"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Kiscégek tovább nyomorítva

2016-01-17

Elég keményen megnövelte a helyi építményadó összegét a kőbányai képviselő-testület a fideszes frakció egyöntetű döntésével. Somlyódy Csaba szocialista önkormányzati képviselő szerint helyesebb megoldás egy átfogó vizsgálat lett volna, hogy kiderüljön, a kőbányai kis- és középvállalkozások elbírják-e ezt a terhet, nem roppannak-e meg emiatt.

Azzal, hogy az állam a feladatok elvonásával kiüresítette az önkormányzatokat, ezzel párhuzamosan pedig az ellátott feladatok után járó támogatásokat is megszüntette, érthető volt, hogy az önkormányzatok más lehetséges bevételi források után néztek. A bevételnövelés legegyszerűbb módja a helyi adók megemelése.

– Kőbányán több éven át változatlan volt az építmény- és a telekadó összege: 2009 és 2014 között a bevezetett építményadó 1169 forint, míg a telekadó 259 forint volt négyzetméterenként. A fideszes többségű képviselő-testület 2015-re előbbit drasztikusan, 1500 forintra, utóbbit kevésbé drasztikusan, 300 forintra emelte négyzetméterenként. A 2015. évi novemberi képviselő-testületi ülésen többségi egyetértéssel újra emeltek az építményadón: 1700 forintra! A telekadót és idegenforgalmi adót – amely szintén 300 forint/fő/vendégéjszaka volt –, nagylelkűen, változatlanul hagyták.

Pár éve nagy vita volt a közterület-használati díjakról, hogy a vállalkozások mekkora díjemelést bírnak még el, a magasabb díjak következtében esetleg ellehetetlenül a működésük. A felmérés kimutatta, hogy jól sikerült belőni a díjakat, ezt a terhet még elviselik, ugyanakkor az önkormányzatnak is megfelelő bevételi forrást jelent. Mondhatni, ez beállt egy egyensúlyi állapotba. A megemelt építményadónál is ez lenne a kérdés: feltétlen most kellett emelni vagy ráért volna később? Továbbá: ezt az emelést elbírják-e a társaságok? Nyilván a nagyvállalatok – mint a Richter vagy az Egis – nem érzik meg ezt a magasabb építményadót, viszont a kis- és középvállalkozások már igen. Amúgy is tengernyi adó sújtja őket, náluk még egy-egy relatíve kismértékű emelés is további súlyos kiadást jelent. Én semmiképpen sem javasoltam volna most az emelést. Inkább a helyi iparkamarát is bevonva kellett volna egy átfogó vizsgálatot elvégezni, és ennek birtokában visszahozni a témát egy következő testületi ülésre. Ugyanúgy, mint a közterület-használati díjaknál, itt is egy egyensúlyi helyzet kialakítására kellett volna törekedni.

Sajnos a központi kommunikációval ellentétben a valóság az, hogy a magyar gazdaság nem dübörög: azt kizárólag ez európai uniós támogatások tartják életben. A kis- és középvállalkozások bevétele, főleg azoké, amelyek az uniós pénzekért zajló közbeszerzési eljárásokon képtelenek érvényesülni, sajnos stagnált vagy romlott az utóbbi időszakban, így minden egyes újabb tétel náluk likviditási nehézséget okoz – mondta Somlyódy Csaba.


Hírek