"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Elveszik a kőbányai iskolákat a választások után?

2018-04-03
A rendőrségi beszámoló mellett még két, az iskolákkal kapcsolatos, „átalakításról szóló” önkormányzati anyag is ripsz-ropsz eltűnt a helyi nyilvánosság elől. Nyilván nem hiányzott egy újabb kényes ügy. Így csak találgatni lehet, mi van a háttérben. Lehet, hogy teljes egészében elveszi az állam az iskolákat?

(Kép: illusztráció)

„Soha ilyen…” – rendre ezzel a fordulattal kezdik már időtlen idők óta a regnáló kőbányai fideszes városvezetők (na meg a Párt régi-új országgyűlési képviselőjelöltje) aktuális hozsannájukat, amikor Kőbánya parádés, egyébként megkérdőjelezhető, fejlődésének részleteit emlegetik.

A néhány nappal ezelőtti írásomat is így kezdtem, és nem véletlenül kezdem a mostanit is így. Akkor a váratlanul és meglepetésre a testületi ülés napirendi listájáról levett, majd a kobanya.hu-ról is eltüntetett rendőrségi közbiztonsági beszámoló kapcsán elmélkedtem a fideszes „történelmi tettről”.

Na de a történelmi tettet tudták még fokozni, ugyanis emellett szintén levették a napirendi pontok közül a Kelet-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott köznevelési intézményeket érintő átszervezések véleményezéséről szólót és ennek nyilvános dokumentumait szintén elérhetetlenné tették a weboldalon. Nyilván logikus volt a részükről, hogy ezek után nem is terjesztették be az amúgy beterjeszteni tervezett, a köznevelési intézmények átszervezéséről szóló anyagot.

Emlékszik talán mindenki, hogyan vette el a központi kormányzat az oktatás és az iskolák felügyeletét, irányítását a helyi önkormányzatoktól. Először csak a szakmai autonómiát szüntették meg, aztán az ingatlanok vagyonkezelését csaklizták el. Mi jön most? A tulajdonjogot is erővel veszik el? Ez lett volna az egyik előterjesztésben? Az meg a másikban, hogy a fideszes többség – szolgai módon, nem szembe menve a központi akarattal – egyetért a tulajdonjog „átruházásával” is? Az a fideszes többség, amely ellenvetés nélkül asszisztált ahhoz is, hogy szolidarítási hozzájárulás címen az iskolák fenntartására az állam elvonjon Kőbányától közel egymilliárd forintot. Elvileg. Azért elvileg, mert hivatalosan a mai napig nem tudni, hogy mennyi is a pontos összeg – a kőbányai polgármester ugyanis nem hajlandó erről semmiféle formában tájékoztatni a képviselőket…

Aztán kérdem én: ha elrabolják Kőbányától, akkor az önkormányzat „régi” tulajdonosként miért is akar a Keresztúri úti iskola felújítására költeni? Nem pazarlás ez? Miért nem hagyja akkor ezt a költséget az államra? Hiszen, ha már vinni akarja, akkor vigye a terheket és a kötelezettségeket is!

Persze naivitás lett volna azt hinni, hogy a Fidesz-éra alatt valaha rendeződhet az intézmények helyzete, esetleg azok teljes felügyelete visszakerülhet a helyhatóságokhoz. És ezt a jász származását sokszor és előszeretettel hangoztató polgármesternek tudnia kell, ha mástól nem, hát igen kiváló pártbéli társától és földijétől, a Jászság mostani "nagyemberétől", Pócs Jánostól. A „sorosozós” disznóvágásról meg Jézus jász voltának emlegetéséről elhíresült Pócs ugyanis egy közelmúltbeli lakossági fórumon elég egyértelműen közölte egy, az oktatás sorsa és a közélet iránt érdeklődő diákkal, hogy nem azért költött milliárdokat az állam az iskolák elvételére, hogy azokat egy laza mozdulattal jótékonyan majd visszaadja számukra, hogy újabb 2000 milliárd adóságot kelljen felvállalni (nem szópontos idézet! – ld. Tény+).

Gondolom, a „fideszes jász-földik” - ha máskor nem - a jászok találkozóján időnként beszélnek egymással, így Kovács Róbert is folytathatott baráti eszmecserét Pócs Jánossal akár erről is. De ha nem, akkor meg ebből számára is világos lehet - talán ha egy "földi" parlamenti képviselő mondja, hihető -, hogy mi nem a kormány szándéka.

Hogy mit akar, az pedig a láthatatlanná tett anyagokból derülhetett volna ki. Feltehetőleg az állam (KLIK) újfent akar egyet csavarni és/vagy szorítani a rendszeren, és minden bizonnyal nem lett volna jó, ha ez a kényes ügy is jó nagy gellert kap a helyi nyilvánosságban. Pláne a most vasárnapi parlamenti választás előtt. Még befolyásolhatta volna a választópolgárokat…

TÉNY+

Tudósítást a fideszes Pócs János jászboldogházai kampányfórumáról
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/10/pocs_janos_kampany_jaszsag/
Részlet a beszámolóból: Azt is mondta, hogy már sose lesz az iskola újra önkormányzati tulajdon, és ne is higgyék el, mert "egyetlen kormány sem fog felvállalni megint 2000 milliárd adósságot. Nem lesz önkormányzati fenntartású iskola".

Pócs János: Jézus jász volt, mert jászolban született
http://propeller.hu/itthon/3337842-pocs-janos-jezus-jasz-volt-mert-jaszolban-szuletett

Kovács Róbert: jász származású ember vagyok
http://www.kobanya.hu/index.php?module=news&action=show&nid=180047
(semmi megbélyegzési vagy lenéző (rasszista) szándék nincs az idézetben - mivel ez az első mondat, feltehetően fontossággal bír)
Hírek