"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Ki fog vécét pucolni a kőbányai iskolákban?

2016-11-15
Az oktatási rendszer legújabb farigcsálása oda vezethet, hogy nem maradnak még a kőbányai iskolákban sem olyan munkavállalók, akik az intézmények napi működését biztosítani képesek. Pedig Kőbánya fizet, mint a köles: csaknem 1 milliárdot visz el a kormány januártól.

(A kép még illusztráció)

Bár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításáról még idén nyáron döntött a kormány, olyan nagyon nem kapkodnak a szervezéssel, hiszen, hogy mi fog történni helyben, hogy fognak például – jogszerűen – működni Kőbányán az iskolák, az nem vagy csak alig lehet tudni.

Legutóbb is csak annyi érdemi információ hangzott el, amit az oktatási államtitkár hajlandó volt megosztani a parlament tanácskozásán. Vagyis azt, hogy január 1-i határidő helyett már november 30-tól megkezdődhet a Klik 58 tankerületi központra történő szétválása. És még annyi derült ki, hogy az önkormányzatoktól szőröstül-bőröstül átvesznek a kicsi Klik-ek mindent, így a feladatokat, az azokat ellátó személyeket és tárgyi eszközöket is.

Ez is mind nagy általánosság, a részletek hiányosak vagy homályosak, pedig mindig azok a legfontosabbak.

Így azt sem tudni, mi lesz a technikai (kiszolgáló) személyzettel, akik nélkül pedig egy iskola igen nehezen képes létezni. Kőbányán körülbelül kétszázan lehetnek. Eddig az önkormányzat – a régi tradíciók szerint – mindenféle plusz juttatatással igyekezett elfogadható fizetést adni nekik, kérdés, hogy az alapfizetésükön kívül a kis helyi Klik ezt átvállalja-e vagy sem. Nagyon meglepődnék, ha megtenné. Ha nem, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy egyes iskolai dolgozóknak akár 40 százalékos fizetéscsökkentéssel is számolniuk kell januártól.

Mi lehet erre az ésszerű válasz? Hogy köszönik, de nem kérnek sem a Klikből, sem az iskolából, inkább keresnek más munkahelyet.

És ennek mi a logikus következménye? Hogy nem vagy csak nagyon kevesen maradnak az iskolákban olyanok, akik megszerelik a csapot, takarítják a vécét, vagy éppen kézilányként krumplit pucolnak a sulikonyhán – és helyettük jobb híján a szülőknek kell beszállniuk, hogy társadalmi munkában megszereljék a csapot, kisuvickolják a vécét vagy éppen a szakács keze alá dolgozzanak, hogy az állam helyett önmaguk teremtsenek méltó körülményeket gyermekeiknek.

És van még egy másik oldala is ennek az átszabásnak: hogy az árát a nagyobb adóerővel rendelkező önkormányzatokkal fizettetik meg, szolidaritási hozzájárulás címen. A fideszes vezetésű kőbányai önkormányzatnak a Fidesz-kormány intézkedése körülbelül 800 millió forint elvonást jelent. És a kerület még jól járt, más településeknél több milliárdot is kitesz ez az akció.

Mindez együtt azt jelenti, hogy az állam elvesz ugyan sok pénzt – talán többet is, mint szükséges volna –, de nem biztos, hogy arra a feladatra is fordítja, amire kellene. És bár ugyan egy szülő sok mindent képes megtenni a gyerekeiért, de az, hogy már intézményi feladatot is maga végezzen el, joggal nevezhető a szülői önzetlenséggel való visszaélésnek.

TÉNY+

Létrejönnek a tankerületi központok
http://klik.gov.hu/november-30-aval-letrejohetnek-a-tankeruleti-kozpontok

A kőbányaiakon közel 1 milliárd forintot vasalnak be az oktatási rendszer "átalakítására"
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kobanyaiakon-vasaljak-be-a-hianyt

Hírek