"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Ki az a mindent tudó Nagy Béla?

2018-05-21
Most már biztos, hogy párhuzamos valóság van Kőbányán. Egyik az, amit hivatalosként láttat a polgármester (és köre), a másik az, amit eldugott hírcsatornákon látunk, olvasunk. Utóbbiból például az derül ki, hogy nem csak a Hős utca és a Bihari út telepei, hanem más lakóterületek sorsa is erősen kétséges. Mindezt egy jólinformáltnak tűnő „átlagember” hangoztatja.

(Kép: illusztráció Forrás: kozlekedes.org)

Elvileg a tájékoztatást szolgálják a helyi médiumok, valódi, releváns információk nincsenek benne – csak a polgármester győzelmi jelentései meg a virágcserép- és virágágyásátadási ünnepségek. Ezek meg néphülyítésre jók, másra nem.

A hivatalos tájékoztatást szolgálnák a képviselőtestületi és a bizottsági ülések is. Ám mivel a szinte minden hatáskört és döntési jogkört magához vonó polgármester az általa meghozott intézkedésekről és egyéb kerületi (tényleges fejlesztési) tervekről csak a legritkább esetben szól, mivel érdemi előterjesztések ugyancsak a legritkább esetben kerülnek elő – és így egy-egy ügyet esetleg előrevivő, befolyásoló vitára sincs lehetőség –, ezek a grémiumok jobbára gombnyomogató biodíszletté silányultak. Időnként jómagam és egy-két, hozzám hasonlóan izgága képviselő próbáljuk meg legalább a demokrácia maradék működését fenntartani, amikor kérdéseket teszünk fel, esetleg a vezérkartól eltérő álláspontunkat hangoztatjuk. (Az "azért vannak, hogy többen legyünk" fideszes kollégák ezalatt a lehető legnagyobb csendben, véleményhangoztatás nélkül üldögélnek, a helyi nagyvezér pedig helyettük is kioktató, lenéző stílusban reagál.)

Még szerencse, hogy akadnak olyan fórumok, ahonnan lehet tájékozódni. Ilyenek például a facebookos kőbányai csoportok. A minap az egyikben figyelmesen olvastam Nagy Béla sorait egy, a Bihari-utcai kilakoltatásra várókkal nem feltétlen „szimpatizáló” poszt kommentjei között. Tucatnevét látva elsőre egyszerű, „fideszes vezető stílusú” (értsd kioktató/felsőbbrendű) kőbányai halandónak tűnt, de jobban „elmélyülve” írásaiban inkább már a feltűnő bennfentessége volt nekem zavaró.

Ki lehet ez a Nagy Béla? Merthogy olyan, tényszerűnek tűnő dolgokat (állításokat) közölt, amiket csak olyan ember tudhat, aki meglehetősen közel van a tűzhöz, azaz a kőbányai önkormányzat fejeseihez. Vagy egy Kőbányán sem szokatlan „fideszes kamuprofil”, aki mögött városvezető írogat és osztja az észt? De leginkább dorongolja le, oktatja ki a hozzászólókat, ekézi a más véleményen lévőket, mintha a „nép hangja” lenne?

Olyan információkkal szolgált ugyanis, amiket én ugyan „privátban” ismerek - követem, időnként szóváteszem-felvetem, de az átlag kőbányai ilyen „tuti bizonyosságokkal” nem feltétlen rendelkezik. Amire persze zömében (és pl. a Fradiváros kapcsán hivatalosan is) megkapom, hogy Kőbányának semmi köze hozzá, nem foglalkozik a kerület vele. Pedig kellene. Bármilyen „központi” fejlesztés is történik, az hatással van Kőbányára és a kőbányaiakra. Aki nem foglalkozik vele, nem néz utána, nem „terveztet rá”, hogy hogyan tudja a kerület a hasznára fordítani a lehetőséget és ezzel tudatosan veszteségeket okoz a kőbányaiaknak, az nem való városvezetőnek.  De inkább bűnt követ el az ittlakókkal szemben.

Nagy Béla tehát olyan „tuti” információkat oszt meg, amiről képviselőként „hivatalosan” nem tudok  – pedig talán tudnom kellene, akár egy hivatalos vagy félhivatalos belső tájékoztatásból is. Olyan információk ezek, amik még az április végi, a kőbányai fejlesztési tervekről szóló hivatalos önkormányzati lakossági fórumon sem hangzottak el. (Az az irány, amit Nagy Béla vázolt vagy az, amit ott a kőbányai főépítész? Esetleg utóbbi tájékoztatásából a „bélai” közlés szándékosan kimaradt, nehogy felháborodjon Kőbánya népe?)

A jólinformált Nagy Béla szinte tényként "valószínűsíti", hogy lesz metróállomás a „sportosított” Hős utca közelében, lesz új vasúti pályaudvar, a Hungexpo környékét átrendezik (a talányos megfogalmazásból az is kiolvasható, hogy a Pongrác úti lakótelepet – amelyek házaira nemrég fordított súlyos milliókat az önkormányzat – és/vagy a szomszédos MÁV-telepet mintha felszámolásra ítélték volna).

De a legkíméletlenebb jövendölés ez: „A Bihari és a Hős utca környéke is hamarosan felismerhetetlenül meg fog változni.” Így már értem, hogy miért hivatkozik rendre a polgármester arra, hogy a Bihari környékéről „megkeresések érkeztek” hozzá, a hivatalhoz a terület rendbetételével kapcsolatban. Csak nem a közeli lakóparképítő cégek voltak ez a „megkeresők”? Csak nem beígért nekik ő, a vezetés valamit valamiért, és azt – kerül, amibe kerül alapon – keresztül is viszi? Csak nincs(enek) valakinek valaki(k)nek a markában?

Nagy izgalommal várom Nagy Béla „híradójának” további „adásait”…


TÉNY+

Idézetek Nagy Béla hozzászólásaiból a Biharin tervezett kilakoltatások ellen fellépő Burány képviselő úrral foglalkozó facebook posztból
(a poszt le van archiváva, de személyiségi okok miatt nem hozom nyilvánosságra)

1.
Burány úr, úgy néz ki elkezdte Kőbánya rombolását, ahogy azt feltételeztem. Bízom benne, hogy kezdeményezése figyelmen kívül marad.
Pár hátrányos helyzetű ember érdekének képviselete címén megakadályozna jelentős fejlesztéseket. Ez nem a kerület érdeke.
Ha jól tudom szeptember óta mindenki tisztában van azzal, hogy lejárt bérleti szerződése. Az jogszerűen járt le. A lakást már rég el kellett volna hagyniuk.
2.
(egy hölgy kommnetjére válaszul)- a szociális bérlakás fogalmát nem érti, ebből ereda probléma.
A Szociális bérlakás célja az egyén/család hirtelen felöerült anyagi helyzetén való átsegítés! Az anyaotthonok is csak 1 -2 év segítséget kínálnak háttértámogatással.
A szociális bérlakások esetében is a a munkához jutás átmeneti időszakára kell lakhatást biztosítani azoknak akik ebben közreműködnek. Ez egy átmeneti segítség.
Ne keverjük a szociális és a piaci alapú bérlakás fogalmát. A szocialaizmus idején megszokott bérlakásforma szociális jellegű volt ugyan, de mondenki öröklakásként kezelte.
Ma már széleskörű lakhatási támogatások vannak. Az én munkahelyem is támogatja a lakásbérlést és sok hasonló létezik. Az önkormányzatoknál is igényelhető lakhatási támogatás, de enbek minden esetben feltétele az együttműködési szándék megléte.

Más szemszögből:
Amennyiben bebetonozunk ma létező gettokat, úgy a kerületünk leépül. Értékes fejlesztési területeket pazarolnánk el.
Hős utca- el tudja képzelni, hogy metróállomás kijárata nyílik majd a Hős utcai gettósodott tömbökre? Ugye nem és értelmetlen is lenne, pedig Törökőr M és Törökőr m.h. is szerepel a főváros fejlesztési terveiben, mint fontos csomópont, ahonnan a Hungexpo is könnyen megközelíthető.
A Hungexpo kongresszusi központtá épül át.
Ön szerint milyen nemzetközi kongresszus rendezhető egy gettó szomszédságában?
Itt még nem is említettem Budapest elkerülhetelenül megépítendő központi átmenő pályaudvarát a Pongrác/Korponai utcák között.
Gondolkodjuk már egy kicsit! Kőbánya hatalmas fejlődés előtt áll.
3.
...
Igen, támogassuk az anyagi szükségben élőket oécsó lakhatással, de ez csak időszakos lehet beilleszkedési segítségnyújtással.
Még valami. A szociális bérlakásnak nem feltétlenül egy új vérosközpontban, új lakóparkban kell lennie.
A Bihari és a Hős utca környéke is hamarosan felismerhetetlenül meg fog változni.
4.
...
új lakást nem tud venni , és fizetni sem fogja a közműveket. Adjunk neki egy központi lakást egy olyan tömbben, amelyben rendes fizető lakók vannak?
Abban egyetértünk, hogy a valóban rászorulókat segíteni kell. De a valóban rászoruló?
Ön örülne, ha a szomszádjába költöznének?
Az Ön lakásának az ára is radikálisan csökkenne ha a lépvsőházába költöznének.
Objektíven kezeljük ezt a témát.

NEM HIVATALOS INFORMÁCIÓK A FEJLESZTÉSEKRŐL, DE HIVATALOS KŐBÁNYAI TÁJÉKOZTATÁS EZEKRŐL ILLETVE A VÉGLEGES DÖNTÉSEKRŐL NINCSENEK


TÖRÖKŐR METRÓ (M2 - GÖDÖLLŐI HÉV - VÁSÁRVÁROS VILLAMOS)


2015.06.23
Törökőr M+H+MÁV
https://kozlekedes.org/torokor-mhmav/

Az M2-es metró és a H8-as HÉV összekötése
https://bkk.hu/fejleszteseink/m2h8/

AZ M2-ES METRÓ ÉS A GÖDÖLLŐI HÉV ÖSSZEKÖTÉSE, A RÁKOSKERESZTÚRI METRÓ SZÁRNYVONAL
http://www.fomterv.hu/hu/node/215

2017.09.10
Kőbányának is lesz „felcsúti kisvasútja”
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kobanyanak-is-lesz-felcsuti-kisvasutja

2015.06.22.
Őrült nagy durranás előtt? Tényleg lesz 200 milliárdból metró Gödöllőig?
http://iho.hu/hir/orult-nagy-durranas-elott-tenyleg-lesz-200-milliardbol-metro-godolloig-150622?fb_comment_id=995962613776292_996728517033035

2017.01.21
M2-es metró újragondolva
http://valtobp.blog.hu/2017/01/21/m2-es_metro_ujragondolva

2014.11.25
Megvalósíthatósági tanulmányok (kötöttpályás hálózat fejlesztései)
https://kimittud.atlatszo.hu/request/megvalosithatosagi-tanulmanyok-k

2017.01.18
Irdatlan pénzt fizetünk az újabb metróvonalért
http://hvg.hu/gazdasag/20170118_Irdatlan_penzt_fizetunk_egy_ujabb_metrovonalert

2017.05.
Az M2-es metró és a H8-as hév összekötése (2014-2020 EU-s pénzügyi ciklus). Fontos alapismeretekkel, forrásokkal
http://autovezetes.network.hu/kepek/z__bkk_bkv_kepek/az_m2es_metro_es_a_h8as_hev_osszekotese_20142020_eus_penzugyi_ciklus

2018.01
Az M2-HÉV összekötés tanulmányterve, valamennyi változatában (500 oldalnyi szakanyag)
https://drive.google.com/file/d/147F0LSdttQ2GaOLnOTebQPB8R1tiRQy7/view?usp=sharing

2016.01.16
Öt közlekedési érdekesség Kőbányán – mind a Pongráctelep mellett (A Pongrác Egyesület kiemelten figyeli és közzéteszi a változásokat)
http://pongractelep.hu/?p=2758

HUNGEXPO KONGRESSZUSI KÖZPONTTÁ VÁLÁS (1 pavilon pro forma, de...)

2017.09.10
Kőbányának is lesz „felcsúti kisvasútja”
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kobanyanak-is-lesz-felcsuti-kisvasutja

2017.10.02
Nagypénzűeket csábítana a kormány Budapestre - mi lesz ebből? (Tízmilliárdok mehetnek a Hungexpóra)
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagypenzueket_csabitana_a_kormany_budapestre_mi_lesz_ebbol.648321.html

2017.09.02
Újabb milliárdok jutnak a látványos budapesti fejlesztésekre
http://www.lobu.hu/ismet-lesznek-budapesti-fejelsztesek.html

2018.02.05
17 milliárdot csengetett ki az állam, mégis bérlő maradt
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/17-milliardot-csengetett-ki-az-allam-megis-berlo-maradt-2445276


KÖZPONTI PÁLYAUDVAR KŐBÁNYÁN (FŐPÁLYUDVAR?)

2017.10.10
Vaspálya-Korponai-Albertirsai tengely (az Illatos hídhoz kapcsolódó fejlesztés - a Bihari és a Mázsa tér miatt kiemelten figyeljük a fejleményeket)
https://kozlekedes.org/vaspalya-korponai-albertirsai-tengely/

2016.01.16
Öt közlekedési érdekesség Kőbányán – mind a Pongráctelep mellett (A Pongrác Egyesület kiemelten figyeli és közzéteszi a változásokat)
http://pongractelep.hu/?p=2758

2015.08.09
Főpályaudvar Budapesten: végleg lemondtak róla?
http://iho.hu/hir/fopalyaudvar-budapesten-vegleg-lemondtak-rola-150809

2014.04.25
Központi pályaudvar
https://kozlekedes.org/kozponti-palyaudvar/
Hírek