"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Csak a szokásos kőbányai módi: előkészítetlen „bővülés”

2017-07-17

Tudatos városfejlesztés címén megint csak pongyola módon előkészített lakóparképítés zajlik a kerületben. Sőt, a jelenlegi vezetés ugyanazt a baklövést követi el, amiért egy korábbi városvezetést élesen kritizált.


Fájdalmasan állapítottam meg, hogy a kőbányai önkormányzat vezetésének az előzetes lakossági tájékoztatás nem az erőssége. Még tavaly ősszel döntött ugyanis a képviselő-testület arról, hogy a Zágrábi/Üllői úti lakótelep tőszomszédságában, a Gém és a Fogadó utcák mentén engedélyezi egy közel 600 lakásos lakópark megépítését. Csak, hogy szöveghű legyek, idézek az akkori előterjesztésből: „a beruházások tervezett ütemezése szerint a  tervezés és az engedélyezés 2016 második és harmadik negyedévében történik, a kivitelezés 2017-ben kezdődik és várhatóan 2019-ben fejeződik be”.

Na már most, ahogy tapasztaltam, a munka a jelzett terülten gőzerővel folyik – ellenben sem az önkormányzati honlapon, sem más hivatalos kerületi csatornán nem láttam/hallottam hírét annak, hogy a városháza gondosan előkészítette volna az ügyet lakossági tájékoztató fórummal/fórumokkal, hogy jelezze előre, mi vár a környéken élőkre hónapokon, éveken át. (Például zaj- és porszennyezés, hogy csak a „legenyhébbeket” említsem.) Pedig lett volna elég idő ezek beharangozására, megtartására. Ehelyett találtam az igen fontos rezsicsökkentési összejövetelről beszámolót, meg különféle kerületi szabályzatok kötelezően előírt népi megvitatásáról szóló felhívást.

Nem tudom, hogy reagáltak a Zágrábi út környékén élők, amikor hirtelen megjelentek az első munkagépek, de gondolom, ezzel egy időben a Szent László téri házban sokan csuklottak…

Ám nincs is mit csodálkozni, a nagyobb építkezések idején így szokott cselekedni a kerületvezetés: például amikor az Újhegyi sétány első szakaszának felújításába belevágtak, hetekkel az első kapavágás után tartották az első lakossági fórumot az addigra meglehetősen zaklatott állapotba került helyieknek.

Viszont van más érdekes vetülete is ennek a „bővítésnek”. Ha csak átlag két- illetve négyfős családokkal számolok lakásonként, az közel 1200-2400 új kőbányai lakost jelent, nem mellesleg – átlag egy autót számítva – cirka 600 új autó megjelenését a környéken. Kiszámította valaki, hogy ennyi autó és ennyi új lakótárs bekapcsolása a kerületbe milyen pozitív és negatív következményeket hozhat? Csak mert ugye a tudatos városfejlesztés egyik legfőbb szakmai kritériuma a többek között ezeket a hatásokat is taglaló vizsgálatok megléte… Nos, én ilyet a Gém utcai új lakópark kapcsán nem láttam.

Például egyik következmény, hogy ekkora létszámra már új iskolai, bölcsődei, óvodai, egészségügyi intézmények kellenek – emlékszem, a mostani vezetés hogyan ütötte a szocikat, amikor az újhegyi Rózsaliget lakópark kapcsán elfelejtették kötelezni ezeknek a megépítésére az akkori beruházót. (Ami valóban hiba volt.)

Hadd legyek megint szöveghű, hadd idézzek az elfogadott szerződésből: „A Beruházók vállalják, hogy huszonötmillió forint támogatást biztosítanak az Önkormányzat részére pénzeszközátadás jogcímén alapfokú ellátás biztosítására (ide tartozik különösen a lakosság átlagos életviteléhez szükséges, intézményes formában működő oktatási, nevelési, egészségügyi és szociális, a köz -és vagyonbiztonságot szolgáló  önkormányzati kötelezettséggel járó intézmény) vagy más, az Önkormányzat által megjelölt célra”. Ez azt jelenti, hogy iskolák, bölcsik, rendelők létesítésére ad pénzt ugyan a beruházó, ám az az önkormányzatra van bízva, hogy ezeket hol építi meg vagy alakítja ki – már ha megépíti vagy kialakítja egyáltalán. Ugyanis sem a beruházókkal kötött szerződés és más hivatalos irat sem rögzíti, hogy ezeket kötelezően az új lakópark környékén kellene megvalósítani, de azt sem, hogy a kerület más konkrét pontján! Meg aztán az sincs tisztázva, hogy a 25 millióból valamennyi intézményt ki kell hozni vagy elég csak egyet…

Mindezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy „szeretett, rajongott és mindannyiunk érdekében tevékenykedő”, Kőbányát „a legnagyobb magasságokba repítő” kerületvezetésünk milyen körültekintő tervezést folytat(ott) városfejlesztés címén. Nyilván a küszöbön álló többi lakópark-létesítést ugyanígy készítették elő…

Úgy vélem, ennél sokkal jobb, szakmailag hozzáértőbb városirányításra lenne szükség, amely nem saját rövidtávú érdekeit nézi, hanem közép- és hosszútávon Kőbánya és az itt élők érdekeit helyezi előtérbe.

Hírek