"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Egy igazi (nemzeti) konzultáció

2017-08-07
Néhány napja már új fizetőparkoló-övezet „boldogítja” az autósokat Kőbányán. E megoldásnak van létjogosultsága, csak nem mindegy, hogy milyen indokkal alkalmazzák.


Meglehetősen nagy figyelmet kapott főleg az online médiában a közösségi fórumokon, hogy a fővárosban, azon belül is Kőbányán új fizetőparkoló-övezet működik augusztus 1-től. Sokan voltak ellene és mellette is, nyilván pro és kontra is vannak elfogadható érvek. Nem csak az új, Üllői úti övezettel, hanem úgy általában e megoldással kapcsolatban.

És most egy kicsit hadd vonatkoztassak el a konkrét helyszíntől. Leginkább azok támogatják a fizetőparkolást, akik az adott környéken laknak, mert a sűrű autóforgalom miatt vagy nem találnak szabad helyet saját autóik számára vagy mert elviselhetetlenül nagy az ott megforduló autók száma. Akik meg ellenzik, leginkább azt hozzák fel indoknak, hogy a fizetést bevezető helyhatóság újabb bőrt húz le róluk, az autósokról, ráadásul őket az is bosszantja, hogy egyes frekventált kerületi helyszíneken – a közlekedő kocsik számához képest – amúgy is kevés az igénybe vehető parkolóhely.

Na igen, itt jön a dilemma! Miért is alkalmazzon fizetőparkolást egy önkormányzat: pénzéhség vagy forgalomszervezési okok miatt? Mindkettőre lenne ésszerű magyarázat. Hiszen egyre kevesebb bevételi forrásból remélhetnek pénzt az önkormányzatok, így adja magát a fizetőparkolás, mint legálisan kivethető „helyi adó”. De az is korrekt érv, hogy a sűrű autóforgalmat akarja ezzel mérsékelni, így élhetőbbé tenni az adott környezetet az ott lakók számára.

Nehéz kérdés ez Kőbányán is. Mivel elég érzékeny és feszítő probléma – amit jól mutat az online fórumokon zajlott vita –, ennek megfelelően kellene megközelíteni is ezt helyben. És bár ugyan volt júniusban – tudomásom szerint egy – lakossági fórum az Üllői út mentén élők számára az új övezettel kapcsolatban, úgy vélem, ez az az ügy, ami nem egy, nem kettő, hanem jóval több hasonló megbeszélést igényelne. Akár az egyéb más látszategyeztetések helyett vagy mellett! Mert mindig merülhetnek fel új szempontok, amit egy új övezet kialakítása során meg lehetne fogadni – márpedig Kőbányán újabb területeket is terveznek bevonni a fizetőparkolásba. Igaz, ezt nevezik hosszú távú előkészítésnek, ami mostanában a legkevésbé jellemző a helyi önkormányzatra.

Mert voltaképpen ez az ügy tekinthető olyannak, ami valódi (nemzeti) konzultációt igényelne…
Hírek