"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Ezernél is több kőbányai mobilszáma szűnhet meg a jövő hónaptól

2017-06-11
Nem akartam én, hogy beváljon az előérzetem, de sajnos bejött. Az értelmetlen SIM-kártyás intézkedés egyelőre több kárt okoz, mint hasznot hajt. És az áldozatok között kerületi emberek is vannak, sőt lesznek is még.


Nem vagyok jós… De ismét bejött, amire a közelmúltban többször is felhívtam a figyelmet. Ugye nem is olyan régen a fideszes kormányzat úgy kívánta megállítani a terrorizmust, hogy felesleges adategyeztetésre kényszerítette azokat a mobiltelefon-tulajdonosokat, akik feltöltős SIM-kártyákat használtak. Sőt! Minden évben meg is ismételteti ezt!

Az egy dolog, hogy így közel 30 ezer kőbányait potenciális bűnözőnek tekintettek, de ugyanígy nagyjából ennyi embert tettek ki a valódi adathalász- és lopó bűnözők lehetséges áldozatainak (ahogy arra korábban már felhívtam én is a figyelmet).

És lőn! A minap derült ki ugyanis, hogy Tolna megyében ezt az egyeztetési kötelezettséget kihasználva a tájékozatlanabbakat „jószándékú” ismeretlenek keresték meg a telefonos szolgáltatók nevében, aztán hogy-hogy nem a szélhámosok később a saját számaikat regisztrálták a megkapott nevekkel, egyéb személyes adatokkal.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Kőbányán történt-e ilyesmi, de nem lennék meglepve, hogy ha a kerületben is bepróbálkoztak volna ilyen akcióval. Sőt, akkor sem lennék meglepve, ha sokan hoppon maradnának, mivel határidőre képtelenek voltak egyeztetni a saját szolgáltatójukkal: ahogy az ország más pontjain, lehet, hogy a kerületben is idős embereknek vagy éppen gyerekeknek szüntetik meg így a telefonszámukat. Majd a családtagok elérik őket, ahogy akarják, mit érdekli ez azokat, akik ezt a stupid döntést meghozták!

Ember! A magyarok közel felének évente kapcsolatba kell lépnie a szolgáltatójával, akiknek meg a BM adatbázisával. Közel 4 millió ember adatai, a riasztókról és egyéb kütyükről nem beszélve, relatívan rövid idő alatt. Már most akadozik az ellenőrzés – egyszerűen nem bírja a magyar hálózat. A szolgáltatók pedig jelezték – nem tudnak mindenkit ellenőrizni határidőre. Aki pedig nem ellenőrzött, azt ki kell kapcsolják!

Mikor ezeket a lehetséges veszélyeket én pedzegettem, jött a szokások kontra, hogy „migránssimogató”, „terrorpárti” vagyok, meg feleslegesen riogatok, rémhíreket terjesztek, ja és persze politikai haszont akarok – a nagyszerű, hős, nemzet- és Európa-védő kormány csodálatos intézkedését kritizálva – szerezni… Nincs itt semmi gond, csak kellemetlenkedő van – így ütnek el mindenkit, aki szólni mer.

Mint a tények alapján látható, szó sincs ilyesmiről, csupán csak józan ésszel gondolkodtam, hogy minek, mi lehet a következménye. Mielőtt ugyanis bármilyen törvényt vagy akár helyi rendeletet valaki be akar vezettetni, ajánlatos végiggondolni a lehetséges pozitív és negatív hatásokat. Ha utóbbiak jelentős túlsúlyban vannak, és inkább túlzó kellemetlenséget okoznak azoknak, akinek érdekében elvileg születne az adott jogszabály, akkor bizony értelmetlen életben léptetni.

Persze nem csak jogszabályok esetében kell hatástanulmányokat elvégezni, vagy csak egyszerűen hozzáértőket (nem aparatcsikokat meg talpnyalókat) megkérdezni, hanem például bármilyen kőbányai fejlesztésnél, a szemétprobléma kezelésénél vagy éppen a kutyás intézkedéseknél.

A felelős városvezetés nem a rövid távú érdekeket, hanem a hosszú távú hasznokat veszi figyelembe döntéseinél.

De hát a kőbányai önkormányzat csak olyan, mint a példát mutató központi, nem lát tovább az orránál…

Hírek