"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Honosítatlan ukrajnai nővérek a Bajcsyban is?

2017-08-24
Úgy hírlik elleptek pár fővárosi kórházat a gazdasági bevándorlók (vagy migránsok).  Állítólag a kőbányai Bajcsyt is.

Különös, nyilvánosságot is kapott „értesülés” jutott el hozzám: állítólag a budapesti Péterfy-kórházban a munkaerőhiányt enyhítendő már Ukrajnából érkezett nővérek dolgoznak ellenőrzés, honosítás és vizsga nélkül. És mivel ez egy „erős és büszke, nem mellesleg jól teljesítő ország”, így a vendégmunkások (vagy gazdasági bevándorlók vagy migránsok?) közel 300 ezer forintos fizetést is kapnak. Miközben a képzett magyar nővérek jó, ha ennek a felét vagy kétharmadát megkapják. Ennyit jelent a nagy egészségügyi megbecsülés?

Ha igaz, ez a szóbeszéd is eljutott hozzám, már a kőbányai Bajcsy-kórházban is serénykednek az ukrajnai dolgozók, nagyjából ugyanennyiért. Ha a magyar (esetleg kőbányai) munkavállalónak kötelező mindenféle szakképzettséget igazolni a Bajcsyban, akkor vajon a „kollégáiknak” miért nem? Már a kormányoldali „média” is megemlíti, hogy pont az ukránoknál „tömeges” a nem valós végzettség igazolása. És vajon ugyanazért a munkáért miért jár kevesebb bér az itthoniaknak, mint nekik?

A kőbányaiak egészségének és egészséges környezetének a biztosítása önkormányzati feladat. Szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy esetleg hozzá nem értő, vagy „más stílushoz/módszerekhez szokott” bökdös vagy „kezelget” bárkit is. Mivel ez így helyi ügynek tekinthető, talán tisztázhatná a kerületi vezetés, hogy igaz-e mindez vagy csak rosszindulatú álhír?

Megkérdezem ezt, de az eddigi tapasztalat alapján vagy nem lesz illetékes a polgármester vagy nem feladata az ezekkel való foglalkozás. Pláne, ha még le is tud „politikai haszonszerzőzni” a kérdés felvetése miatt.
Hírek