"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Ára van az „ahogy esik úgy puffan” fejlődésnek Kőbányán

2016-12-09
Bár már hatodik éve regnál a jelenlegi városvezetés, még mindig nem látszik, hogy honnan hova akarnak eljutni, mit akarnak varázsolni Kőbányából. Egyelőre csak a kötelező feladatok ellátása megy, ami persze dicsőségként van beállítva. Újabb lehetőségek meg nem teremtésével pedig hátrányba kerülnek a kőbányaiak a többi kerülethez képest is. A helyben megfúrt, és/vagy elmaradt fejlesztésekről pedig csend van.

(Mázsa tér - 2011 óta ilyen lehetne, ha meg nem fúrják helyben)

Ön dicsekedne azzal részletekbe menően, hőstettnek beállítva, hogy elvégezte azokat a napi feladatait amiért alkalmazzák, amiért a fizetését kapja?

Nos, a kőbányai önkormányzat pontosan így tesz, azzal dicsekszik, illetve azért várja a hódolatot, az elismerést, aminek elvégzése a maga hétköznapi feladata, dolga, amiért az illetékes vezetők tulajdonképpen felveszik a fizetésüket. Mert ugye folyamatos a hozsannázás és a dicsekvés Kőbánya elképesztő fejlődéséért. Ám jobban megnéztem a közmeghallgatásra készült „dicsekvőfüzetet”, és abból bizony az derül ki, hogy a helyi vezetés szinte csak iskolák/óvodák felújításában – vagy még utak és járdák rendbetételében – tud gondolkodni, ha fejlesztésről van szó. Viszont egy pisszenés nélkül tűrik, hogy a „kikalapált” intézményeket lenyúlja az állam.

A fejlesztés ugyanis világos elképzelés, hovatovább írásos tervek mentén zajlik, amelyben látható, hogy honnan hova akar például egy városvezetés eljutni. Ám a mai napig tisztázatlan, hogy mit is akar Kőbányából csinálni a helyi Fidesz? Ugyanis csak azt csinálják meg, amit mondanak nekik, vagy amit hoznak nekik – lévén ez egy erősen központosított ország, még egy szöget is csak a Kedves Vezető jóváhagyásával lehet beverni. Például a fejlődésként eladott „vasúti” operaházi fejlesztés is az állami dalszínház állami költségvetési forintokkal megtámogatott „bulija”, ahhoz a helyhatóságnak vajmi kevés köze van. Vagy a helyi érdemnek mondott köztemetői látogatóközpont megvalósulása szintúgy állami ötletből és forrásokból jött létre – az önkormányzat maximum csak a szükséges mértékben asszisztált hozzá.

Illeszkedik a sorba a most – melldöngetéssel – visszavásárolt Mázsa tér is, ami miatt a városvezetés a baloldalt szapulta. (Az eredeti tervek szerint a területre szánt kereskedelmi egységet – ami hosszú távon adóbevételt hozott, illetve kőbányai munkahelyeket teremtett volna – helyi erők fúrták meg…) Hiszen a legújabb elképzelés szerint az oda álmodott sportcentrum is állami finanszírozásból jönne létre, és nyilván „szervesen” illeszkedne a hagymázas budapesti olimpia kiegészítő helyszínei közé.

Szóval jó lenne látni, mit akarnak Kőbányából „varázsolni”, hogy honnan hová, milyen módon és lépésekkel kívánnak eljutni. Kulturális vagy sportnegyedet, vagy szolgáltató-kereskedelmi egységekkel teli várost, vagy termelőüzemeket sok munkahellyel, adóbevétellel? Vagy mindezt együtt?

Mert ugye fejlődés és fejlesztés között ég és föld a különbség…
Hírek