"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Kőbányai Mekk mester

2017-04-11
Nagyon úgy tűnik, hogy a szupernek beharangozott Kerepesi úti orvosi rendelőből egy korszerű romhalmaz lett. Összetákolt munka, amelynek következményeként éppen az ott dolgozók betegedtek meg.

Van az a rendkívül kiváló rajzfilm Mekk Elekről, az ezermesterről, aki bármibe is fog bele, a kivitelezése végül a lehető legpocsékabbra sikerül. Na, ez a kitalált figura jutott eszembe a Kerepesi úti rendelő „felújítását” látva. Igen, az idézőjel és Mekk mester idézése indokolt!

Mikor tavaly a teljes kőbányai vezérkar felvonult a rendelő avatására – amelynek felújítását mellesleg évekkel korábban én kezdeményeztem, aztán a ceremóniára már elfelejtettek meghívni –, és nagyívű győzelmi jelentést adva számoltak be az egészségügy helyi fellegvárának rendbe hozásáról, talán el lehetett hinni, hogy korszerű régi-új helyet alakítottak ki. Ám néhány hete kiderült, Mekk-módra minősíthetetlenül rossz lett a kivitelezés, a rendelőhöz tartozó lakosok, plusz az ott dolgozó szakemberek ugyanis aláírásgyűjtésbe kezdtek a rendelő újbóli helyrehozásáért. Mert, hogy kivitelezési és tervezési hibák jöttek elő: a szellőzőberendezésből hiányzik egy fontos szűrő, a helyiség a bűzös Kerepesi út felől szívja a levegőt, nem lehet kinyitni az ablakokat, a téli időszakban már-már kánikulai, 27 Celsius-fokos hőmérséklet volt, a falakba egyszerűen nem lehet fúrni, bármiféle orvosi segédeszközt felhelyezni, mert nem tudni, merre vannak a cső- és egyéb vezetékek, a lyukkal vagy a bevert szöggel esetleg még nagyobb kárt tesznek – és még lehetne sorolni a hibákat.

Mi több, egy szakértő „trágyának” minősítette a kivitelezés végeredményét, és nem mellesleg úgy vélte, az közel félmilliárdos beruházást a feléből ki lehetett volna hozni úgy, hogy az elvárható minőségű legyen.

De a legszebb az egészben nem ez! Hanem az, hogy az ápolók és az orvosok a rossz szellőzés miatt sorra betegedtek meg, kis túlzással a rendelőben már nincs, aki diagnózist állítson fel vagy gyógyítson… Akkor hova is menjenek a betegek?

Ha ezt a példát veszem alapul, akkor ez a „Nagy Kőbányai Fejlődés”? Mekk Elekként összetákolnak valamit, túlárazzák, mindenki leveszi a maga sápját, az pedig hogy használhatatlan, kis túlzással emberi életeket tesznek tönkre vele, jóformán senkit nem érdekel… Milyen lehet akkor a többi, önkormányzati segédlettel „felújított”, „korszerű” ingatlan?

Látszik, senki, sehogyan sincs biztonságban a kerületben: kinek a lakóhelyét veszélyeztetik zsarolással, kinek a fideszes alaptörvényben alapvető jogként megfogalmazott testi egészségét… Csak az számít, hogy egy szűk körnek jó legyen az élete, mindene meglegyen, a többiek meg magukra vessenek.

Persze mindenki, aki a valóságot észleli – mint például a Kerepesi úti rendelőben is –, az Kőbányán is minimum kiiktatandó nép- és rendszerellenség.

Valahonnan nagyon ismerős ez a hozzáállás…
Hírek