"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Elszakadt a cérna: kormánypárti hatalomátvétel a KSC-ben

2014-02-21

Megbízatásának lejárta előtt három évvel, múlt év november végén lemondott a KSC elnöki posztjáról Őcsi Gábor. Távozását hivatalosan azzal indokolta, hogy az önkormányzat nem biztosította számára az előző évekhez hasonlóan a működés feltételeit. A kőbányai sportélet emblematikus figurája úgy érzi, méltatlanul bántak el vele és még most is felmegy nála a pumpa, ha a történtekről mesél.

A 66 éves Őcsi Gábor 35 évet töltött a sportban, abból 30-at Kőbányán. A KSC jelvénye most is ott van a zakóján, nem válik meg tőle, de – mint mondja – nem tudja túltenni magát azon, hogy a politika Kőbányán is rátenyerelt a sportra.

Mindig kívül tartotta a politikát a sporttól, soha nem érdekelte, ki milyen párthoz tartozik, a szakma volt a fontos. Nincs jobb- vagy baloldali eredmény, a sportolók dolga, hogy hozzák azokat – emlékezik vissza a korábbi évtizedekre.

A kajakosok, aztán az úszók kiemelkedően szerepeltek olimpiákon, világversenyeken, a KSC mindig az ország tíz legjobbja között volt. Törődtek az utánpótlással és volt szabadidősport is. „Nem rúgtak ki, csak kiutáltak, ellehetetlenítettek. Elfogyott körülöttem a levegő” – meséli a lemondásához vezető folyamatot Őcsi Gábor. „Minden rendszerben szókimondó voltam, senkinek nem hódoltam be. Most az ilyeneket nem szeretik, mint ahogy a kritikát és az igazságot sem. Független emberként lehet, hogy nem vagyok való a mai világra.”

„Nem kell ellentmondani, elég, ha az ember nem száz százalékig lojális a vezetéshez. Azt is bűnömül rótták fel, hogy nyilatkoztam ennek a lapnak, és rossz fényben tüntettem fel az önkormányzatot. Bár mint kiderült, a cikket nem is olvasták.”

Őcsi az új ciklusban leginkább a párbeszédet, az egyeztetést hiányolta. Senki nem volt kíváncsi a problémáira, hiába kereste a lehetőséget. Elismeri, hogy saját erőből nem tudott plusz bevételekre szert tenni, de a KSC olyan szakosztályokat működtet, amelyek nagyon kevés reklámbevételt tudnak hozni. Így a tagdíjak, a minimális szponzori támogatás és a szülők hozzájárulása mellett a fő forrás a fenntartó, vagyis az önkormányzat. Úgy érezte, a mostani vezetésben csak látszólag szerették a sportot. „Ha valaki szereti a sportot, akkor támogatja is. Mindenki tudja, hogy pénz nélkül ez nem megy”. Az egyesületben ő maga végzett szinte minden munkát, nem vehetett fel embereket, a minimumra kellett csökkenteni a bérköltségeket.

Az új elnök György István fideszes országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes „az elkövetkező hetekben mind a tíz szakosztály vezetőjével, illetve a szakmai stábbal konzultál, hogy az adódó kisebb nehézségeket gyorsan orvosolni tudják és a nagyobbak megoldásához szükséges szerkezeti átalakításokat minél előbb megkezdhessék. Rendkívül nagyra értékeli a jelentős nemzetközi eredményeket felmutató szakosztályok munkáját, de az utánpótlás nevelés és a tömegsport támogatását is javítani szeretné. Megítélése szerint ehhez a kormány sportkoncepciója jó hátteret ad, rajtuk múlik, hogy ebből mennyit sikerül a KSC javára fordítani”.

A kormánypárti elnök szerint tehát megnyílnak a pénzcsapok, az eddig kis túlzással egyszemélyes klubvezetés máris bővül fizetett ügyvezető igazgatóval, könyvelővel, gazdasági vezetővel.

Megjelent a Kőbányai Magazin februári számában.

Hírek