"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

György István: átvágásból jeles!

2014-02-18

Dübörög a kampány Kőbányán is. György István a kormánypárt jelöltjeként szinte naponta jelenik meg a hírekben, amint különböző beruházások felavatásánál tüsténkedik, profi szalag-átvágóként. Kevesen teszik fel azonban a kérdést, mikor, hogyan, és kiknek köszönhetően valósultak meg az elmúlt időszak eredményei. Érdemes megkapirgálni a felszínt!

Ma uniós pénzek nélkül gyakorlatilag egy méter járda sem épül Magyarországon. Miközben az Európai Unió és Brüsszel mára szitokszó lett a Fidesz szótárában, a beruházások 99 százaléka a nyugati adófizetők pénzének felhasználásával jön létre. Nincs ez másképp Kőbányán sem. Az uniós pályázatok előkészítése és megvalósítása pedig hosszú éveken átívelő feladat. Így nem meglepő, hogy a 2010 óta átadott, felavatott projektek mögött rendre a baloldal munkáját fedezhetjük fel.

György István, főpolgármester-helyettes és országgyűlési képviselő egyik nagy büszkesége, hogy elindult az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása. A beruházást azonban még az a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat indította el, amelynek Somlyódy Csaba is tagja volt. A fejlesztésekért felelős államtitkár pedig Burány Sándor volt akkortájt!

Ugyanígy, az MSZP-SZDSZ többségű fővárosi közgyűlés döntött a kispesti Ady Endre út felújításáról, ami kőbányaiak ezrei számára is fontos beruházás. Tarlós István főpolgármester, aki György István főnöke mostanában, egyik első döntése volt a beruházás leállítása, ennek köszönhető a három éves csúszás. Nem tudunk róla, hogy György István egyszer is felemelte volna a szavát az egész Dél-Pestet érintő felújítás mellett – most viszont büszkén hirdeti sajátjaként elődei munkáját.

Szinte ugyanez történt a közparkok felújítása kapcsán, ahogy a rákoskeresztúri buszfolyosó kialakítása is nagyrészt a baloldali vezetés munkájának eredménye. A Városliget rendbetételére is az MSZP-kormány idején különítettek el 1,3 milliárd forintot – elég lett volna Burány Sándor akkori nyilatkozatait fellapoznia György Istvánnak, ha már memóriája cserbenhagyja őt.

A rákoskeresztúri temető előtti körforgalom megépítését zajos sikerként tálalta a Fidesz. Valójában az építkezésről még 2010-ben született döntés, arról pedig megfeledkeznek a jobboldalon, hogy Somlyódy Csaba, Élő Norbert és Andó Sándor baloldali városatyák is jelentős részt vállaltak az építkezés előkészítésében.

Ezen esetekben végül legalább megépült, elkészült valami hasznos, ami a környék javára válik. György István kijelentései és ígéretei között azonban olyat is bőven találni, ami a képzelet, a vágyálmok birodalmába tartozik. A büszke megszólalásokkal szemben, a Sibrik Miklós út például nem készült el. Talán többet kellene arra járnia György Istvánnak, hogy átérezze a gondokat?

Ugyanilyen problémás, hogy már az idénre P+R parkolót ígértek az Őrs vezér térre. A kampányígéret természetesen hangzatos, de információink szerint még az sem dőlt el, hogy ki készítheti majd el valamikor a terveket. 2010-ben több százmillió forint állt készen, elkülönítve az Újhegyi lakótelep közösségi és kulturális életének felpezsdítésére, az elmúlt években mégsem történt semmi.

Mint látszik, érdemes csínján bánni György István állítólagos eredményeivel. Jogosan merül fel a kérdés: mennyire hihetünk ezek után az ígéreteinek?

Megjelent a Kőbányai Magazin februári számában.

Hírek