"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

Önkormányzati választás: minden, amit tudni kell

2014-03-28

Október 12-én, vasárnap önkormányzati választást tartanak minden magyar településen és a budapesti kerületekben. Öt évre, tehát 2019-ig most választjuk meg az önkormányzatok tagjait és a polgármestereket. Összegyűjtöttük, hogyan és kikre szavazhatunk kőbányai lakosként.

Hol szavazhatok?

Alapesetben mindenki az állandó lakcímének megfelelő szavazókörben köteles szavazni. Ha valakinek ideiglenes lakcíme van október 10. Péntek 16 óráig kérheti az ottani választási bizottságot, hogy az ideiglenes címe (tartózkodási címe) szerinti szavazókörben szavazhasson – az ottani önkormányzat(ok)ra. Csak olyan tartózkodási helyet fogadnak el azonban, ahova már június 23-án vagy korábban bejelentkeztünk.

A Választási Iroda értesítő levélben elküldte, hogy ki melyik szavazókörben voksolhat. Ha Ön nem kapott ilyen levelet, a kerületi választási irodához fordulhat: Helyi Választási Iroda, Kőbánya, 1102, Szent László tér 29. Telefon: 061/433-8100. A szavazóköri beosztás az önkormányzat oldalán is megtalálható: http://kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news_attach/1593.jpg Azonban érdemes megkérdezni a választási bizottságnál, hogy miért nem kaptunk értesítőt, és ellenőrizni, hogy valóban szerepelünk-e a névjegyzékben.

Hányféle szavazatom lesz?

A korábbi évekhez képest fontos változás, hogy megszűnt a fővárosi listára leadható szavazat. Így három személyre voksolhatunk. Kerületi egyéni képviselőt választunk (a kőbányai 5. választókerületben a baloldal jelöltje Somlyódy Csaba), kerületi polgármestert választunk (kőbányán a baloldal Élő Norbertet indítja), illetve főpolgármester-jelöltre kell szavaznunk (a baloldali pártok egy része Bokros Lajost támogatja).

Emellett a nemzetiségi névjegyzékben szereplők a helyi kisebbségi önkormányzatra is szavazhatnak. A nemzetiségi névjegyzékbe való felvételhez kérelmet kell kitölteni, és eljuttatni a helyi választási bizottsághoz, személyesen vagy levélben. A kérelem űrlapja megtalálható itt: http://www.valasztas.hu/hu/ovi/content/21-22_kerelem_uj.pdf

Hogyan zajlik a szavazás?

A szavazókörben az azonosítás az első lépés. Ehhez érvényes arcképes igazolványra és lakcímkártyára lesz szükség! Ezután megkapjuk a három lepecsételt szavazólapot és egy borítékot. A választáson tollat biztosítanak. A szavazófülkében egyedül tölthetjük ki a szavazólapokat. A jelöltek neve melletti karikában elhelyezett, két egymást metsző vonal (tehát X vagy +) számít érvényes szavazatnak. Egy szavazólapon csak egyetlen jelöltre szavazhatunk. Ha egynél több X szerepel a lapon, az érvénytelen. Ha elrontanánk az x-elést, kérhetünk új szavazólapot, de csak egy alkalommal. Szavazatunkat ezután saját kezűleg dobjuk a szavazókörben jól látható helyen álló urnába. A szavazat akkor is érvényes, ha nem borítékoljuk be előzetesen.

És ha nem tudok elmenni otthonról?

Aki egészségi állapota miatt nem tud személyesen megjelenni a szavazókörben, igényelhet mozgóurnát. Ezt a választási bizottságnál lehet megtenni október 10-én, pénteken 16 óráig. Ha valaki ezt a határidőt lekési, vagy épp a hétvégén ficamodik ki a bokája, még mindig igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben a választás vasárnapján az illetékes szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni, hogy otthonában keressék fel.

Mozgóurna igényelhető online is: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/OnkormanyzatiValasztasok.xhtml

Hírek