"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Gigantikus választási csalás Kőbányán?

2016-10-09
Több tanulsága is van a véget ért népszavazásnak. Például a polgármester személyes jövőjére is kihatással lehet a kőbányai eredmény. Aztán meg az, hogy nem találni több ezer kőbányai lakótársat.

(Kép: 3100.hu)

Lecsengett ez az őrült népszavazási kampány és az értelmetlen, hülye kérdést megfogalmazó népszavazás. Bárhogy is csűrik-csavarják kormányoldalon, egy a lényeg: érvénytelen lett! Focinyelven szólva (hátha ezt a hasonlatot értik a párton belül): a Fidesz ezzel jókora öngólt lőtt saját magának, lévén a saját maga által hozott szabálynak (érvényességi küszöb felemelése 50 százalék plusz egy főre) képtelen volt megfelelni. Minden más jellegű magyarázat – úgyis, mint „politikai érvényesség” és „új egység” – porhintés, parasztvakítás, a közel ötmilliós távolmaradó/igen-szavazó többség hülyének nézése.

De vannak más, például kőbányai tanulságai is a történetnek. Az egy dolog, hogy a Fidesz-mércével mérve is alacsony helyi részvétellel (36,21 százalék) a mozgósításért előre felelőssé tett Kovács Róbert polgármesternek kell elszámolnia a Vezér felé – és, hogy a kvázi érdektelenség miatt komolyan aggódnia kell politikai jövőjéért, azt a Főnök ugyancsak világossá tette korábban. (Most nem valaki, a „nemzetrontó” baloldal képviselője ellen kellett szavazni, így nem volt annyira tétje ennek, „szimplán” egy vélemény-kifejező, kevésbé lelkesítő voksolás volt…)

De ez legyen a polgármester személyes problémája, engem egy másik tanulság zavar igazán.

Megnéztem és összevetettem a 2014-es önkormányzati választáson és a mostani népszavazáson a választói névjegyzékbe felvett kőbányai lakosok számát, és elképesztő különbségre lettem figyelmes: két éve még 61874, míg most csak 58320 személy volt a listán, ami 3554 fős különbséget jelent!

Azaz: 3554 ember időközben eltűnt Kőbányáról!

Hogyan lehet ez? Ennyien meghaltak? Ennyien jelentkeztek ki a kerületből? Még ha figyelembe veszem azt, hogy el is hunytak és el is költöztek innen két év alatt, és azt is, hogy időközben számos, választópolgárrá érett 18 év feletti fiatallal „gazdagodott” a kerület, képtelenség, hogy három és félezernyi ember legyen a kettőnek a „rendben lévő” különbsége.

Attól tartok, hogy a valódi, tényleg helyben élő választók száma – ahogy most is, úgy két éve is – 58 ezer körül lehetett, és 2014-es plusz létszám valahogyan, „mesterséges úton” kerülhetett a névsorba. Ahogy írtam, akkor létszükség volt valaki ellen mozgósítani, és lehet, akkor valaki tutira akart menni…

Nem állítom, hogy ez a választási csalásra hasonlító megoldás igaz, mert hát a NER helyi potentátjairól elképzelhetetlen, hogy a maguk javára csaljanak – de akár igaz is lehet. Ha pedig mégis az, akkor a kőbányai képviselő-testület jobboldali, többségi frakciójának elég komoly legitimációs problémája lehet…

Na de mi van akkor, ha ez a 3554 fős „negatív népességi szaldó” mégis tény, és ennyi ember egész egyszerűen valóban eltűnt (meghalt, elköltözött) Kőbányáról? Mindegyik önállóan is problémás társadalmi jelenség, hát még a kettő együtt! Mert ugye semmi sem történik ok nélkül… Még jelentősebb gond, ha ezt a lakosságszám-hiányt nem töltötték be a már említett felnövő ifjak és/vagy a máshonnan ideköltözők. Mert ez azt is jelent(het)i, hogy Kőbánya mégsem olyan jó, vonzó és fejlődő hely, mint amilyennek azt a helyi vezetés és a helyi központi propaganda szajkózza…

TÉNY +

- a 2014-es öszi önkormányzati választás eredménye a valasztas.hu-n
http://valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M01/T010/tjk.html

- a 2016-os népszavazás eredménye a valasztas.hu-n
http://valasztas.hu/dyn/onepsz201610/szavossz/hu/M01/T010/tjk.html


Hírek