"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Kicsivel több lett… Maradhat?

2017-07-23
Nem történt semmi különös, csak a szokásos: a kerületi vezetés feje felett intézett egyik látványberuházás kicsivel drágább lesz. Avatni meg majd lehet a választás előtt.

(Fotó: iho.hu)

Kezdtem aggódni, de tényleg. Két éve ugyanis nagy csinnadrattával közölte az az állami operaház feje – közreműködve Kőbánya fideszes polgármesterével –, hogy egyfelől a dalszínház bázisa az egykori Északi vasúti járműjavító üzem üresen álló területére költözik, másfelől meg, hogy 2017. nyarán már működni is fog.

Ám hogy-hogy nem, néhány kalapáláson kívül semmi nem történt két év alatt. Már majdnem azt hittem, hogy ez az újabb nagyívű kőbányai fejlesztés a dugába dől, mikor olvastam a hírt, hogy az operaház megegyezett az építtetővel, és most aztán már istenbizony elkezdődik a munka. Merthogy a legújabb ukáz szerint 2018. nyarán – teljesen véletlenül a parlamenti választási időszak idején – avatni kell!

Hát hogy nézne ki ország-világ, ha a nemzet legújabb büszkeségét nem itt avatná fel – ki más? – mint a híresen nagy operarajongó kormányfő…

Az már igazán nem jelent semmi, hogy egy ekkora nemzeti beruházás „picivel többe”, 8 helyett 12 milliárd forintba kerül majd. Operanemzet vagyunk, vagy mi, igenis áldozni kell rá. Az pedig, hogy a kormány(fő) kedvenc építőcégeinek egyike, a Strabag ceruzája fogott kicsit vastagabban az ajánlattételkor, igazán mellékes – nyilván én vagyok a gonosz, ha azt gondolom, hogy a plusz négymilliárdból lesz hova visszacsorgatni.

Ne adj isten, ugyanez lesz a megvalósítási recept a szintén állami forintokból létrejövő új kőbányai Egészségháznak? Azt meg majd felavatják – teljesen véletlenül – az önkormányzati választás előtt?

Az operabázis újabb bizonyítéka csak annak, hogy a kerületi vezérkarnak hozzáértés és világos elképzelés hiányában egyre kevesebb beleszólása van abba, hogy mi, hogyan és mikor történik Kőbányán. Felelősebb vezetésre lenne szükség…
Hírek