"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Elkerülhető lett volna a lomtalanítási miniterror Kőbányán

2017-04-21
Talán minden eddiginél súlyosabb gondot okozott a kerületben a lomtalanítás. Sokak biztonsága veszélyben volt. Pedig megoldható lenne a probléma, hiszen pont az van döntési helyzetben, aki hangosan hárít és mást hibáztat.

(Kép: MNO.HU)

Örökzöld probléma a lomtalanítás, és Kőbánya polgármestere (valamint többek között Óbudáé is) most jött rá, hogy ezzel kezdeni kellene valamit.

Sajnos évek óta változatlan az a rendszer, hogy amit a megadott dátumra kipakolnak a lakók, arra a lomizók vércseként rávetik magukat, és addig „őrzik”, egyúttal tekintik hitbizományuknak a felhalmozott, használt tárgyakat, amíg a számukra értékeset ki nem mazsolázzák. De az is előfordul, hogy a lomizók maguk ajánlják fel „önzetlen segítségüket” a kipakoláshoz a lakók számára. Nem egyszer közterületi konfliktust generálva a helyben élőkkel és/vagy a rivális lomis csoportokkal.

Minden évben ez van, és ez ugye minden esztendőben komoly közbiztonsági és környezetszennyezési probléma is egyben.

Ugyanakkor a kőbányai városvezető viszonylag könnyen kezeli az ügyet, mondhatni lepergeti magáról. Megfedte például a „nagy többséget”, hogy nem tartja be a kirakásra vonatkozó „főszabályt”, így miattuk (is) változik „csatatérré” a kerület, nem becsülik a közügyre fordított kőbányai 50 milliót – kvázi bűnbakot csinált a kerületi lakosokból. Ha ugye ők nem szabálytalankodnának, lomizók se jönnének, nem lenne veszélyben a saját és gyerekeik biztonsága; azaz maguknak keresik a bajt…

A megoldás szerinte az, hogy a Kovács-huszárok – azaz a közterület-felügyelők – és a rendőrök sűrűbben razziáznak és büntetnek. Mintha ennyitől önmagában megoldódna minden… (Nem, ennyitől csak a helyi központi kasszát töltik fel például a felügyelők, amennyiben bírságolnak is. De, mint tőle tudjuk, a felügyelők nem azért vannak, hogy rámenjenek a bevételnövelésre…)

Pedig állítólag ő a kőbányaiakért dolgozik…

Látványosan elhatárolódik a lomtalanítástól, rátolva a felelősséget a fővárosi önkormányzatra – pedig a fővárosi szabályokat önmaga (és óbudai kollégája) is alakíthatná. Merthogy a budapesti közgyűlésben 2014 óta a kerületi fideszes polgármesterek vannak túlsúlyban, összességében pedig 2010 óta a jobboldal van döntési helyzetben ugyanitt. Nem kellene (vagy kellett volna jó ideje már) más, csak egy új lomtalanítási rendszerre vonatkozó épkézláb javaslat, amit az erőviszonyoknak – plusz a szintén jobboldali főpolgármesternek – köszönhetően könnyedén keresztül lehetne vinni.

De ugye sokkal könnyebb hangzatos kijelentéseket tenni, a gondokért másokat hibáztatni, mint cselekedni.

Nekem kész megoldási javaslatom van a probléma megoldására és az idei lomtalanításhoz hasonló kerületi  - ahogy nekem mondták - „orkdúlások” elkerülésére. Remélem a városvezetésnek is van. Mert ugye legutóbb a polgármester maga jelentette ki, hogy én bármit is terjesztek be a testület elé, azt a fideszes többség soha nem szavazza meg.

Pedig az üggyel valamit kezdeni kellene…
Hírek