"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Amit az EP-választásról tudni érdemes

2014-05-18

Európai parlamenti választást tartunk május 25-én. Bár már tíz éve az Unió tagja Magyarország, ez a választás sokak számára idegen. A jellemzően alacsony részvétel azt tükrözi, hogy nem tartjuk fontosnak, kiket küldünk az Európai Parlamentbe. Pedig nagyon is fontos a kérdés.

Az Unió költségvetése – mire mennyit költhetünk uniós forrásokból – már nem születhet meg a Parlament jóváhagyása nélkül. Ezért sem mindegy, hogy a rendszerint a jómódúak- nak kedvező, a szabad versenyt hirdető jobb- oldal vagy a társadalmi igazságosságért küzdő baloldal kerül-e többségbe. Az sem mindegy, hogy az Uniót gyengíteni akaró és lenéző, nyu- gaton elszigetelt pártok képviselnek-e minket, vagy olyan képviselők, akik megbecsült tagjai az európai politikai közösségnek és tenni is tudnak Magyarországért, nem csak keménykedni.

Az európai szocialisták világos programmal vágnak neki a választásnak az Unió 28 or- szágában. Munkahelyteremtés, megélhetést nyújtó minimálbér és minimum-nyugdíj, a nőket sújtó egyenlőtlenségek felzárkóztatása, a pénzügyi spekuláció megadóztatása, a fiatalok garantált elhelyezkedése és a fejletlenebb tag- államok nagyobb támogatása szerepel céljaik között. 

Az Európai Parlamentben eddig a megszorításokat sürgető jobboldali konzervatív Néppárté volt a legnagyobb frakció. A felmérések szerint a választáson – szoros eredmény mellett – megszülethet a baloldali többség. Az sem mindegy azonban, hány mandátumot szereznek az EU-tagadó radikálisok vagy épp a Zöldek. Ezért minden szavazat, minden képviselői hely számít.

Hány képviselő lesz összesen?

Összesen 21 magyar képviselőt küldünk a 751 fős Európai Parlamentbe.

Hogyan választunk?

A választásra minden nagykorú magyar állampolgár jogosult, hacsak nem fosztotta meg bírósági határozat ettől a lehetőségtől. Sőt: a Magyarországon élő külföldi, de uniós polgárok is nálunk adhatják le szavazataikat, ha kérik névjegyzékbe vételüket.

Hány szavazatunk lesz?

Ez talán a legegyszerűbb választás a világon: összesen egy X-et kell behúzni, valamelyik párt mellett. Tehát a voksolás egyfordulós, és csak listás (azaz párt) szavazatunk van.

Hogyan számolják a képviselői helyeket?

Az áprilisi országgyűlési választással szemben most arányosan számolják ki a mandátumokat. A listákra adott szavazatok arányában kapják a pártok a képviselői helyeket. Az 5 százalékos küszöb alatti eredményre most sem jár mandátum.

Kikre lehet szavazni?

Összesen nyolc lista közül választhatunk. Az áprilisi baloldali ellenzéki összefogás szervezetei az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM most külön méretik meg magukat. A Fidesz-KDNP, az LMP és Jobbik mellett listát állított A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt és a Seres Mária Szövetségesei is.

Mikor zajlik a voksolás?

A szavazás május 25-én vasárnap lesz, reggel 6 és este 19 óra között vannak nyitva a szavazókörök.

Hol szavazhatok?

A Választási Iroda névre szóló levéléből derül ki, hogy melyik szavazókörben adhatjuk le voksunkat. Ha nem kaptunk ilyen értesítőt, mindenképp keressük meg a kerületi Választási Irodát: 1102 Budapest, Szent László tér 29.  Telefon: 06-1-433-8100

Mit kell magunkkal vinni?

Mindenképp legyen nálunk arcképes igazolvány. Jó, ha elvisszük lakcímkártyánkat és a Választási Iroda értesítőjét, esetleges kérvényeinkre adott válasz-határozatait.

Kérhetünk mozgóurnát?

Igen, aki mozgásában akadályozott, most is kérheti, hogy a tartózkodási helyén szavazhasson. A szavazást megelőző második napon 2014. május 23-én (pénteken) 16 óráig a kerületi választási irodától, a szavazás napján 15 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel.

Megjelent a Kőbányai Magazin 2014 májusi számában

Hírek