat lehet, a Garancsié.

Na erre belendült a fideszes önkormányzati többség, és a nagyszabású, európai színvonalú építkezéshez elsőre meg is szüntette a parkolók jelentős részét – ami, a szűkre szabott férőhelyek miatt addig is feszültségforrás volt a betegek és a Bajcsy mellett élők között. De nem baj, gondolták a kőbányai éceszgéberek, lesznek majd helyettük új, korszerű, európai parkolók az Egészségházzal együtt. Csak az a baj, hogy nem lesz. (Mint ahogy a makettekből vagy nem lesz, vagy késve lesz valami: lásd operaházi bázis, piac, sportcsarnok, villamos, meg a jó Isten tudja milyen káprázat, amit ígértek.)

Jött ugyanis a fideszes taktika, az emberek egymással való szembefordítása. A kórházat igénybe vevő kőbányaiak, rákoskeresztúriak, Pest megyeiek is parkolni akarnak a kórház körül, ugyanúgy jogosan, ahogy az itt élők is.

Egy lakossági bejelentés története eljutott hozzám is, megkeresték az itt lakók az önkormányzatukat, aminek elvileg az ő érdekeit kellene védeniük, hogy „ugyan már bátyám, megszüntettétek a parkolót, de ígértétek, hogy lesz új, hogy mi is hazajöhessünk”. Nos, a válasz a szokásos volt a Szent László térről: „nem a mi felelősségünk, ezt már a kórház intézi, mi semmit nem tehetünk, tehetetlenek vagyunk”. Nos ez igaz. De mikor ugyanezen lakosok felhívták a kórházat, hogy mikor lesz új parkoló, kiderült, az intézmény semmiről sem tud.

A lakosok elmondták bajaikat, hogy már eddig is nehezen tudtak hazajutni, de most ez szinte lehetetlenné vált. A kórház is sajnálta őket, de nem tudott segíteni. Ugyanúgy „széttárta kezeit”, mint a fideszes önkormányzat vezetése. Akkor mi a megoldás? Készült egy hatástanulmány, késve, hogy baj lesz ebből. De az önkormányzat mosta kezeit, jogilag ők ugye nem tehetnek semmit, a hatástanulmány meg igazolta az aggodalmaikat.

A kőbányai lakosok, akit nem érdekelnek hatásköri viták, csak a teszetoszaságot, a jogszabályra hivatkozást, a probléma-elhárítást látják, nos ők mit szóljanak? Jogilag minden rendben, csak a probléma nem oldódott meg – illetve csak úgy kőbányaiasan.

Az önkormányzat „mossa kezeit”, a kórház tehetetlen. Akkor kinek kellene intézkedni? Mert ugye a kórház megközelíthetetlen, az ott lakók életminősége is gyalázatos, nem is beszélve arról a kárról, hogy mennyire leértékelődnek az itteni ingatlanok árai. Ez már károkozás, önkormányzati részről. Mindez egy aktatologató városrészi vezetés miatt. Mert ez a társaság nem az itt élőkért van, hanem úgy gondolja, ha a jogszabályokat betartja, már csúcsszuperek, akkor nem lesz gondjuk, nem sújt le rájuk a Kedves Vezető haragja.

Én meg azt gondolom, hogy több kell. Az önkormányzatnak az emberek igényeit kell kiszolgálnia. Tehát nem a jogszabályok alapján uralkodni, hanem szolgálni. Az emberek dolgaival foglalkozni, nem gőgösen azt üzenni, hogy jogilag minden rendben. Kőbányán is vissza kell találni az itt lakók szolgálatához, és el kell zavarni a hatalmi gőgben uralkodókat. Mert hiszem, ma azért kap valaki hatalmat, hogy szolgáljon, és ne visszaéljen vele. Ilyen egyszerű ez a választás.


TÉNY+

2018.11.16
Szabados Judit bejegyzése a parkolóról
https://www.facebook.com/groups/392326827835179/permalink/652094668525059/
Az önkormányzat vezetése mossa kezeit - Bajcsy nem tud róla

2018.11.14
Szabados Judit bejegyzése a parkolóról
https://www.facebook.com/groups/392326827835179/permalink/651225161945343/
Jó lenne tisztázni valamit. Tegnap felhívtam a polg.mesteri hivatalt, hogy megtudjam, hogy mikor nyitják meg a beigért hatalmas parkolókat a Bajcsy Kórházhoz. Miután kirakták a még ott parkoló autókat is, így gyakorlatilag lehetetlenné tették az életünket itt, a környező utcákban. A kérdésemre azt a meglepő választ kaptam, hogy a parkolók kiépítése, és megnyitása :át lett adva a Bajcsy-nak.Innentől ott érdeklődjek. Ez már nem az ő dolguk. Hát ez elég furcsán hangzott, de .legyen. Felhívtuk a Bajcsy Kórházat, ahol erről semmit nem tudtak.Meglepő? Nem . Ebben a kerületben lassan az a normális, hogy semmi nem normális. Akkor most mi legyen?Mert ez így nem mehet tovább. Az Önkormányzat megint elfordítja a fejét, hogy ne lássa, hogy mit tesz az itt élőkkel. Ez a kórház :200 000 ember ellátására készült. Most hozzájön az új rendelő, és jelenleg kb. 200!!!!! parkolóhely van LEGÁLISAN! Hogyan tovább?!

2018.10.02
5,7 milliárd forint az új kőbányai szakrendelő megvalósítására és felszerelésére
http://kobanya.info/index.php/aktualis/item/12921-57-milli%C3%A1rd-forint-az-%C3%BAj-k%C5%91b%C3%A1nyai-szakrendel%C5%91-megval%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1ra-%C3%A9s-felszerel%C3%A9s%C3%A9re

2018.07.01
Időközi választás lesz ősszel. Még több makettet Kőbányára?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/idokozi-valasztas-lesz-osszel-meg-tobb-makettet-kobanyara

====================================================================

2017.10.11
KÉSZ (Építési Szabályzat) doksi a környékről
http://www.kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news/187874.pdf?v=d17d38e1ebf37865ad6bccedc86d03d0

2017.05.03
Jövő decemberben adják át az új kőbányai szakrendelőt
https://www.vg.hu/vallalatok/jovo-decemberben-adjak-az-uj-kobanyai-szakrendelot-513569/
Az új szakrendelőhöz 122 parkolót is építenek, és az ehhez szükséges telket az önkormányzat átadta a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak.

2017.05.03
3,8 milliárdból épül szakrendelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén
https://orientpress.hu/cikk/2017-05-03_37-milliardbol-epul-szakrendelo-a-bajcsy-zsilinszky-korhaz-teruleten-
Azért, hogy a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás elkülönüljön, az intézmény bejárata a Maglódi út felől lesz. A felszínen 122 db, a mélygarázsban további 50 parkolóhely áll majd a betegek és a hozzátartozóik rendelkezésére. Az új szakrendelő tervezése jelenleg is zajlik, az építkezés 2017 decemberében kezdődhet el, a szerkezetépítés befejezése pedig 2018 április végére tehető. Az épület 2018 decemberétől fogadhat betegeket.

2017.04.10
1201/2017. (IV. 10.) Korm. határozat
a Budapest Főváros X. kerület Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet keretében járóbeteg-szakellátást nyújtó Kőbányai Egészségház megújítását célzó infrastrukturális beruházások támogatásáról
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A17H1201.KOR×hift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT
A Kormány
1. egyetért azzal, hogy Budapest Főváros X. kerület járóbeteg-szakellátásának minőségi fejlesztése érdekében legfeljebb 3 778 958 500 forint értékű beruházás keretében új szakrendelő kialakítására kerüljön sor a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91. szám alatti, 41062/1 helyrajzi számú ingatlanán

Hírek